Ενίσχυση προσοχής

Workshop: Ενίσχυση Στρατηγικών Μνήμης και Προσοχής - .::Ψυχολο ...

Η ενίσχυση της προσοχής είναι μια δεξιότητα πολύ σημαντική και χρήσιμη σε όλα τα στάδια της σχολικής πορείας των παιδιών. Αλλά τι είναι η ενίσχυση της προσοχής; Πρόκειται για την ικανότητα της συγκέντρωσης του μυαλού π.χ. σε μια εργασία ή έναν ομιλητή προκειμένου να ακούσουν ή να υλοποιήσουν μια εργασία αφιερώνοντας την προσοχή τους.

Η συγκέντρωση της προσοχής είναι δεξιότητα που μαθαίνεται. Μια άσκηση που μπορείτε να πραγματοποιήσετε με τα παιδιά στο σπίτι είναι μαθαίνοντας κλιμακωτά τραγούδια όπως το ”Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι” https://www.youtube.com/watch?v=pcH4C0SzhKY&vl=el και το ”Ντίλι-ντίλι”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=5u1IlfOb3Po&feature=emb_logo

Παρακάτω θα βρείτε εικόνες σχετικές με τα τραγούδια οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως κάρτες σε παιχνίδι μνήμης. Τα παιδιά αφού ακούσουν τα τραγούδια βάζουν σε σειρά τις εικόνες. Μπορούν ακόμα να βάζουν σε σειρά τις εικόνες ενώ παράλληλα τραγουδούν. Εσείς μπορείτε να αλλάξετε τις θέσεις των καρτών και να τους ζητήσετε να τις τοποθετήσουν ξανά σε σειρά. Αν θέλετε να ανεβάσετε το βαθμό δυσκολίας αφαιρέστε κάρτες και ζητήστε τους να σας πουν ποιες λείπουν. Απαιτείται η εκτύπωση των εικόνων για να πραγματοποιήσετε το παιχνίδι. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης ζητήστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι ακούν στα τραγούδια, στην συνέχεια μπορούν να κόψουν τις εικόνες που απαιτούνται για το παιχνίδι μνήμης.

Κάρτες