Με ετικέτα Ετικέτες:

Γιορτή της μητέρας: Γιατί είναι διαφορετική σε κάθε χώρα; | Euronews

 

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΧΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΑΣ

ΔΩΣΤΕ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΑΣ

 Λίγα λόγια για την ημέρα

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. Φέτος, λοιπόν, η γιορτή της μητέρας είναι την προσεχή Κυριακή, 10 Μαΐου.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Η ημέρα της μητέρας με τη σημερινή της μορφή, καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Όμορφα ποιήματα που μπορείτε να πείτε στη μητέρα σας εκείνη τη μέρα. Δείτε τη συλλογή.

Όμορφα τραγούδια που μπορείτε να ακούσετε με τη μητέρα σας εκείνη τη μέρα. Δείτε τη συλλογή.

Πίνακες ζωγραφικής  που μπορείτε να θαυμάσετε με τη μητέρα σας αυτή τη μέρα. Δείτε τη συλλογή.

14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση