«Οι Ωκεανοί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» – Μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ στην Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

0.24630100 1544687213 marine

«Η αναστροφή της δυσμενούς κατάστασης χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες και απαιτείται η λήψη μέτρων τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, ακόμα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ»

Τις μέρες αυτές, μέχρι την 01.07.2022,  διενεργείται στην Λισαβόνα η διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το μέλλον των Ωκεανών. Απευθυνόμενος στην Διάσκεψη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι, οι Θάλασσες και οι Ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της γης και παράγουν το 50% του οξυγόνου και τόνισε ότι, απορροφούν το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ανακόπτοντας, έτσι,  τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, κήρυξε τους Ωκεανούς σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τέλειωσε τονίζοντας ότι, χρειάζεται να αντιστραφεί η κατάσταση.   

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί, συμβάλλουν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινη δραστηριότητας. Στους ωκεανούς παράγεται πάνω από το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι, ο καιρός και το κλίμα, μεγάλο μέρος της τροφής που καταναλώνεται, το οξυγόνο της αναπνοής, ακόμα και το πόσιμο νερό, τελικά ρυθμίζεται από την θάλασσα. Οι κίνδυνοι που απειλούν το ωκεάνειο περιβάλλον  είναι πολλοί και επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, την ρύπανση, την εισβολή των ξενικών ειδών,  την απώλεια θαλάσσιων οικοτόπων και την μείωση της βιοποικιλότητας αφού οι βασικοί δείκτες της Κλιματικής Αλλαγής (αέρια του θερμοκηπίου, άνοδος επιπέδου των ωκεανών, άνοδος της θερμοκρασίας και οξίνιση των ωκεανών), σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Οι επιστήμονες σε πρόσφατη μελέτη, ισχυρίζονται ότι, η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί και μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι ωκεανοί να έχουν επιστρέψει στην προηγούμενη αίγλη τους.

Η αναστροφή της δυσμενούς κατάστασης χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες και απαιτείται η λήψη μέτρων τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, ακόμα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο  παραγωγής και κατανάλωσης στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ.

Χρειάζεται λοιπόν, να υιοθετηθεί πορεία προς ένα βιώσιμο, Ανανεώσιμο Μέλλον.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © Ψυγείο και Κλιματιστικό          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση