Αρχική » education » Kubbu: Διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας κουίζ

Ιούνιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kατηγορίες

Kubbu: Διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας κουίζ

Το διαδικτυακό αυτό εργαλείο μπορείτε να το βρείτε εδώ. Χρειάζεται εγγραφή και προσφέρει αρκετές υπηρεσίες δημιουργίας και δημοσίευσης κουίζ δωρεάν -αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μέχρι και 15 δραστηριότητες/παιχνίδια για μέχρι και 30 μαθητές (δεν ξέρω αν μπορούμε να σβήσουμε τις παλιές και να δημιουργήσουμε καινούριες δραστηριότητες. Μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να επεκτείνουμε τις δωρεάν «προσφορές»). Για να το δοκιμάσουμε απαιτείται εγγραφή στη σελίδα ενώ υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη δημιουργία των δραστηριοτήτων που υποστηρίζει.

Το Kubbu δημιουργεί διάφορα κουίζ (σταυρόλεξο, βρες τη σωστή κατηγορία, ποικιλία ερωτήσεων κλειστού τύπου όπως: συμπλήρωση κενού, πολλαπλής επιλογής, σωστό/λάθος, αντιστοιχήσεις κ.α. που είναι ομοιογενή στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και παρουσιάζονται) μέσω μιας αρκετά εύχρηστης διεπαφής. Τα κουίζ μπορούν να είναι ιδιωτικά, αλλά και δημόσια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ανώνυμα για αυτοαξιολόγηση των μαθητών όσο και επώνυμα για αξιολόγηση (Οι μαθητές μπορούν να ομαδοποιηθούν ή να έχει ο κάθε μαθητής, το  δικό του κωδικό –υπάρχουν οδηγίες σχετικά).
Το εργαλείο αυτό προσφέρει στατιστικά στοιχεία στην κατηγοριοποίηση των ομάδων έτσι ώστε να μπορεί να διαγνωστεί άμεσα μια δύσκολη ερώτηση ή έννοια. Το σταυρόλεξο, όμως, που δημιουργεί, αν και σχηματίζεται εύκολα, δεν προσφέρει επιλογές σε σχέση με το μέγεθος του σταυρόλεξου, ή τη σειρά των ερωτήσεων (το αντιστάθμισμα της ευκολίας). Στις δραστηριότητες μπορούμε να θέσουμε χρονικό περιορισμό εκπόνησης τους. Κατά την εκτέλεση της άσκησης/δραστηριότητας, ο χρονικός αυτός περιορισμός εμφανίζεται με τη μορφή αντίστροφου χρονόμετρου, ενισχύοντας την πλευρά του παιχνιδιού. Στο τέλος δε ο μαθητής μπορεί να λάβει τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική αξιολόγηση. Το εργαλείο δεν μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε γραμματοσειρές και μέγεθος, με αποτέλεσμα, αν οι λέξεις είναι αρκετές ή έχουν πολλές συλλαβές να μην εμφανίζονται ολόκληρες (π.χ. στην επιλογή match). Η ομοιομορφία των χρωμάτων, του φόντου και της γραμματοσειράς, που δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε,  μπορεί για έναν έμπειρο χρήστη του διαδικτύου να αποτελεί μειονέκτημα, όμως, η απλότητα αυτή και η έλλειψη πολλών επιλογών βοηθά τους μη εξοικειωμένους χρήστες να επικεντρωθούν στη δραστηριότητα που θέλουν να εκπονήσουν, αφαιρώντας τους επιπλέον γνωστικό φορτίο σχετικά με το πώς θα τη δημιουργήσουν.
Δοκιμάστε τη δραστηριότητα match. Είναι η αγαπημένη μου. Προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα «καρτών επίδειξης» (flash cards) ενώ μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δραστηριότητα με τον τρόπο που θα επιλέξουν (ως ντόμινο (dominoes), βρες τα όμοια/αντίστοιχα (find pairs) ή αντιστοίχιση (link up)) αρκεί να έχουμε ενεργοποιήσει την κατάλληλη επιλογή κατά τη δημιουργία του κουίζ.
Με το συγκεκριμένο εργαλείο δημιουργούμε κουίζ, μικρές δραστηριότητες συμπληρωματικές και υποστηρικτικές των εκπαιδευτικών μας προσεγγίσεων, με στόχο τη μάθηση μέσω υποκίνησης του ενδιαφέροντος με διαφορετικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές  και ως εργαλείο αυτοαξιολόγησης και επανάληψης εννοιών μιας ενότητας τις οποίες θα θυμηθούν μέσω μιας ευχάριστης δραστηριότητας, ενός παιχνιδιού, προκαλώντας το ενδιαφέρον τους.

Δοκιμάστε τις δυνατότητές του. Αξίζει μια, τουλάχιστον, επίσκεψη!

Περισσότερες πληροφορίες (ενδεικτικές –υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα βίντεο στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς γίνεται η εγγραφή, πώς δημιουργώ δραστηριότητες, πώς βλέπω στατιστικά στοιχεία…):


2 Σχόλια

Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση