Περγαμόντο

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ.3Το περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) ή αλλιώς Κίτρον το περγάμιον του γένους Κίτρος της οικογένειας Ρουτίδες που ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το δέντρο του περγαμόντου είναι αειθαλές, σχετικά μικρό σε μέγεθος και με φύλλωμα που ποικίλλει σε σχήμα. Οι βλαστοί του είναι χρώματος ανοικτού πράσινου. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, λογχοειδή και μυτερά. Τα άνθη είναι λευκά, ενώ οι καρποί του είναι σχετικά μεγάλοι είτε πεπλατυσμένοι είτε στρογγυλοί και έχουν χρώμα κίτρινο προς πορτοκαλί. Οι καρποί έχουν προεξέχουσες βάσεις και κορυφές με ανθεκτικούς στήμονες.

Το περγαμόντο είναι ένα εκπληκτικά θρεπτικό εσπεριδοειδές φρούτο με φρέσκο άρωμα. Αυτά τα μικρά κίτρινα φρούτα βρίσκονται σπάνια στη φυσική τους κατάσταση. Είναι πολύ γνωστά για τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη φλούδα τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιία, αλλά είναι διάσημα και για την ξεχωριστή γεύση που δίνουν στο τσάι Earl Grey. Το λάδι από περγαμόντο χρησιμοποιείται στην καραμέλα από βρασμένη ζάχαρη, που φτιάχνεται στην γαλλική πόλη Νανσί. Γίνεται, επίσης νόστιμη και ασυνήθιστη μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.

Οφέλη για την υγεία. Μειώνει τη χοληστερόλη: Μελέτες έχουν δείξει ότι το περγαμόντο μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης καθώς και της κακής χοληστερόλης (LDL), η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την καρδιακή νόσο. Το περγαμόντο περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών (bruteridine, melitidine), οι οποίες αναστέλλουν άμεσα την βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Αυξάνει προστατευτική HDL χοληστερόλη. Μειώνει τα τριγλυκερίδια.Μειώνει σημαντικά τη γλυκόζη του αίματος.Βοηθάει στην πρόληψη από ψείρες και άλλα παράσιτα. Θεραπεύει σε συνδυασμό με το υπεριώδες φως την ψωρίαση. Το έλαιο του περγαμόντου έχει αποδειχθεί ισχυρό αντιμυκητιακό έναντι σημαντικών ειδών Candida.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ.4ΧρήσηΤο περγαμόντο χρησιμοποιείται σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, όπως κρέμες, σαπούνια, αρώματα, λοσιόν μαυρίσματος και έλαια. Με βάση μελέτες, στην αρωματοθεραπεία, το περγαμόντο αιθέριο έλαιο έχει ιδιότητες μείωσης του άγχους.Η συνιστώμενη δόση του εκχυλίσματος περγαμόντο είναι 500-1.000 mg, λαμβάνεται μία ή δύο φορές την ημέρα 20-30 λεπτά πριν από τα γεύματα. Για μέγιστο όφελος στην μείωση των λιπιδίων στο αίμα, συστήνεται η πρόσληψη εκχυλίσματος περγαμόντο δύο φορές την ημέρα για 60-90 ημέρες. Το εκχύλισμα περγαμόντο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Καλό είναι να αποφεύγεται στα παιδιά και τις εγκύους, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια του. Προσοχή: Όταν το εκχύλισμα περγαμόντο εφαρμόζεται στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο ηλιακό φως ή στο υπεριώδες φως.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση