20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας (La journée internationale de la Francophonie)

Στις 20 Μαρτίου, η γαλλική γλώσσα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.

  • Τι είναι η γαλλοφωνία;  Η γαλλοφωνία είναι, πάνω από όλα, μια πλούσια και ποικίλη κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται ως κοινή γλώσσα, τη γαλλική. Πρόκειται για μία ζωντανή και διευρυνόμενη κοινότητα, με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ομιλούντες, εκ των οποίων 235 εκατομμύρια χρησιμοποιούν ως καθημερινή γλώσσα, τη γαλλική, στις 5 ηπείρους.

Η γαλλοφωνία είναι επίσης ένα σύνολο θεσμικών οργάνων για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και την ανάπτυξη πολιτικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας που περιλαμβάνει ενδεικτικά τους παρακάτω φορείς: τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (ο οποίος απαριθμεί 88 κράτη-μέλη και κυβερνήσεις – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα -, κράτη-παρατηρητές και κράτη-συνεργάτες), το Πανεπιστημιακό Γραφείο Γαλλοφωνίας, το διεθνές γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι TV5 Monde, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας, τον Διεθνή Σύλλογο Γαλλόφωνων Δημάρχων, κ.α.
Σε όλον τον κόσμο, υπάρχουν πολλά σημεία (κυρίως Γαλλικά Σχολεία, Γαλλικά Ινστιτούτα, Ιδρύματα της Alliances Françaises, Πανεπιστήμια) όπου μαθαίνουμε γαλλικά και μοιραζόμαστε την αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τις αξίες της εξωστρέφειας της γαλλοφωνίας.

  • Η γαλλοφωνία στη Β. Ελλάδα: Η γαλλική γλώσσα και ο γαλλικός πολιτισμός καθιερώθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα. Τα γαλλικά ήταν, ήδη, η γλώσσα του εμπορίου και της διπλωματίας και υιοθετήθηκε ως δεύτερη γλώσσα από τον μορφωμένο πληθυσμό, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης θεσμών διδασκαλίας της γαλλικής: ίδρυση του θρησκευτικού σχολείου Filles de la Charité το 1856, των γαλλοεβραϊκών σχολείων της Alliance israélite universelle το 1873 (που θεωρούν το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις «γαλλικές ιδέες» ως μοχλό χειραφέτησης), των Frères De La Salle το 1888, και της Mission laïque το 1906. Ενισχυμένη από τη γαλλική Στρατιά της Ανατολής, η γαλλική γλώσσα χρησιμοποιείται παντού: στους χώρους εργασίας, στις αντιπαραθέσεις ιδεών, στις πολυάριθμες γαλλόφωνες εφημερίδες, στα καφενεία, στις λέσχες ή στα βιβλιοπωλεία. Επηρεάζει τη μόδα, τη διατροφή, τους «καλούς τρόπους» και την ψυχαγωγία των Θεσσαλονικέων.Οι γαλλόφωνοι έχουν πλήρη επίγνωση των πλεονεκτημάτων τους: μπορούν να επικοινωνούν με τα 300 εκατομμύρια ομιλούντων τη γαλλική των πέντε ηπείρων και να ανακαλύπτουν άλλους πολιτισμούς, διαφορετικούς τρόπους σκέψης, να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στις καλύτερες σχολές και πανεπιστήμια της Γαλλίας ή άλλων γαλλόφωνων χωρών, να ενισχύουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες (διεθνής γλώσσα εργασίας και επίσημη γλώσσα των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ.), να ενημερώνονται ποικιλοτρόπως (Διαδίκτυο, κανάλι TV5 Monde, ραδιόφωνα κλπ.), να αποκτούν πρόσβαση σε ένα ολόκληρο πολιτιστικό σύμπαν και σε άλλες συγγενείς γλώσσες (λατινογενείς όπως τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά ή τα ρουμανικά, αλλά και τα αγγλικά καθώς το 50 % του σύγχρονου λεξιλογίου τους προέρχεται από τα γαλλικά), κλπ.

Source: Chroniques du Jeudi – Ift

La francophonie : Idée d’exploitation

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση