Αρχική » education » Περιβάλλοντα Logo like οπτικού προγραμματισμού με πλακίδια: Scratch/ Scratch2/ ΒΥΟΒ/ Snap!

Ιούλιος 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν   Αυγ »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kατηγορίες

Περιβάλλοντα Logo like οπτικού προγραμματισμού με πλακίδια: Scratch/ Scratch2/ ΒΥΟΒ/ Snap!

Τα τελευταία χρόνια στο πιλοτικό Δημοτικό, στο πιλοτικό Γυμνάσιο αλλά και στο τυπικό Γυμνάσιο χρησιμοποιούνται, για την ενότητα του προγραμματισμού, τα περιβάλλοντα Scratch & BYOB. Τα περιβάλλοντα αυτά αποτελούν σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού που διανέμονται δωρεάν -σε αντίθεση με το περιβάλλον προγραμματισμού MicroWorlds Pro  που αναφέρεται στο βιβλίο Πληροφορικής του τυπικού Γυμνασίου το οποίο οι μαθητές δεν μπορούν, νόμιμα και δωρεάν, να το εγκαταστήσουν και να το χρησιμοποιήσουν στο σπίτι τους.

To Scratch είναι ελεύθερο λογισμικό, δημιουργήθηκε από το MIT Media Lab, Massachusetts και οι εφαρμογές του (τα προγράμματα που δημιουργούμε στο περιβάλλον αυτό) μπορούν εύκολα να αναρτηθούν και να «παίζουν» στον Παγκόσμιο Ιστό. Το Scratch, στις αρχικές του εκδόσεις, δεν υποστήριζε διαδικασίες (και επομένως δεν κάλυπτε το ΑΠΣ του σχολείου).

Το Scratch 2.0 αποτελεί την νέα εμπλουτισμένη διαδικτυακή έκδοση για δημιουργία έργων με υποστήριξη διαδικασιών. Υπάρχει, μέχρι στιγμής, μόνο η διαδικτυακή της εκδοχή. Δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε προσωπικούς υπολογιστές.

Το ΒΥΟΒ είναι, επίσης, ελεύθερο λογισμικό, δημιουργήθηκε από το University of California, Berkeley και βασίστηκε πάνω στο Scratch. To BYOB υποστηρίζει διαδικασίες.

Tο Snap! αποτελεί τη διαδικτυακή online εκδοχή του ΒΥΟΒ, για δημιουργία και αποθήκευση έργων και στο διαδίκτυο.
Σημ.: τα προγράμματα που είναι γραμμένα σε Scratch (*.sb) «ανοίγουν» μέσα από το ΒΥΟΒ και στη συνέχεια, αν θέλουμε, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε μορφή *.ypr (BYOB).

Στο παρακάτω symbaloo (εργαλείο οργάνωσης ιστοσελίδων) έχουν συγκεντρωθεί/ επιλεγεί ιστοσελίδες σχετικές τα παραπάνω περιβάλλοντα: εγχειρίδια, σενάρια, απόψεις, δημιουργία εκτελέσιμων αρχείων από scratch, scratch & second life, opensim, NXΤ, βιντεομαθήματα σε Scratch & Scratch2…

Αν έχετε να προτείνετε και άλλες ιστοσελίδες μπορείτε να τις στείλετε για να συμπεριληφθούν.

SymbalooScratch_BYOB1


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων