Η Διατροφή του Παιδιού στο Σχολείο

Κάθε Σεπτέμβριο μαζί με τα σχολεία που ανοίγουν και τις προσδοκίες μικρών και μεγάλων για τη νέα χρονιά που ξεκινάει, έρχεται και η ερώτηση που ταλανίζει όλους τους γονείς: Τι θα φάει το παιδί στο σχολείο; Πώς θα κάνω ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα του δώσει την ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξή του;

Αγαπητοί γονείς, η σχολική χρονιά για τα αγγελούδια μας ξεκινάει!

Έχουμε τακτοποιήσει, εδώ και μέρες, το πρόγραμμα των παιδιών μας για να τους παρέχουμε μια σωστή εκπαίδευση σε ένα οικείο σχολικό περιβάλλον και επιπλέον νιώθουμε ασφάλεια για τον τρόπο της διαπαιδαγώγησης τους.

Φτάνει όμως αυτό;

Σίγουρα έχουμε επιλέξει το σωστό σχολείο, το ασφαλές περιβάλλον και χώρο όπου θα περνάνε την μισή μέρα τα παιδιά μας, καθώς και τους άρτια καταρτισμένους παιδαγωγούς και δασκάλους που θα μεταφέρουν τις μαθησιακές αρχές στα παιδιά μας.

Τι θα κάνουμε όμως με το θέμα τις διατροφής;

Οι καλές διατροφικές συνήθειες αναπτύσσονται στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και χρειάζεται συνεργασία γονιών και σχολείου για να τεθούν οι σωστές βάσεις.

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του οργανισμού των παιδιών μας, καθώς επιδρά πάντοτε στη φυσική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη και εξέλιξη τους.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, νευρικές αντιδράσεις και διαταραχές στην συμπεριφορά του παιδιού, αργή ανάπτυξη καθώς και ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα που θα κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις παιδικές ασθένειες.

Ας μην μας πιάσει όμως πανικός…

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και φυσικά οργάνωση για την καλύτερη προετοιμασία των γευμάτων.

Με δεδομένο ότι τα παιδιά περνάνε το περισσότερο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο και σε διάφορές εξωσχολικές δραστηριότητες, θα πρέπει εμείς να φροντίσουμε ώστε να τρέφονται σωστά.

Ένα παιδί στη σχολική ηλικία πρέπει να τρώει τακτικά και να μην αφήνει το στομάχι του άδειο για πολλές ώρες.

Στη διάρκεια της ημέρας τα πέντε γεύματα είναι απαραίτητα: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.

Η Διατροφή του Παιδιού στο Σχολείο

Το Πρωινό

Η μέρα των μικρών μας καλό είναι να ξεκινάει με ένα πλούσιο και γεμάτο βιταμίνες πρωινό.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι το ίδιο κάθε μέρα.

Δείτε τις παρακάτω επιλογές, τις οποίες με τον καιρό μπορείτε να προσαρμόσετε στις προτιμήσεις του δικού σας παιδιού.

Μην ξεχνάτε το φαγητό είναι απόλαυση, αν έχουν επιλέξει τα ίδια τα παιδιά τις τροφές τους, θα φάνε το πρωινό τους πιο εύκολα.

Δώστε τους επιλογές:

  1. Ένα ποτήρι γάλα πλήρες και μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι,
  2. Ένα ποτήρι γάλα πλήρες με μία κούπα δημητριακά ολικής αλέσεως ή μούσλι,
  3. Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με 60 γρ. τυρί και μία φέτα γαλοπούλα ή
  4. Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 60 γρ. τυρί.

Το Δεκατιανό

Το δεκατιανό είναι ένα μικρό ενδιάμεσο γεύμα, απαραίτητο στις ηλικίες αυτές που τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητες της ημέρας. Είναι το κατεξοχήν γεύμα που τα παιδιά τρώνε στο σχολείο.

Για το δεκατιανό του, μπορείτε να βάλετε στην τσάντα του παιδιού ένα από τα παρακάτω:

• Ένα σπιτικό τοστ με γαλοπούλα και τυρί,

• Ένα μεγάλο φρούτο,

• Ένα μικρό γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως (προτιμήστε χωρίς ζάχαρη),

• Ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα,

• Ένα μπολ σπιτικό ρυζόγαλο,

• Μια μπάρα δημητριακών,

• Ένα μικρό κουλούρι Θεσσαλονίκης ή

• Ένα αβγό βραστό με μια μικρή φέτα ψωμί.

Προσπαθήστε να ετοιμάζετε εσείς το δεκατιανό των παιδιών.

Αφιερώστε χρόνο να κάνετε μια κουβέντα μαζί τους για την αξία της σωστής διατροφής και μην τους επιτρέπετε να αγοράζουν έτοιμα σνακ για το δεκατιανό τους.

Αν τους αφήσετε την επιλογή, είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδάκι που θα βρεθεί μπροστά στο κυλικείο του σχολείου να αγοράσει διάφορα σνακ τύπου πατατάκια και γαριδάκια ή σφολιάτες πλούσιες σε μη ωφέλιμα λιπαρά ή ακόμη και σοκολάτα.

Μην τα απαγορεύσετε εντελώς, θυμηθείτε ότι καμιά αυστηρή απαγόρευση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.http://www.vita.gr/blogs/diaita/article/31608/diatrofh-gia-paidia/

Περιοριστείτε στην ελεύθερη μέρα της εβδομάδας (ίσως την Παρασκευή) όπου το παιδί θα μπορεί να φάει οτιδήποτε θελήσει από το κυλικείο.

Είναι μια τακτική που μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να μάθει στο παιδί την αξία των διαφορετικών τροφίμων.