Αρχική » education » Ipad 32$ ετοιμάζει ο Ινδός μεγιστάνας Αζίμ Πρεμχί

Ιούνιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kατηγορίες

Ipad 32$ ετοιμάζει ο Ινδός μεγιστάνας Αζίμ Πρεμχί

Mετά τον φορητό υπολογιστή των 100 δολ. (όπως ονομάζεται το μοντέλο “XO-1” που σχεδίασε η ΜΚΟ “Ενα Λάπτοπ ανά Παιδί” του Νίκολας Νεγκροπόντε), πλέον πλησιάζει η ώρα να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά και το iPad των 32 δολ. Εντυπωσιακά φθηνότερο από την αντίστοιχη “ταμπλέτα” της Apple (η τιμή της οποίας ξεκινά από τα 499 δολ. και ανεβαίνει), το εν λόγω Tablet-PC ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή του στα σχολεία της Ινδίας το πρώτο εξάμηνο του 2012. Φροντίζει γι’ αυτό ο 65χρονος Ινδός μεγιστάνας Αζίμ Πρεμχί, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής λογισμικού Wipro.
Νούμερο 36 στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους της υφηλίου και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ινδία, ο Πρεμχί (η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 16,8 δισ. δολ.) έχει βαλθεί να γεφυρώσει το “ψηφιακό χάσμα” επιτρέποντας στους φτωχούς Ινδούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο θα έχει εφαρμογή στον χώρο της εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση
Σημειώνεται πως κάτι ανάλογο προσπαθεί να κάνει τα τελευταία δύο χρόνια και η ινδική κυβέρνηση (κοινώς, να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή ενός φορητού υπολογιστή αξίας περίπου 35 δολ., προορισμένου για τους μαθητές της χώρας) η οποία, ωστόσο, στην προσπάθειά της αυτή, έχει συναντήσει μέχρι στιγμής πλήθος εμποδίων.
Από τη μεριά του, ο 65χρονος ιδιοκτήτης της Wipro δείχνει αποφασισμένος να επιτύχει τον στόχο του και μάλιστα άμεσα. Προκειμένου να το καταφέρει, συνήψε συνεργασία με το βελγικό ερευνητικό κέντρο νανοηλεκτρονικής Imec ενώ περίπου 30 “ειδικοί” εργάζονται ήδη πάνω στο “iPad των 32 δολ.” στις εγκαταστάσεις της “Wipro” στην πόλη Μπανγκαλόρ (ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στους 120 στο κοντινό μέλλον).

Ενας μεγιστάνας θέλει να δικτυώσει τη φτωχολογιά

Πολλοί είναι εκείνοι που υπογραμμίζουν τη “μεγάλη σημασία” της δημιουργίας οικονομικά προσιτών προϊόντων, προορισμένων συγκεκριμένα για αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτή της Ινδίας, προϊόντων τα οποία ενδέχεται να ωθήσουν προς τα κάτω γενικότερα τις τιμές.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, μόνο στην Ινδία προβλέπεται να πουληθούν πάνω από 1 εκατ. “ταμπλέτες” (μοντέλα όπως το iPad της Apple, το PlayBook της BlackBerry και το Galaxy Tab της Samsung).
Εάν, μάλιστα, συνδυάσει κανείς την παραπάνω πρόβλεψη τόσο με το μέγεθος του ινδικού πληθυσμού (1,2 δισ.) όσο και με την ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας 3G στη χώρα, αντιλαμβάνεται πως υπάρχει μια “τεράστια αγορά για φθηνές συσκευές”.
Ωστόσο, πέρα από τους όποιους καθαρά επιχειρηματικούς υπολογισμούς, η παραγωγή ενός “iPad για τους φτωχούς” ταιριάζει απόλυτα και στις φιλανθρωπικές ευαισθησίες του 65χρονου μεγιστάνα.
Το ξεκίνημα
Αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1970 (εκμεταλλευόμενος τον “διωγμό” της IBM από την Ινδία), ο Πρεμχί στράφηκε στον χώρο της πληροφορικής. Σήμερα η Wipro είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στην Ινδία (πίσω από τις TCS και Infosys) και η 31η μεγαλύτερη στον κόσμο, ενώ τα έσοδά της για το 2010 ανήλθαν σε 4,7 δισ. δολ. (σημειώνοντας αύξηση 16,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος). Οσο για τους υπαλλήλους της εταιρείας, αυτοί πλέον ξεπερνούν σε αριθμό τις 122.000. Ταγμένος στην υπηρεσία των περισσότερο φτωχών στρωμάτων της ινδικής κοινωνίας, ο Αζίμ Πρεμχί ετοιμάζεται να λανσάρει, πέρα από το “iPad των 32 δολ.”, και άλλη μία οικονομικά προσιτή, ηλεκτρονική συσκευή. Ο λόγος για ένα ειδικό “κολιέ”, το οποίο, όντας εξοπλισμένο με αισθητήρες, θα είναι σε θέση να καταγράφει την κατάσταση την υγείας (αρτηριακή πίεση, θερμοκρασία, παλμοί κ.ά.) εκείνου που το φοράει και να στέλνει αυτόματα τα εν λόγω δεδομένα στους συγγενείς του ή στον προσωπικό ιατρό του. Μάλιστα το συγκεκριμένο “κολιέ” ενδεχομένως να είναι έτοιμο ακόμη και πριν από την “ταμπλέτα των φτωχών”, δηλαδή τους πρώτους μήνες του 2012.
ΟΛΙΓΑΡΚΗΣ
Ταξιδεύει πάντα στην οικονομική θέση
Οσο γενναιόδωρος είναι όταν πρόκειται για δωρεές φιλανθρωπικού χαρακτήρα, τόσο “τσιγκούνης” είναι ο Αζίμ Πρέμχι στις υπόλοιπους τομείς της ζωής του. Σεμνός, ταπεινός και ολιγαρκής, επιμένει να οδηγεί ένα κάθε άλλο παρά πολυτελές “Toyota”, να ταξιδεύει στην οικονομική θέση και να μένει σε φθηνά δωμάτια. Μάλιστα, στον γάμο του υιού του, λέγεται πως τάισε τους καλεσμένους σε πιάτα… χάρτινα.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ
Οτιδήποτε ηθικό είναι καλό και για τις μπίζνες
“Τα τελευταία 40 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον χώρο των επιχειρήσεων, έχω διαπιστώσει πως οτιδήποτε είναι ηθικό, οτιδήποτε είναι σωστό για την κοινωνία, στο τέλος αποδεικνύεται καλό και για τις μπίζνες”, έγραφε προ διμήνου σε άρθρο του στο ινδικό Forbes ο ίδιος ο Πρεμχί, ο οποίος, όσο περισσότερα χρήματα κερδίζει, τόσο περισσότερα δίνει σε φιλανθρωπίες.
Χαρακτηριστικά, μόλις το περασμένο Δεκέμβριο, ο Ινδός προέβη σε μια από τις μεγαλύτερες δωρεές στα χρονικά της χώρας, όταν προσέφερε, υπό μορφή μετοχών, 2 δισ. δολ. με στόχο να χτιστούν σχολεία και να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση στα χωριά. Επιπλέον ο 65χρονος Κροίσος έχει ιδρύσει ένα ίδρυμα (το “Azim Premji Foundation”) και ένα πανεπιστήμιο (το “Azim Premji University” στην πολιτεία Καρνάτακα), ενώ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχει επιτρέψει στους υπαλλήλους του να μοιράζονται την επιτυχία της Wipro αποκτώντας μετοχές αυτής.
Γόνος οικογένειας πλούσιων επιχειρηματιών, ο Αζίμ Πρεμχί έπεσε από μικρός “στα βαθιά”. Το 1966, όταν ο πατέρας του πέθανε, ο 21χρονος τότε Αζίμ έσπευσε να αναλάβει τη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής φυτικού λαδιού “Western India Products”. Μάλιστα, προκειμένου να συνεχίσει τις μπίζνες της οικογένειας, ο Αζίμ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του (σπούδαζε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ), τις οποίες έμελλε να ολοκληρώσει 30 χρόνια μετά, το 1999.

Πηγή: ethnos


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση