no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στη Βεργίνα, τη Βέροια και την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο

Συγγραφέας: | 9 Δεκεμβρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στη Βεργίνα, τη Βέροια και την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο |

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στον νομό Ημαθίας. Πιο συγκεκριμένα μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες του Σχολείου είχαμε την εξαιρετική ευκαιρία, αρχικά, να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο των μακεδονικών βασιλικών τάφων των Αιγών, στο σημερινό χωριό της Βεργίνας και στη συνέχεια να προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον φερώνυμο ναό που βρίσκεται στο όρος Βέρμιο.

Αναχωρήσαμε από την Ξάνθη στις 8.30 το πρωί και τέσσερις ώρες αργότερα φτάσαμε στο σημερινό χωριό της Βεργίνας, όπου βρίσκεται το μουσείο και ο χώρος της Μεγάλης Τούμπας με τους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν το 1978 από τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Μανόλη Ανδρόνικο. Η περιοχή είχε επισημανθεί ως αρχαιολογικός χώρος ύψιστου αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος για πρώτη φορά στα 1855 από τον γάλλο αρχαιολόγο Lëon Heuzey, ο οποίος έκανε και τις πρώτες ανασκαφές στα 1861. Τις ανασκαφές συνέχισε στα 1937 ο καθηγητής Κ.Α. Ρωμαίος και από το 1951 αποτέλεσε τον μόνιμο αρχαιολογικό στόχο του Μ. Ανδρόνικου.

Η εκδρομή συνεχίστηκε με προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά όπου φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Παναγίας την οποία έφεραν οι Πόντιοι πρόσφυγες από την Ιερά Μονή Σουμελά που βρίσκεται στην Τραπεζούντα του Πόντου.

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδόξου εκκλησίας είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά ετυμολογείται από το όρος μελά και του ποντιακού ιδιώματος σού, που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά «εις του Μελά». Την εικόνα της Σουμελά, έφερε στην Αθήνα, μετά το θάνατο του Λουκά, ο μαθητής του Ανανίας και την τοποθέτησαν σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα. Το 386 μ.Χ. με βαθιά πίστη και απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος ιδρύουν το μοναστήρι της στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, όπου ως τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής έζησαν εκατοντάδες μοναχοί και ασκητές.

κάτω από: Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Ετικέτες:

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες