Που λες, είδα… (2)

Τα συνώνυμα και τα αντίθετα επίθετα μας απασχόλησαν σήμερα στη Γλώσσα. Τα παιδιά γνώριζαν τη σημασία των αντίθετων λέξεων αλλά δυσκολεύτηκαν με τις συνώνυμες. Αρχικά δουλέψαμε στον πίνακα και φτιάξαμε ζευγάρια συνώνυμων και αντίθετων.

IMG 20220114 093724

Έπειτα επεξεργαστήκαμε τις ασκήσεις 4,5 στις σελίδες 53 και 54 του Τ.Εργασιών της Γλώσσας.  Κάποιοι δυσκολευτήκαμε λίγο να βρούμε ταιριαστά ουσιαστικά για κάποια επίθετα αλλά με λίγη βοήθεια από την ομάδα μας, τα καταφέραμε!

Για το τέλος ετοίμασα ένα επιτραπέζιο παιχνιδάκι για να εμπεδώσουμε όσα μάθαμε, για να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας και φυσικά για να διασκεδάσουμε! Το ονόμασα…

 Super Τούλα Αντιθετούλα  VS  Super Ρούλης Συνωνυμούλης

IMG 20220114 091251

Το παιχνίδι παίζεται με ένα ζάρι και από ένα πιόνι για κάθε παίκτη. Ανάλογα με το κουτάκι στο οποίο θα φτάσει με το ζάρι του κάθε παίκτης παίρνει μια κάρτα της Τούλας Αντιθετούλας ή μια κάρτα του Ρούλη Συνωνυμούλη. Πίσω από την κάρτα ζητείται αντίστοιχα ένα αντίθετο κάποιου επιθέτου ή ένα συνώνυμο. Αν ο παίκτης απαντήσει σωστά τότε για να συνεχίσει πρέπει να βρει ένα ταιριαστό ουσιαστικό για να ζευγαρώσει το επίθετό του. Αν δεν τα καταφέρει, παίζει ο επόμενος παίχτης. Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο τέρμα.

 

Τα παιδάκια μου ενθουσιάστηκαν με το επιτραπέζιο παιχνίδι κι έπαιξαν με την ψυχή τους αρκετή ώρα! Το ίδιο, ίσως και περισσότερο, το απόλαυσα εγώ που έβλεπα τη χαρά και το ενδιαφέρον ζωγραφισμένα στα προσωπάκια τους.

Κάτι μου λέει πως πρέπει να ετοιμάσω κι άλλες κάρτες  γιατί μαθαίνονται εύκολα μέσα από το παιχνίδι και γιατί τα αστεράκια μου μού δήλωσαν ότι θα παίζουν κάθε μέρα!

Αφήστε μια απάντηση