Ημερολόγιο

Αύγουστος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Η γενιά του Selfie – Ιχνηλατώντας…

Η γενιά του Selfie

2 Δεκεμβρίου 2019 ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για selfies σελφιΗ λέξη επιλέχθηκε ως «Λέξη της Χρονιάς» για το 2013 από το Βρετανικό Λεξικό της Οξφόρδης. Αν υπήρχε και «Κίνηση της Χρονιάς», τότε αυτή δεν θα μπορούσε να ήταν παρά «ένα υψωμένο χέρι με μια έξυπνη συσκευή στην παλάμη και έναν αντίχειρα να ακουμπά την οθόνη για να απαθανατίσει μια προσωπική στιγμή του ίδιου προσώπου».

Η selfie φωτογραφία όμως, δε μένει στο αρχείο του ιδιοκτήτη της, αλλά εμφανίζεται σχεδόν αυτόματα -μετά τη λήψη της- στο διαδίκτυο. Κοινωνικά δίκτυα λοιπόν στην υπηρεσία εγωκεντρικών όντων που ζουν, επιβεβαιώνονται, θριαμβολογούν μέσα από τις προσωπικές τους ιστοσελίδες. [….]

Selfie και Ναρκισσισμός

«Η μόδα με τις selfie φυσικά είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία. Αντανακλά μια γενικότερη ναρκισσιστική1 αντίληψη και υποδηλώνει την ύπαρξη βαθύτερου καταθλιπτικού συναισθήματος.

Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής ενισχύουν το ναρκισσισμό:

  • Ο κόσμος μεταβάλλεται ραγδαία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρέφουν τη ματαιοδοξία και την απληστία μας, ενώ ο υλισμός κυριαρχεί σε βάρος της ανθρώπινης αξίας.
  • Ζούμε σε μια εποχή που η εικόνα υποκαθιστά την ουσία και η τελειότητα είναι το ζητούμενο. Καθένας είναι σημαντικός για τους άλλους όχι γι΄ αυτό που πραγματικά είναι, αλλά για το είδος της λειτουργίας που εκπληρώνει. Με βλέπουν, άρα υπάρχω.
  • Τα “like” καθορίζουν την αξία σε μια εποχή απαξίας, όπου κυριαρχεί η μοναξιά και η θλίψη και υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη για λίγη έστω ψευδαίσθηση αποδοχής.

Όλα γίνονται για το θεαθήναι και όλα μένουν επιφανειακά. Γι’ αυτό, όταν έρχεται μια ματαίωση από την πραγματικότητα, καταρρέει πολύ εύκολα ο «ψευδής εαυτός» και γίνεται εμφανές ότι η υπερβολή της εικόνας κρύβει μειωμένη αυτοεκτίμηση, θλίψη, μοναξιά και αυτοϋποτίμηση.

Εστιάζουμε στην εικόνα που προβάλλουμε προς τα έξω προκειμένου ν’ αντισταθμίσουμε το εσωτερικό κενό και την προσωπική μας μοναξιά. Όσο λιγότερο καλά νιώθω μέσα μου, τόσο περισσότερο προβάλλω προς τα έξω μια υπερβολική εικόνα που ενέχει κάτι το ψευδές και το επιφανειακό», εξηγεί η Νίκη Δαρμογιάννη, παιδαγωγός-ψυχοθεραπεύτρια εφήβων και ενηλίκων.

Το γαλλικό περιοδικό L’ Express αναφέρεται στους υπερ – νάρκισσους ως ένα σύμπτωμα μιας «κοινωνίας σε βλάβη» όσον αφορά στις συλλογικές αξίες και εκθέτει μια σειρά παραδειγμάτων «του σύγχρονου και δίχως όρια εγωκεντρισμού» από τους πολιτικούς μέχρι τις διασημότητες.

Ο Λακάν2 ήδη από τη δεκαετία του ΄ 70 προμήνυε πως η εμφάνιση των κάθε είδους γκάτζετ και της  εικονικής  πραγματικότητας  θα  αλλάξουν  ριζικά  τη   σχέση  του  ανθρώπου   με  την πραγματικότητα. Η εποχή μας εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε μια εποχή όπου η εικόνα παίζει πρωταρχικό ρόλο, υποβιβάζοντας τον λόγο και την επικοινωνία μέσω αυτού».

Η Γενιά Selfie

Η Γενιά Selfie που μεγάλωσε με chat στο web και youtube, είναι πλήρως εξαρτημένη από την τεχνολογία και έχει μάθει να ονειρεύεται μόνο υπό καθεστώς ανασφάλειας και δίχως προοπτικές μιας καλύτερης ζωής από των προκατόχων της. Επιδίδεται μετά μανίας και μέχρι εξαντλήσεως στην αυτοφωτογράφηση, ενίοτε αναζητά πλασματικούς social media followers, σε ένα κυνήγι μάταιης διαδικτυακής αποδοχής. Ίσως γιατί δεν βλέπει να έχει απομείνει κάτι άλλο. Γεννήθηκε μετά το Παγκόσμιο Ξύπνημα του Διαδικτύου, μεγάλωσε μέσα σε οθόνες και ενηλικιώνεται μέσα σε μια κρίση διαρκείας. Ακόμα κι όταν εξεγείρεται, αρέσκεται στο να τραβά τις αυτοπροσωπίες της, με ένα «λάγνο βλέμμα» μόνιμα στραμμένο στην κάμερα ενός smartphone. «Κάμερα καμερούλα μου, πες μου ποια είναι η πιο όμορφη και πόσα λάικς θα πάρω…».

                                                                                         Δ. Αθανασοπούλου (Διασκευή)

1 Ναρκισσιστική :   υπέρμετρα εγωκεντρική , αυτάρεσκη.

2 Jacques   Lacan : (1901- 1981) Γάλλος ψυχαναλυτής και ψυχίατρος, από τους αξιολογότερους διανοούμενους της εποχής του.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Νεοελληνική Γλώσσα ,Υλικό Ετικέτες: .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

Ετικέτες

Πρόσφατα σχόλια

    Μεταστοιχεία

    Translate


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση