Αρχική » education » Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό: Από τα wiki στο βίντεο

Δεκέμβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

RSS Εορτολόγιο

Kατηγορίες

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό: Από τα wiki στο βίντεο

Η “Εισαγωγή στην ‘Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό” δεν είναι από τα πιο εύκολα αντικείμενα της Πληροφορικής του τυπικού Γυμνασίου -ειδικά σε τμήματα με μεγάλο βαθμό ανομοιογένειας.

Το προηγούμενο σχολικό έτος (2011-2012) το κεφάλαιο αυτό προσεγγίστηκε με τη χρήση wiki. Μαθητές με καλή γνώση της Ελληνικής, δούλεψαν σε ομάδες και απάντησαν σε αντιπροσωπευτικές θεωρητικές ερωτήσεις του βιβλίου της 1ης ενότητας της Γ’ τάξης Πληροφορικής Γυμνασίου. Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις τους, συνεργάστηκαν για να συμφωνήσουν στην περισσότερο κατάλληλη απάντηση για κάθε μια από τις ερωτήσεις.

Τις ερωτήσεις/απαντήσεις αυτές άλλες ομάδες ή/και δυάδες  μαθητών τις μετέφρασαν στη γλώσσα που γνώριζαν καλύτερα (αλβανικά, φιλιππινέζικα, γεωργιανά, βουλγαρικά και αραβικά). Περισσότερες πληροφορίες εδώ . Το wiki (http://goa56tk.wikispaces.com) πλέον το έχουμε “κλειστό”, μιας και κάποιοι μαθητές ανέβασαν βίντεο με προσωπικές τους φωτογραφίες (σε εργασίες στην ενότητα των πολυμέσων) –ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα δημοσίευσαν τόσο σε δικό τους κανάλι στο youtube όσο και στο φβ τους.

Αυτή τη σχολική χρονιά αποφασίσαμε να κάνουμε περισσότερο βιωματική την προσέγγιση του αλγορίθμου.

Οι μαθητές χωρίστηκαν μόνοι τους σε ομάδες και έγραψαν αλγόριθμο δημιουργίας φαγητών και γλυκισμάτων που τους αρέσουν. Αυτούς τους αλγόριθμους, αφού τους συζητήσαμε στην τάξη αλλά και στην πλατφόρμα (http://e-mathisi.mysch.gr/) που χρησιμοποιούμε, τους έκαναν πράξη φτιάχνοντας φαγητά και γλυκά, τα οποία έφεραν στο σχολείο για να τα δοκιμάσουν τόσο οι συμμαθητές τους της Γ’ τάξης όσο και οι καθηγητές τους.

Επιπλέον, αρκετές από τις ομάδες έκαναν και βίντεο με τις δημιουργίες τους, όπως:

  • Κέικ Πορτοκαλιού

  • Κουλουράκια

  • Spring rolls

  • Leche Flan

  • Γλυκές κρέπες

  • Ντόνατς σοκολάτας

  • Τιραμισού


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση