regina rosas amat και άλλα τινά | keep calm and paint the roses pink

regina rosas amat και άλλα τινά
Οκτ/13

23

σχολική γιορτή

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

28/10/2013

Φέτος, η σχολική εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα βασιστεί στα κείμενα δύο σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων της εποχής. Το υλικό που θα σας παρουσιάσουμε το αντλήσαμε  από το προσωπικό ημερολόγιο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη και από τις ημερολογιακές σελίδες του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου.

Ο Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) το 1940 εργαζόταν ως διπλωματικός ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών και ήταν τοποθετημένος  ως προϊστάμενος στην Διεύθυνση Εξωτερικών στο   Υφυπουργείο Τύπου.  Από την θέση αυτή, τον ίδιο χρόνο, υπέγραψε μανιφέστο κατά του ιταλικού Φασισμού, καθώς και το διάγγελμα του βασιλιά, μαζί με τον τότε υπουργό Τύπου της κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά,  τον Θεολόγο Νικολούδη.  Τον Απρίλιο του 1941, με την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο Σεφέρης ακολουθεί την κυβέρνηση στην ελεύθερη Κρήτη. Μετά την μάχη της Κρήτης και την κατάληψή της από τα γερμανικά στρατεύματα, φεύγει μαζί με την κυβέρνηση, αρχικά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και κατόπιν στην Νότιο Αφρική που ήταν προτεκτοράτο των συμμαχικών δυνάμεων. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα με την λήξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 1944, μαζί με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Τα ημερολόγιά του αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες για την περίοδο αυτή, καθώς γνωρίζει από κοντά τις αποφάσεις των κυβερνόντων και συχνά συμμετέχει στις εξελίξεις. Η οξυμένη του ματιά και η στοχαστική του πένα εμπλουτίζουν τα κείμενά του με μια ιδιαίτερη ευαισθησία που μάς αποκαλύπτει αδιόρατες πτυχές του πολέμου.

Ο Περικλής Βυζάντιος (1893-1972) ήταν ένας διακεκριμένος  μεταϊμπρεσιονιστής  ζωγράφος. Κατά την περίοδο 1921-1922  ακολούθησε τον ελληνικό στρατό στην Μικρασία ως πολεμικός ζωγράφος. Ήταν καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1940, ο Περικλής Βυζάντιος φιλοτέχνησε την αφίσα του Πολεμικού Λαχείου, το οποίο προορίζονταν για την συγκέντρωση χρημάτων για τις οικογένειες των στρατιωτών. Η 28η Οκτωβρίου του 1940 τον βρήκε στο παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στους Δελφούς. Από εκείνη την ημέρα ξεκινά τις σελίδες ημερολογίου του τις οποίες συνεχίζει το 1941 ως «Ημερολόγιο Κατοχής». Οι αφηγήσεις του είναι ολοζώντανες και οι περιγραφές των σκηνών της κατεχόμενης Αθήνας έχουν την διεισδυτική ματιά του καλλιτέχνη, που μας γεμίζει συγκίνηση.

Τα κείμενα που θα διαβάσουμε είναι αποσπάσματα. Μακάρι η σημερινή μας εκδήλωση να σας παρακινήσει να διαβάσετε ολόκληρα τα έργα. Πρόκειται για εξαιρετικές σελίδες, δύο ξεχωριστών πνευματικών ανθρώπων, είναι σημαντικές ιστορικές πηγές που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την εποχή 1940-1944.

Οι παραπάνω μαρτυρίες συμπληρώνονται από εικόνες που βρήκαμε στο φωτογραφικό αρχείο του Ελληνικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.) και στο αρχείο του Πολεμικού Μουσείου.

Την εκδήλωση θα συνοδεύσει η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, οι αντιπολεμικοί στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για το Άξιον Εστί και τα εμψυχωτικά  τραγούδια της Σοφίας Βέμπο.

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης: Κατερίνα Τζάμου και Αθηνά Βιολάκη, φιλόλογοι

Διδασκαλία χορωδίας: Βάσω Μιχαηλίδου (Αγγλικών)  και Ηλίας Βεργίνης (Πληροφορικής)

δίχως ετικέτα

Χωρίς σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

<<

>>

Σχεδιάστηκε από devolux.nh2.me