Αρχική » κοινωνία » Φτερουγίζοντας από τη Σιβηρία στην Καισαριανή

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

RSS Εορτολόγιο

Kατηγορίες

Φτερουγίζοντας από τη Σιβηρία στην Καισαριανή

Ο νανοφυλλοσκόπος που εντοπίστηκε είναι το 444ο είδος ορνιθοπανίδας που καταγράφεται στην χώρα μας.
Eνας νανοφυλλοσκόπος (Phylloscopus proregulus) – είδος που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην ορνιθοπανίδα της Ελλάδας – έκανε… στάση στην Καισαριανή. Eνα μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο κ. Μιχάλης Κωτσάκης, το ανακάλυψε το περασμένο Σάββατο, και μοιράστηκε το «μυστικό» με άλλους birdwatchers (παρατηρητές πουλιών). Eτσι, την Κυριακή, δεκάδες birdwatchers βρέθηκαν από τα χαράματα στην περιοχή για να δουν ένα νέο είδος, το οποίο από τη μακρινή Σιβηρία βρέθηκε στα δέντρα πάνω από τη Μονή Καισαριανής.
«Δεν πίστευα ότι έβλεπα νανοφυλλοσκόπο. Αρχικά πίστεψα ότι ήταν κάποιο κοινό είδος και το προσπέρασα. Μία δεύτερη σκέψη όμως με έκανε να γυρίσω και αμέσως διέκρινα κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Νόμιζα ότι ήταν κιτρινόφρυδος φυλλοσκόπος ένα εξίσου σπάνιο είδος, το οποίο όμως έχει ξανακαταγραφεί στην Ελλάδα. Oταν όμως έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής, πιο έμπειροι παρατηρητές από εμένα αναγνώρισαν ότι πρόκειται για Νανοφυλλοσκόπο. Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέο είδος στη χώρα του και μάλιστα μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Αθήνας», επισημαίνει ο κ. Κωτσάκης.
Ο νανοφυλλοσκόπος θα είναι το 444ο είδος για την χώρα μας, αφού γίνει πρώτα η τυπική έγκριση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων. «Είναι μία ευχάριστη έκπληξη για όλους μας. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μικροσκοπικό αυτό πουλάκι (έχει μήκος 10 εκατοστά και βάρος ελάχιστα γραμμάρια) διένυσε αυτή την τεράστια απόσταση», αναφέρει ο γραμματέας της επιτροπής που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, κ. Νίκος Προμπονάς. Oπως σημειώνει ο ίδιος, η παρουσία ενός τόσο σπάνιου είδους αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, τη φυσική αξία του Υμηττού καθώς και όλων των περιαστικών περιοχών.

Πηγή: tovima


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση