Πέμπτη 7 – Κυριακή 10.11.2024 4ήμερο προφορικής Ιστορίας (βιβλιοπαρουσίαση και συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) με κεντρικό προσκεκλημένο ομιλητή τον διάσημο Ιταλό Καθηγητή Προφορικής Ιστορίας, Alessandro Portelli (Università di Roma «La Sapienza», Circolo Gianni Bosio), καθώς και τις Καθηγήτριες Ποθητή Χαντζαρούλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Δήμητρα Λαμπροπούλου (ΕΚΠΑ).
https://gegonota.news/2024/11/07/alesantro-porteli-anelyse-ekdilosi-ston-volo-pos-mia-poli-odigithike-apo-kokkino-sto-mavro/
Ξεκίνησε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας στον Βόλο [εικόνες]
Ξεκίνησε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας στον Βόλο (εικόνες)
Παρασκευή 8.11.2024 ημερίδα του ΠΤΕΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα “Στρατηγικές υποστήριξης των μαθητών με συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες” και κεντρική προσκεκλημένη ομιλήτρια την Jennifer Greif Green, Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Boston University των ΗΠΑ.
Σάββατο 9.11.2024 CineDoc, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας, 2023, Ελλάδα, Άγγελος Ράλλης. Με φόντο τα υπό εξαφάνιση νησιά κατά μήκος του επικίνδυνα φουσκωμένου ποταμού Βραχμαπούτρα στο Μπαγκλαντές, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει το γενναίο αγώνα της 12χρονης πάμφτωχης και ασυνόδευτης Αφρίν, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που πολιορκείται από τις ανελέητες δυνάμεις της φύσης. Όταν το σπίτι της βουλιάζει από τις πλημμύρες, η Αφρίν εκτοπίζεται με τη σχεδία της στη Ντάκα, μια μητρόπολη που σφύζει από ζωή. Εκεί θα αναζητήσει τον πατέρα της ανάμεσα σε αμέτρητους κλιματικούς πρόσφυγες, και θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι ενηλικίωσης. Αυτή η αποστολή φέρνει τελικά την Αφρίν αντιμέτωπη με την αναπόφευκτη πολυπλοκότητα του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων ορφανών αναγκάζοντάς την να αποδεχτεί απότομα την ενηλικίωσή της. Αναγκασμένη να μεγαλώσει γρήγορα, η Αφρίν πρέπει να αντιμετωπίσει τα μυστήρια ενός κόσμου που βυθίζεται. Μετά την συγκλονιστική αυτή ταινία, ακολούθησε χαιρετισμός από την Αντιπεριφερειάρχη, κ. Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου και εποικοδομητική συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
—————————————————–
Κυριακή 10.11.2024 στην Βουλή Τηλεόραση δύο σπουδαίες ταινίες για την δύναμη της θέλησης και την ατομική πρόοδο, παρά τα εμπόδια του περίγυρου:
Πράσινη Θάλασσα, 2021, Ελλάδα, Αγγελική Αντωνίου. Η Άννα είναι μια σιωπηλή, ευάλωτη κοπέλα – πάσχει από αμνησία, δεν θυμάται ποια είναι κι από πού έρχεται. Θυμάται μόνο να μαγειρεύει, εκπληκτικά, οικεία και κατανυκτικά. Πιάνοντας δουλειά στο κουτούκι του Ρούλα, που ταΐζει τους εργάτες της γειτονιάς, η Άννα με τα φαγητά και τις μυρωδιές της ξυπνά στους θαμώνες μνήμες από τις καλές στιγμές της ζωής τους. Την ίδια στιγμή, προσπαθεί κι εκείνη, με αγωνία, να ξυπνήσει τις δικές της, χαμένες αναμνήσεις. Όσο το μαγειρείο, χάρη στα φαγητά της, γεμίζει κόσμο και κουβέντες, τόσο η Άννα, με τη βοήθεια του δύστροπου Ρούλα που μισεί τη μουσική, ή του ηλικιωμένου αγιογράφου που σώνεται η ζωή του, ή ενός απρόσμενου φλερτ, επανεφευρίσκει τον εαυτό της κι αποκτά μια νέα «οικογένεια». Όταν η αλήθεια αρχίσει να έρχεται στην επιφάνεια, κανείς δεν θα είναι έτοιμος ή πρόθυμος να την αντιμετωπίσει.
Μπίλε (Bille), 2018, Λετονία, Inara Kolmane. Ένα ξεχωριστό και εφευρετικό μικρό κορίτσι προσπαθεί να κατανοήσει τον περίπλοκο κόσμο των ενηλίκων στην Ευρώπη λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να αποδείξει την αξία της, παρά τις δυσκολίες των συνθηκών ζωής της.
Κυριακή 10.11.2024 στην Διαδικτυακή Ακαδημία Πολιτισμού των Μελένιων Λεμονιών, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης συναντά την φιλόλογο και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, αναζητώντας το στίγμα του έργου της και τη συμβολή της στην έρευνα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.