Αρχική » technology » Από τις κονσόλες στα… βιονικά γυαλιά!

Ιούλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

RSS Εορτολόγιο

Kατηγορίες

Από τις κονσόλες στα… βιονικά γυαλιά!

Hi-tech γυαλιά χαρίζουν στους τυφλούς το φως τους.
Από τις κονσόλες στα… βιονικά γυαλιά!
Σε μια νέα γενιά οικονομικών βοηθημάτων όρασης θα μπορούσε να οδηγήσει η επινόηση των βρετανών επιστημόνων.

Λονδίνο
Ένα πρωτοποριακό ζευγάρι γυαλιών με ενσωματωμένες στερεοσκοπικές κάμερες, παρόμοιες με εκείνες που εντοπίζονται στα κινητά τηλέφωνα και στις σύγχρονες κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, θα μπορούσε να χαρίσει σε άτομα με προβλήματα όρασης και πάλι το φως τους..
Προσθετικά «μάτια» ενόψει
Τα εξωπραγματικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι σχεδίασαν μια προσθετική οπτική συσκευή που θα επιτρέπει στον χρήστη να «βλέπει» άτομα ή αντικείμενα που βρίσκονται εντός του οπτικού του πεδίου.
Όπως εξηγεί ο δρ Στήβεν Χικς, τόσο το έξυπνο λογισμικό, όσο και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των βιονικών γυαλιών, παραπέμπουν σε smartphones ή κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όπου οι στερεοσκοπικές κάμερες έχουν ως στόχο την ανίχνευση των κινήσεων του παίκτη σε πραγματικό χρόνο.
Οι μικροσκοπικές ενσωματωμένες στερεοσκοπικές κάμερες λειτουργούν απλοποιώντας τις εικόνες που καταγράφουν και στη συνέχεια στέλνουν σήμα στις σειρές φωτοδιόδων (LED) που επενδύουν την εσωτερική πλευρά του φακού των γυαλιών.
Με τον τρόπο αυτό, κατά τους ειδικούς, όταν ο ασθενής θα κοιτάζει μέσα από τους ειδικούς φακούς θα μπορεί να διακρίνει με μεγαλύτερη ευκολία αντικείμενα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα του ήταν δυσδιάκριτα.
Τα βιονικά γυαλιά του… σουπερμάρκετ
«Σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε ένα βοήθημα όρασης το οποίο να είναι όσο πιο διακριτικό και οικονομικό γίνεται» υπογραμμίζει ο δρ Χικς.
«Κανείς δεν θέλει να φορά μια ογκώδη κάμερα ή τεράστια ακουστικά στο κεφάλι του. Υποστηρίζουμε σθεναρά ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσιτές από πλευράς κόστους στο ευρύ κοινό. Και είναι πραγματικά ικανοποιητικό το γεγονός ότι το χαμηλό κόστος των πρώτων υλών των γυαλιών θα μπορούσε να τα μετατρέψει σε ένα οικονομικό εργαλείο για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη» καταλήγει ο ειδικός.
Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια 12μηνη μελέτη των ειδικών του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου για την ανάπτυξη ενός ειδικού τεστ ως προς την απόδοση των γυαλιών για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, όπως εκφύλιση της ώχρας κηλίδας και μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορούν να έχουν έτοιμο το πρώτο ολοκληρωμένο ζευγάρι βιονικών γυαλιών χαμηλού κόστους, προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν άμεσα μια διετή κλινική δοκιμή.
Η παρουσίαση της ρηξικέλευθης πατέντας έγινε με αφορμή την ετήσια Θερινή Έκθεση των Επιστημών της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Πηγή: tovima


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση