Κατεβάστε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου “Η Νεοελληνική Λογοτεχνία σήμερα. Κοινωνία και Εκπαίδευση” pdf
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Θανάσης Β. Κούγκουλος
Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Τουρκίας
Την τελευταία εικοσαετία εισάγεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο με αργά αλλά σταθερά βήματα η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Τουρκία. Στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αδριανούπολη λειτουργούν Τμήματα και Τομείς Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ενώ σε διάφορα άλλα Πανεπιστήμια της Τουρκίας η νέα ελληνική γλώσσα προσφέρεται ως μάθημα επιλογής, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών και την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου μέσα από τα πεδία της επιστήμης και του πολιτισμού.
Ειδικότερα στο ζήτημα της έρευνας της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αν και την τελευταία περίοδο πυκνώνουν οι σχετικές μεταφράσεις στην τουρκική γλώσσα, λείπουν ακόμη πολλά έργα που απαρτίζουν τον λεγόμενο λογοτεχνικό κανόνα της νεοελληνικής γραμματείας. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε την ανυπαρξία σχεδόν του Διονυσίου Σολωμού και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ασφαλώς στον τομέα αυτό, στη μετάφραση βασικών Νεοελλήνων πεζογράφων και ποιητών, περιμένουμε να δραστηριοποιηθούν συστηματικά οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών Τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών της Τουρκίας και παράλληλα αναμένουμε να προκύψει ένα επιστημονικό δυναμικό που να μελετά, στο πλαίσιο της συγκριτικής γραμματολογίας, την εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αυτή εκφράζεται και αποτυπώνεται στη λογοτεχνία.
Στην ανακοίνωσή μας αναλύονται τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών για τη νεοελληνική λογοτεχνία στην Τουρκία και οι προβληματισμοί που τίθενται για τη συγκρότηση ενός πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θράκης (Trakya Üniversitesi) της Αδριανούπολης.
Αφήστε μια απάντηση