Αρχική » technology » Ρεκόρ ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων πέτυχε λέιζερ

Μάιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kατηγορίες

Ρεκόρ ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων πέτυχε λέιζερ

Διεθνής ομάδα ερευνητών πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στην ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μέσω οπτικής ίνας με τη χρήση ενός μόνο λέιζερ. Η ομάδα στην οποία συμμετέχει και Έλληνας επιστήμονας, πέτυχε ρυθμό μεταφοράς της τάξης των 26 terabits ανά δευτερόλεπτο.


Η νέα αυτή τεχνική επιτρέπει την διάκριση περισσότερων των 300 ξεχωριστών χρωμάτων σε μια ακτίνα λέιζερ, σε κάθε ένα απο τα οποία μπορούν να κωδικοποιηθούν και να μεταφερθούν, παράλληλα, ξεχωριστές πληροφορίες.
Το επίτευγμα αυτό στηρίζεται στην αξιοποίηση ενός μαθηματικού «εργαλείου» του «γρήγορου μετασχηματισμού Φουριέ». Η πρόοδος αυτή στον τομέα της οπτικής τεχνολογίας θα επέτρεπε την μετάδοση μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα όλων των πληροφοριών που περιέχονται στην τεράστια Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
Τη σχετική μελέτη δημοσίευσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Βόλφγκαανγκ Φρόιντε του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούς στη Γερμανία, στο περιοδικό φωτονική «Nature Photonics». Στην ομάδα των ερευνητών βρίσκεται και ο ελληνικής καταγωγής δρ Περικλής Πετρόπουλος, του Κέντρου Ερευνών Οπτοηλεκτρονικής του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, ο οποίος ειδικεύεται στις τηλεπικοινωνίες μέσω οπτικών ινών.
Η ταχύτητα που κατάφερε να πετύχει η ερευνητική ομάδα, με τη χρήση ενός μόνο λέιζερ μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς η νέα τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί σ’ ένα τσιπάκι πυριτίου που θα βγει μελλοντικά στην αγορά.

Πηγή: tvxs


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση