ailiadi's blog

"Ποίηση, ζωγραφική, ιστορία, πολιτισμός ως έννοιες αδιαπραγμάτευτες"

Τελετή Αποφοίτησης 5ου ΓΕΛ Τρικάλων Σχολικού Έτους 2017-18

Κάτω από: ΓενικάΑΜΑΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ στις 7:24 μμ στις 17 Ιανουαρίου, 2019  Με ετικέτα

Τελετή Αποφοίτησης 5ου ΓΕΛ Τρικάλων Σχολικού Έτους 2017-18

Tην  Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, 8:00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης στην αίθουσα διαλέξεων και προβολών του e-Trikala Πράσινης Γωνιάς, με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων  για τους μέχρι χθες μαθητές της Γ’ Λυκείου του Σχολείου μας, του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων, και σημερινούς υποψήφιους φοιτητές. Οι μαθητές μας αποχαιρέτησαν σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα τη σχολική ζωή και την κοινή πορεία που για πολλούς είχε ξεκινήσει από τις πρώτες σχολικές τάξεις. Μετά την σύντομη εισήγηση-χαιρετισμό από την  Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αμαλία Ηλιάδη, η οποία ξεπροβόδισε τους απόφοιτους στη ζωή με τους στίχους του Μπέρτολντ Μπρεχτ: «Ούτε μια λέξη
δεν ξέρω να πω σε σας, γενιές των εποχών πού έρχονται,
Μήτε μια υπόδειξη δε θα μπορούσα να σάς κάνω
Γιατί πώς το δρόμο να δείξει
Αυτός πού δεν τον διάβηκε»!

τον λόγο πήραν, μιλώντας για τη δική τους συμμετοχή και οπτική σ΄ αυτήν την πορεία, οι γονείς μαθητών μας και μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ο πρόεδρος κ. Αλιάγας Διονύσης και ο αντιπρόεδρος κ. Μπουλογεώργος Θανάσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας  μίλησαν στη συνέχεια μέσα από την υπέροχη ταινία-ντοκυμαντέρ για τη σχολική ζωή τους στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων, την οποία δημιούργησε η συνάδελφος και γονέας μαθήτριάς μας κ. Βάγγου Ευφροσύνη, για τις δικές τους εμπειρίες κατά τα έτη της «θητείας» τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μαθητικά στιγμιότυπα, αποτυπωμένα στη μνήμη δρώμενα, δοσμένα με αγάπη  για τα μαθητικά τους χρόνια, αξέχαστες σκηνές από εκπαιδευτικές εκδρομές, αστεία περιστατικά, χαρές και λύπες, χαρούμενες και δύσκολες στιγμές, εμπλούτιζαν την  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα  αναμνηστική ταινία που επιμελήθηκε με εθελοντική διάθεση και αφοσίωση η κ. Βάγγου.

Η μαθητική ταινία –έρευνα για τις προσδοκίες, τα όνειρα, τα σχέδια των νέων ανθρώπων που ξεπροβοδίσαμε στη ζωή ήταν , μια «ανίχνευση» με βάση συνεντεύξεις με ποικιλία ερωτήσεων για τη σχέση των μαθητών με το σχολείο. Η ταινία  αποτελεί προϊόν εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού, κοινωνιολογικού και βιωματικού προβληματισμού αφού η δημιουργός «αναρωτήθηκε» για: παραγωγή μιας νέας προσέγγισης στην εκπαιδευτική διαδικασία που στηρίζεται σε θεωρητική τεκμηρίωση, εισαγωγή στο σχολείο μιας νέας πρακτικής  προσέγγισης,  συμβολή στην προσωπική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη των μαθητών, κίνητρα για την επίτευξη υψηλότερων προσδοκιών, επικέντρωση στις ανάγκες των μαθητών, διαμόρφωση θετικού κλίματος στις σχέσεις της σχολικής κοινότητας,  συνεργασία των εκπαιδευτικών της Σχολικής Μονάδας.

Η σκηνοθέτιδα και συνάδελφος προχώρησε στη σύνθεση ερωτηματολογίων, σεναρίου και δομής της ταινίας με βάση τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ως αποτέλεσμα, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η ομαδοσυνεργατική, με ερευνητική διάθεση εκ μέρους των συμμετεχόντων, με ελεύθερο διάλογο που ενισχύεται με τον καταιγισμό ιδεών και την εξακτίνωσή τους, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό από μαθητές και καθηγητές πως το τελικό προϊόν προκύπτει από πραγματικές πνευματικές ανησυχίες και νοητικές διεργασίες, από ουσιαστικές ανάγκες και προβληματισμούς.

Μετά το θερμό και έντονο χειροκρότημα που ακολούθησε την προβολή της ταινίας, πραγματοποιήθηκε η απονομή των αναμνηστικών δώρων, προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων  και η εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη δεξίωση , η οποία ολοκληρώθηκε με παροχή γευστικότατων σπιτικών εδεσμάτων, μουσική και χορό  στην  αίθουσα του Δημοτικού ΚΑΠΗ προς τιμήν των αποφοίτων, των οικογενειών τους και του  συλλόγου διδασκόντων καθηγητών.

Ευχαριστούμε πολύ το Δήμο Τρικκαίων που μας παραχώρησε την αίθουσα του 6ου ΚΑΠΗ  την Τρίτη 26/06/2018  και ώρα 7.30 μ.μ., καθώς και την αίθουσα προβολών και παρουσιάσεων του eTrikala προκειμένου να πραγματοποιήσουμε την γιορτή αποφοίτησης των μαθητών της Γ΄ τάξης του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία μία τόσο σημαντική εκδήλωση για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Ευχαριστούμε θερμά, επίσης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων, ιδιαίτερα τις κυρίες και την κ. Ρένα Τσιόγκα-Ανδρομάλλου, για την εξαιρετική πρωτοβουλία του να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση της σχολικής μας κοινότητας.

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση