Μάι 15
19

Ανακυκλώνοντας …… τα παλιά-παλιά χρόνια και τώρα.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Για το έτος 2015 έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές».

Σύμφωνα με αυτόν τον άξονα, τα μουσεία πρέπει και μπορούν να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στη μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα μουσεία έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Τα νηπιαγωγεία του νομού μας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, συμμετείχαν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015, υλοποιώντας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα:

                         «Ανακυκλώνοντας…. Τα παλιά -παλιά χρόνια και τώρα».

Στόχος του προγράμματος  ήταν οι μικροί μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά πρακτικές σχετικές με την ανακύκλωση των αρχαίων χρόνων και σήμερα και να υιοθετήσουν φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είναι σημαντικό να εξεικοιώνονται  με ζητήματα που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτισμό γιατί ο ρόλος της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικής σημασίας. Η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη μικρή ηλικία μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη θετικών στάσεων, αξιών, δεξιοτήτων, συμπεριφορών και δράσεων προς τη διαμόρφωση  ενός αειφόρου τρόπου ζωής  ή καλύτερα στη διαμόρφωση  αυριανών πολιτών που θα προάγουν την αειφορία και τον πολιτισμό.



Δεν επιτρέπονται σχόλια.