Υγιεινή διατροφή

 Η υγιεινή διατροφή φαίνεται πως έχει μπερδέψει πολύ κόσμο σχετικά με το τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς διαχωρίζεται από τη δίαιτα. Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε μερικά…θολά σημεία.

Πολλοί πιστεύουν ότι υγιεινή διατροφή και δίαιτα είναι το ίδιο πράγμα κι ότι όποιος ακολουθεί υγιεινή διατροφή όλη του τη ζωή, μάλλον βρίσκεται σε μια μόνιμη δίαιτα. Αν έχετε κι εσείς αυτή την αντίληψη όλα αυτά τα χρόνια, διαβάστε παρακάτω και διώξτε τα σύννεφα που μπαίνουν ανάμεσα σε εσάς κι τον υγιεινό τρόπο διατροφής.

Μύθος #1: Όποιος τρώει υγιεινά, βρίσκεται σε δίαιτα
Ξεκινώντας από τα βασικά, θα έχετε παρατηρήσει ότι η λέξη «δίαιτα» χρησιμοποιείται πολλές φορές λανθασμένα για να εκφράσει την υγιεινή διατροφή που ακολουθεί κάποιος. Κι επειδή οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη δίαιτα με τη στέρηση αγαπημένων φαγητών, απέχουν από την υγιεινή διατροφή πιστεύοντας ότι με την επιλογή της δεν θα ξαναδούν ποτέ σοκολάτα. Είτε έχετε ιδανικό βάρος, είτε προσπαθείτε να χάσετε κάποια κιλά, αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το να τρώει κάποιος υγιεινά, δε σημαίνει ότι βρίσκεται σε δίαιτα. Υγιεινή διατροφή σημαίνει τροφές από όλες τις ομάδες, με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, συχνά γεύματα και απόσταση από επεξεργασμένες τροφές και τρανς λιπαρά. Η δίαιτα, από την άλλη, μπορεί να βασίζεται σε μια υγιεινή διατροφή, μπορεί, όμως, να στερεί ομάδες τροφίμων από το άτομο που την ακολουθεί με μοναδικό στόχο τη γρήγορη απώλεια βάρους.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά τα άτομα που ακολουθούσαν λανθασμένο τρόπο διατροφής νωρίτερα, ακόμη κι αυτό, όμως, θα έρθει σταδιακά και με πρωταρχικό στόχο την υγεία του οργανισμού.

Σχολικά γεύματα

Α. ΣΤΟΧΟΙ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Α.1. ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σταδιακά εντός του διδακτικού έτους 2019-2020 για όλους τους μαθητές/τριες των Δημοτικών Σχολείων του συνημμένου Πίνακα 1.

Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος θα γνωστοποιείται σε κάθε Δ/νση Π.Ε. και θα κοινοποιείται στο ΥΠΑΙΘ από τον ΟΠΕΚΑ, μετά την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής και των Αναδόχων

Σεισμός

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πλήττει συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες του πλανήτη.
Οι περισσότεροι σεισμοί που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον.
Προετοιμάσου από τώρα, για να μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του σεισμού και να έχεις την κατάλληλη αντισεισμική συμπεριφορά μετά το σεισμό.



Λήψη αρχείου

Τι κάνω πριν από ένα σεισμό

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Πρόληψη! Πριν από ένα σεισμό, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Τα παρακάτω είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και την περιουσία σας σε περίπτωση σεισμού.

  • Για να αρχίσετε την προετοιμασία, θα πρέπει να αποκτήσετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και να έχετε ένα σχέδιο επικοινωνίας για την οικογένειά σας (πως θα επικοινωνήσετε με τους δικούς σας σε περίπτωση σεισμού)
  • Στερεώστε τα ράφια με ασφάλεια στους τοίχους
  • Τοποθετήστε μεγάλα ή βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια
  • Αποθηκεύστε τα εύθραυστα αντικείμενα όπως εμφιαλωμένα τρόφιμα, γυαλί και πορσελάνες στα χαμηλά επίπεδα και σε ράφια/συρτάρια τα οποία κλειδώνουν
  • Στερεώστε τα βαριά αντικείμενα, όπως εικόνες και καθρέφτες στους τοίχους με ασφάλεια και μακριά από κρεβάτια, καναπέδες και οι άνθρωποι κάθονται οπουδήποτε
  • Επισκευάστε ελαττωματικές ηλεκτρικές καλωδιώσεις και ανιχνεύστε πιθανές διαρροές σε συνδέσεις φυσικού αερίου αναζητώντας την κατάλληλη επαγγελματική βοήθεια. Αυτοί είναι πιθανοί κίνδυνοι πυρκαγιάς
  • Εγκαταστήστε ευέλικτες σωληνώσεις για την αποφυγή διαρροών φυσικού αερίου ή νερού
  • Στερεώστε καλά το θερμοσίφωνα σας, το ψυγείο, το φούρνο και τις συσκευές αερίου στον τοίχο και στο πάτωμα. Προτείνεται και η χρήση αυτόματης βαλβίδας αερίου η οποία διακόπτει την παροχή όταν ανιχνεύσει ισχυρούς κραδασμούς
  • Επιδιορθώστε τυχόν βαθιές ρωγμές στα ταβάνια και στα θεμέλια
  • Αποθηκεύστε ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, και εύφλεκτα προϊόντα με ασφάλεια σε κλειστά ντουλάπια και σε κάτω ράφια
  • Εντοπίστε ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο κάτω από ένα γερό τραπέζι ή απέναντι σε εσωτερικούς τοίχους
  • Πραγματοποιείτε ασκήσεις σεισμού με μέλη της οικογένειάς σας: Πτώση, κάλυψη και κρατιέμαι γερά!

Για περισσότερες πληροφορίες https://www.oasp.gr/