Είναι σπουδαία μνημεία που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα της εποχής ή αλλιώς θαύματα του αρχαίου κόσμου κατά την αρχαιότητα και την προ Χριστού περίοδο. Εμπνευστής του καταλόγου αυτού θεωρείται ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία και συνέταξε τον κατάλογο. Ο κατάλογος αποτελείται από επτά οικοδομήματα που βρίσκονται γύρω από το μεσογειακό πλαίσιο.
H μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα. Χτίστηκε (από το 2584-2561 π.Χ. από τους Αιγυπτίους) κατά την διάρκεια της τέταρτης δυναστείας των Αιγυπτίων ως τάφος του Φαραώ Χέοπα. Δίπλα της βρίσκονται οι άλλες δυο μεγάλες πυραμίδες της ίδιας δυναστείας, του Χεφρίνου και του Μυκερίνου. Όλες βρίσκονται στην Αίγυπτο. Το μνημείο υπάρχει και σήμερα.
Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας Κατασκευάστηκαν (8ος – 6ος αιώνας π.Χ. από τους Βαβυλωνίους) από τον Ναβουχοδονόσορα τον Β’. Οι κήποι έφθαναν τα 22 μέτρα ύψος. Η περιοχή αυτών βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ. Καταστράφηκαν τον 1ο αιώνα π.Χ. από σεισμό.
Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός. Φιλοτεχνήθηκε (430 π.Χ. από τους Έλληνες) από τον διάσημο στην αρχαιότητα γλύπτη Φειδία και ήταν τοποθετημένο στην Ολυμπία (Ελλάδα) και έφθανε τα 12 μέτρα ύψος. Καταστράφηκε τον 5ος-6ος αιώνας μ.Χ. από φωτιά.
Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο που είναι αφιερωμένος στην ελληνική θεά Αρτέμιδα. Το χτίσιμό του ξεκίνησε το 356 π.Χ (από Έλληνες και Πέρσες) διήρκησε 120 έτη. Αρχικά κάηκε ολοσχερώς αλλά επανοικοδομήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο για να καταστραφεί πάλι από τους Γότθους. Βρισκόταν στην σημερινή Έφεσο της Τουρκίας. Καταστράφηκε το 356 π.Χ (από τον Ηρόστρατο), το 262 μ.Χ. (από τους Γότθους), το 391 μ.Χ. (με εντολή του Ιωάννη του Χρυστόστομου). Αιτία της καταστροφής ο εμπρησμός (από τον Ηρόστρατο) και λεηλασία.
Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Κατασκευάστηκε (353 π.Χ.-351 π.Χ. από Έλληνες και Πέρσες). Ήταν ο τάφος του Μαύσωλου, του Πέρση σατράπη της Καρίας. Είχε 45 μέτρα ύψος και βρισκόταν στην Αλικαρνασσό, στην σημερινή Τουρκία. Καταστράφηκε το 1494 μ.Χ από σεισμό και επιδρομή από τους Ευρωπαίους Σταυροφόρους.
Ο Κολοσσός της Ρόδου. Κατασκευάστηκε το 292 – 280 π.Χ. από Έλληνες. Ένα τεράστιο άγαλμα του Θεού Ήλιου που ήταν τοποθετημένο στην προβλήτα του αρχαίου λιμένος της Ρόδου (Ελλάδα) και είχε 35 μέτρα ύψος. Καταστράφηκε το 226 π.Χ. (και 654 μ.Χ.) από σεισμό.
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας. Κατασκευάστηκε το 280 π.Χ. από Έλληνες. Ο φάρος είχε 135 μέτρα ύψος και ήταν μεταξύ των πιο ψηλών δομών στη γη για πολλούς αιώνες. Βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και χτίστηκε από τον Σωκράτη τον Κνίδιο, Μ. Αλεξανδρο (Αίγυπτος). Καταστράφηκε το 1303-1480 μ.Χ. από σεισμό.
Απ’ όλα τα παραπάνω μεγαλουργήματα – αρχιτεκτονικά θαύματα το μόνο που κατάφερε να διασωθεί μέχρι σήμερα είναι η πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο το οποίο ήταν και το παλαιότερο εκ των μνημείων. Το δημιούργημα με τη μικρότερη διάρκεια ζωής ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου καθώς καταστράφηκε μόλις 58 χρόνια μετά την κατασκευή του εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί εκείνη την περίοδο.
Πηγή: Βικιπαίδεια