Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα από σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον ή κάποια αναπηρία θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους μόνο με τα μάτια τους, χωρίς να χρειάζονται τα χέρια. Και αυτό χάρη στα ειδικά γυαλιά που κατασκεύασαν επιστήμονες στο Κολέγιο Ιμπίριαλ του Λονδίνου. Τα νέα είναι ακόμη καλύτερα, καθώς η συσκευή θα κοστίζει περίπου 50 ευρώ και θα είναι διαθέσιμη στην αγορά πολύ σύντομα.
Τα ειδικά γυαλιά θα μπορεί να τα φοράει και να τα βγάζει όποτε επιθυμεί ο χρήστης, καθώς δεν πρόκειται για κάποια συσκευή που εμφυτεύεται στον εγκέφαλό του και επικοινωνεί με το κομπιούτερ, όπως συμβαίνει συνήθως.
Το σύστημα οπτικού τηλεχειρισμού του υπολογιστή, που ονομάζεται GT3D, αποτελείται από έναν απλό σκελετό γυαλιών που κοστίζει 5 ευρώ και από δύο ταχύτατες αλλά μικροσκοπικές κάμερες που κοστίζουν περίπου 20 ευρώ η μία. Οι κάμερες λαμβάνουν συνεχώς φωτογραφίες από το κάθε μάτι και τοποθετούν τον κέρσορα του υπολογιστή όπου ακριβώς έχει κοιτάξει το μάτι. Ολο αυτό βέβαια καθίσταται εφικτό με τη βοήθεια ενός λογισμικού (ειδικό πρόγραμμα) που έχει εγκατασταθεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Η καταγραφή της επιθυμητής κίνησης και η κίνηση του κέρσορα γίνονται μόνο με τα μάτια και δεν χρειάζεται ποντίκι και χέρι για να τις εκτελέσει», εξηγούν οι ειδικοί από το Κολέγιο Ιμπίριαλ.
Επιπλέον, οι ειδικοί είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ακόμη πιο λεπτομερή τεχνική εστίασης του ματιού στην οθόνη του υπολογιστή, ώστε ο χρήστης να μπορεί να επικεντρώνει το βλέμμα του ακόμη και σε τρισδιάστατες εικόνες που απεικονίζονται στην οθόνη του.
Στο μέλλον μάλιστα τα ειδικά γυαλιά θα μπορούν να βοηθούν κάποιον που έχει κινητικά προβλήματα γενικότερα στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, με τη βοήθεια ενός υπολογιστή και των ειδικών γυαλιών θα μπορεί να ελέγχει το αναπηρικό του καροτσάκι απλώς και μόνο δείχνοντας με τα μάτια του τη διαδρομή που επιθυμεί να ακολουθήσει ή να κινεί με απόλυτη ακρίβεια ένα ρομποτικό χέρι που θα τον εξυπηρετεί σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες.
Η επίδειξη. Στο πλαίσιο της επίδειξης του συστήματος οι ειδικοί έβαλαν έναν νεαρό να παίξει το ηλεκτρονικό παιχνίδι Πονγκ, το οποίο διαθέτει μία ρακέτα που την ελέγχει ο χρήστης και προσπαθεί το μπαλάκι που κινείται στην οθόνη σε τυχαία πορεία να μην πέσει κάτω.
Η συνεχής κίνηση της ρακέτας σε ακριβείς θέσεις επάνω στην οθόνη ήταν κάτι σχετικά απλό και είχε επιτυχία στόχου 20% μέσα στα δέκα πρώτα λεπτά χρήσης που έκανε κάποιος. «Η επικέντρωση στον στόχο σε μια τόσο γρήγορη διαδικασία είναι ακατόρθωτη με παρόμοια συστήματα που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύματα», τονίζει ο δρ Αλντο Φεϊζάλ, λέκτορας Νευροτεχνολογίας στο Κολέγιο Ιμπίριαλ.
«Εχουμε κατορθώσει δύο πολύ μεγάλα επιτεύγματα: το πρώτο είναι να δομήσουμε ένα τρισδιάστατο σύστημα ανάγνωσης κίνησης του ματιού που είναι εκατοντάδες φορές φθηνότερο από τα συστήματα που διαβάζουν τα κύματα του εγκεφάλου• το δεύτερο είναι να μπορεί ο χρήστης να το χρησιμοποιήσει απλά και εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση, ακόμη και για να παίζει παιχνίδια, όπως έγινε στις δοκιμές», εξηγεί ο δρ Φεϊζάλ.
Αναλυτικά η μέθοδος παρουσιάστηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Neural Engineering».
Πηγή: Τα Νέα