Πάσχα στους Αγίους Τόπους!

Agioi TopoiΓια αιώνες, τις ημέρες του Πάσχα, χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν στα Ιεροσόλυμα όχι μόνο για να περπατήσουν την ίδια διαδρομή που περπάτησε ο Ιησούς Χριστός, αλλά και να δουν και να νιώσουν το Θείο Πάθος, την Ανάσταση και την Αφή του Αγίου Φωτός, αυτό το θαυμαστό γεγονός. Μάλιστα, το ταξίδι αυτό αποτελεί «ένα όνειρο και τάμα ζωής» πολλών ανθρώπων. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στους Αγίους Τόπους είναι εβδομάδα κατάνυξης και προσευχής.

Τα Θεία Πάθη
Ένα οδοιπορικό στα βήματα Του Θεανθρώπου, κυρίως τις ημέρες του Πάσχα, είναι μία ανεπανάληπτη εμπειρία, που αξίζει κάθε πιστός να βιώσει, έστω και για μια φορά στη ζωή του. Τα Θεία Πάθη, με τη ζωντανή αναπαράσταση δημιουργούν απαράμιλλα ρίγη συγκινήσεως. Αρχίστε το οδοιπορικό σας στα Πανάγια Προσκυνήματα από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, που περικλείει τα σημαντικότερα προσκυνήματα στον κόσμο. Με την είσοδο σας στο Ναό, προσκυνάτε την Άγια Αποκαθήλωση, τον Πανάγιο Τάφο, το Φρικτό Γολγοθά, και όλα τα άλλα ιερά προσκυνήματα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη στα Ιεροσόλυμα στην Αγία Αυλή του Ναού της Αναστάσεως, τελείται η ακολουθία της Τελετής του Ιερού Νιπτήρος, κατά την οποία ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πλένει τα πόδια των 12 ιερέων εις αναπαράσταση της συμβολικής πράξεως του Κυρίου κατά τον Μυστικόν Δείπνο. Νωρίς το απόγευμα τελείται η Ακολουθία Των Παθών Του Κυρίου (12 Ευαγγέλια). Άγιοι Τόποι

Άγιοι Τόποι Τη Μεγάλη Παρασκευή παρακολουθήστε την Λιτάνευση του Σταυρού από το Πραιτώριο μέσω της οδού του Μαρτυρίου στον Φρικτό Γολγοθά όπου και η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Επιταφίου στο Ναό της Αναστάσεως.

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ
Κάθε Μεγάλο Σάββατο, το μεσημέρι, στον Πανάγιο Τάφο επαναλαμβάνεται τοAgioFos_thumb[2] Μέγα Θαύμα του Αγίου Φωτός που συγκλονίζει, συγκινεί, αγαλλιάζει, σκορπίζει χαρά και πίστη σε όλους τους πιστούς. Την κατάλληλη ώρα μέσα από τον Πανάγιο Τάφο, όπου προσεύχεται, ο Πατριάρχης μας λαμβάνει το Άγιο Φως και το μεταδίδει δια των πυρσών, 33 κεριών, από την κεντρική πόρτα του κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου. Γαλάζιες αστραπές, φωτογραφικά φλας, χιλιάδες κεριά στα χέρια των πιστών, το Άγιο Φως μεταφέρεται εν μέσω αλαλαγμών σαν αστραπή από χέρι σε χέρι εντός και εκτός του Ναού και σε όλους τους δρόμους της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και οι πιστοί ξεσπούν σε δάκρυα χαράς και αναγγέλλονται τα προεόρτια του Χριστός Ανέστη.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
• Την Οδό του Μαρτυρίου, το Πραιτώριο, τον τόπο της Γεννήσεως τηςAgioi Topoi1 Θεοτόκου, την Γεθσημανή όπου βρίσκεται ο Τάφος της Παναγίας, τον τόπο της προσευχής της Αγωνίας και της Προδοσίας του Κυρίου.
• Την Βηθλεέμ όπου θα προσκυνήσετε το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Χριστός, το Χωρίο των Ποιμένων. Την Ι. Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, την Ι. Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχη (όπου και το σπήλαιο των Μάγων) στην έρημο της Ιουδαίας. Μετά την περιοχή της Ιουδαίας περπατάτε στα χνάρια του Χριστού στην Άνω Γαλιλαία, στο όρος Θαβώρ, όπου η έγινε η Μεταμόρφωσις του Κυρίου.
• Την Αγία Ναζαρέτ όπου έλαβε χώρα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Καθ’ οδόν επισκεφθείτε την Κανά της Γαλιλαίας όπου ο Κύριος ετέλεσε το πρώτο θαύμα μετατρέποντας το νερό σε κρασί. Και φθάνουμε στην Καπερναούμ όπου είναι το κέντρο της Άνω Γαλιλαίας, η «ιδιαιτέρα πόλις» του Χριστού από όπου επέλεξε τους μαθητές του περιοδεύοντας διδάσκων, ακολούθως στο Όρος των Μακαρισμών, στα Μάγδαλα, στην Βηθσαϊδά.
• Επιστρέφετε και πάλι στην έρημο της Ιουδαίας όπου κυλά ο Ιορδάνης ποταμός και βρίσκεται το πραγματικό σημείο της Βαπτίσεως του Χριστού. Εκεί βρίσκεται επίσης το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη, που αναφέρεται ως το αρχαιότερο μοναστήρι της Παλαιστίνης. Δυτικά βρίσκεται η αρχαιότερη πόλη της Ιεριχούς όπου ο Ζακχαίος προϋπάντησε τον Χριστό επάνω στη συκομορέα, εν συνεχεία το Σαραντάριο Όρος όπου ο Χριστός ενήστευσε σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες, πριν ακόμη αρχίσει το διδασκαλικό του έργο.
• Έπειτα μπορείτε να επισκεφθείτε την Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου Χοζεβίτη, την Βηθανία όπου βρίσκεται το σπίτι του Λαζάρου, της Μάρθας και της Μαρίας. Τέλος, στα βόρεια της Παλαιστίνης, στην περιοχή της Σαμάρειας, είναι το Φρέαρ του Ιακώβ, το μοναδικό και αρχαιότερο πηγάδι (4000π.Χ.) όπου συνομίλησε ο Χριστός με την Σαμαρείτιδα.

Πηγή: greecetravelmagazine.com



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *