prwtomagiatika-alithina-2_orig
Με ετικέτα Ετικέτες:

Αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά

 

 

 

Λίγα λόγια για τον εορτασμό της πρωτομαγιάς

 Ο εορτασμός της πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα είτε για τον Διόνυσο είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού. Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και ύστερα σε όλη την Ευρώπη, την Πρωτομαγιά λάμβαναν χώρα πλήθος εορταστικών τελετών και εθιμοτυπικών διαδικασιών πολλές εκ των οποίων έχουν παραμείνει ως τις μέρες μας.

Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

Παγκόσμια Ημέρα του Εργάτη ή Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται ως ημέρα μνήμης για τους εργάτες στο Σικάγο του 19ου αιώνα, οι οποίοι την 1η Μαΐου 1886 βγήκαν στους δρόμους της πόλης αλλά και όλων των πολιτειών των ΗΠΑ (περίπου 660.000 συνολικά), διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες στους χώρους εργασίας. Οι διαδηλώσεις κράτησαν μέρες, βάφτηκαν με το αίμα των εργατών και έκτοτε η Πρωτομαγιά αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Το 1936, όπως και κάθε χρόνο, σε πολλές πόλεις του κόσμου λάμβαναν χώρα οι διαδηλώσεις μνήμης για την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Το ίδιο συνέβαινε και στην ταραγμένη Ελλάδα. Ωστόσο στη Θεσσαλονίκη ξέφυγαν τα πράγματα, καθώς η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά διέταξε τη Χωροφυλακή να πατάξει με κάθε τρόπο τους διαδηλωτές.

Το αποτέλεσμα ήταν 12 νεκροί, μέσα στο πρώτο 10ημερο του Μάη. Ανάμεσά τους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής, Τάσος Τούσης, που είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη από το Ασβεστοχώρι για να συμμετάσχει στις παλλαϊκές συγκεντρώσεις.

Το πτώμα του κείτεται στο δρόμο, η μητέρα του θρηνεί από πάνω του, η συγκλονιστική εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου και εμπνέει τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο για τον Επιτάφιο, μέρος του οποίου είναι και το ποίημα “Μέρα Μαγιού με μίσεψες”, αφιερωμένο στο νεκρό Τούση και την απαρηγόρητη μητέρα του.

Ο Επιτάφιος γίνεται σχεδόν best seller, η κυβέρνηση Μεταξά αντιδρά, καίγοντας το έργο μπροστά στους στύλους του Ολυμπίου Διός το 1938 για παραδειγματισμό. Παρόλ’ αυτά, ο Γιάννης Ρίτσος καταφέρνει να τον επανεκδώσει το 1958, το δίνει στο Μίκη Θεοδωράκη κι εκείνος μελοποιεί μέσα σε μια νύχτα 8 αποσπάσματα του έργου.

Ποιήματα για την Πρωτομαγιά

Ανοίξτε το αρχείο με ποιήματα για την πρωτομαγιά

Δείτε τα μαγιάτικα στεφάνια των μαθητών μας

 

 

 

 

Η Πρωτομαγιά με χρώματα

Πηγές: pyroessaaromalefkadas, elniplex, annagelopoulou

 

Τραγουδώντας τον Μάη

1η Μαΐου Στίχοι: Διονύσιος Σολωμός

Μουσική: Μίμης Πλέσσας

Τραγούδι: Γιάννης Κούτρας

 

Πρωτομαγιά

Στίχοι: Ιωάννης Πολέμης

Μουσική: Άγνωστος

Τραγούδι:Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου

 

Παράξενη πρωτομαγιά

Στίχοι: Νίκος Γκάτσος

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Τραγούδι: Δήμητρα Γαλάνη & Μανώλης Μητσιάς

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Πρώτη του Μάη Στίχοι: Θωμάς Μπακαλάκος

Μουσική:Θωμάς Μπακαλάκος

Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Κίνησε ο Μάης για να  ΄ρθει Στίχοι: Φώντας Λαδής

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Τραγούδι: Γιώργος Ζωγράφος

Πρωτομαγιά Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος

Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος

Τραγούδι: Διονύσης Σαββόπουλος

Άνοιξε το Παράθυρο Στίχοι: Ερρίκος Θαλασσινός

Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος

Τραγούδι: Αντώνης Καλογιάννης

Ο Μάης έχει μυστικά
Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης

Μουσική: Παντελής Θαλασσινός

Τραγούδι: Παντελής Θαλασσινός

 

 

 

Περιμένουμε τα σχόλιά σας

14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας


Περισσότερες πληροφορίες

1 σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *