no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940

Συγγραφέας: | 19 Δεκεμβρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940 |

«Στο εξής δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»

Ουΐνστον Τσώρτσιλ , (1874-1965)
Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Σχολείου γιορτή, τιμή οφειλόμενη στην 78η επέτειο από την άνανδρη επίθεση των φασιστών εισβολέων στην Ελλάδα.  Η άνοδος των Ιταλών φασιστών με αρχηγό τον Μουσολίνι και των Γερμανών ναζιστών με ηγέτη τον Χίτλερ, δημιούργησε τις συνθήκες για το ξέσπασμα του πιο πολύνεκρου πολέμου στην ανθρώπινη Ιστορία. Ως έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρείται η εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939.

Foto 2 Foto 3

Μετά την κατάληψη της Αλβανίας, η Ιταλία στράφηκε εναντίον της Ελλάδας. Η πρώτη πρόκληση ήρθε τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 στην Τήνο: οι Ιταλοί τορπίλισαν απροειδοποίητα, την ώρα της μεγάλης γιορτής, τη φρεγάτα «Έλλη».

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ιταλία έστειλε τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε να περάσουν ελεύθερα τα ιταλικά στρατεύματα από το ελληνικό έδαφος. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στα γαλλικά, τη γλώσσα της διπλωματίας, «Alors, c’est la guere» («Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»), που έμεινε στην ιστορία ως το «ΟΧΙ» του Μεταξά, εξέφρασε τη θέληση του ελληνικού λαού να μην υποταχθεί. Εφημερίδα Έθνος_28_Οκτωβρίου_1940

Οι Έλληνες στρατιώτες, ελάχιστοι μπροστά στις εχθρικές δυνάμεις, χωρίς σύγχρονο πολεμικό υλικό, χωρίς επαρκή εφοδιασμό, κινητοποιήθηκαν με θαυμαστή ταχύτητα και κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν τους εισβολείς αλλά και να τους καταδιώξουν πέρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στα ιστορικά χώματα της Βορείου Ηπείρου.

Οι Γερμανοί, διακρίνοντας το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι Ιταλοί σύμμαχοί τους, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία στις 6 Απριλίου 1941. Για αρκετές ημέρες οι Έλληνες  πολεμούσαν ταυτόχρονα με τους δύο ισχυρότερους στρατούς της εποχής. Οι Γερμανοί που ως τότε είχαν φερθεί με απίστευτη σκληρότητα στα κράτη που είχαν κατακτήσει, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την ηρωική άμυνα των Ελλήνων. Κατά την παράδοση του οχυρού Ρούπελ, οι νικητές Γερμανοί παρουσίασαν όπλα, αποδίδοντας τη μέγιστη τιμή στους φρουρούς του οχυρού.

σημαια

Ο αγώνας με τους Γερμανούς έληξε στις 30 Μαΐου του 1941, όταν μετά από σθεναρή αντίσταση υπέκυψε και η Κρήτη, διαλύοντας όμως   ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του Χίτλερ, τους αλεξιπτωτιστές.

 

 

 

 

Όταν στις 27 Απριλίου του 1941 τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα, άρχισε ένας νέος κύκλος μαρτυρίου για την πρωτεύουσα και τη χώρα. Η Ελλάδα έζησε τη φρίκη της τριπλής κατοχής: Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων. Η πείνα και οι αρρώστιες θέρισαν τον πληθυσμό.

πείνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρ’ όλα αυτά άμεσα οργανώθηκε η αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Ξεκίνησε έτσι μια μάχη καθημερινή που κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια και πληρώθηκε με πολύ αίμα.

life

 

Το τέλος της γερμανικής κατοχής ήρθε τον Οκτώβριο του 1944, όταν η ταχύτατη προέλαση του ρωσικού στρατού στα Βαλκάνια υποχρέωσε τους Γερμανούς να αποσυρθούν από την Ελλάδα. Στις 12 Οκτωβρίου στον βράχο της Ακρόπολης υψώθηκε και πάλι η γαλανόλευκη.

Το τέλος της γερμανικής κατοχής ήρθε τον Οκτώβριο του 1944, όταν η ταχύτατη προέλαση του ρωσικού στρατού στα Βαλκάνια υποχρέωσε τους Γερμανούς να αποσυρθούν από την Ελλάδα. Στις 12 Οκτωβρίου στον βράχο της Ακρόπολης υψώθηκε και πάλι η γαλανόλευκη.

athina 10

Πολλοί ξένοι, στρατιωτικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ύμνησαν την τόλμη του λαού μας, τη φιλοπατρία του και το ψυχικό του μεγαλείο. Είναι γεγονός πως ο πόλεμος με την Ελλάδα ανάγκασε τον Χίτλερ να αναβάλει για ζωτικό χρονικό διάστημα την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα   ο δριμύτατος ρωσικός χειμώνας   να βρει απροετοίμαστο τον  γερμανικό στρατό, κάτι που αποτέλεσε αίτιο της τελικής του ήττας.

 

Το χρονικό, επενδεδυμένο με οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο και τραγούδια), απέδωσαν οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, Μαρία Δομνίδου και Κατερίνα Χουσεΐν Ογλού. Ποιήματα και πεζά διάβασαν οι μαθητές : Τάσος Ευθυμίου, Γιάννης Σεΐτογλου, Μαρία Ειρήνη Χουσεΐν Ογλού (Α΄Γυμνασίου), Λάζαρος Παναγιωτίδης, Μαρία Αγάπη Τριανταφυλλίδου, Πέτρος Λούπου και Ηλίας Φοτάκιεβ (Β΄ Λυκείου). Η επιμέλεια των κειμένων και ο συντονισμός της εορταστικής εκδήλωσης έγινε από τη φιλόλογο Ειρήνη Καλαφάτη.

Η χορωδία του σχολείου έψαλε τα απολυτίκια της Αγίας Σκέπης και του Αγίου Δημητρίου, καθώς και τον ύμνο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», ενώ ο Σχολάρχης έκανε σύντομη παρέμβαση αναφερόμενος στο σύμβολο του Έθνους, την Ελληνική Σημαία. Τέλος δόθηκαν τα αριστεία και τα βραβεία στους μαθητές που αρίστευσαν και πρώτευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Συγχρονίζοντας το ρολόι μας με το ρολόι της ιστορίας, προσπαθήσαμε να βιώσουμε το ηρωικό παρελθόν του «ΟΧΙ». Είμαστε πεπεισμένοι πως η γιγαντιαία αντίσταση του Έλληνα του ’40 – ως μνημονική κληρονομιά – θα λειτουργήσει στη δροσερή και ελεύθερη ψυχή των μαθητών μας ως έναυσμα, ώστε να αντιλαμβάνεται και να αντιστέκεται σ’ ό,τι φασιστικό, εγκληματικό και απάνθρωπο.

κάτω από: Εορτές
Ετικέτες:

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες