Ψηφιοποίηση, αξία για το μέλλον

1 REFR40 1 22 696x432

Είμαστε ολοένα και περισσότερο συνδεδεμένοι, και μαζί μας οι τεχνολογικές λύσεις που επιβλέπουν τις εγκαταστάσεις και τις διεργασίες. Ξεκινώντας από το Διαδίκτυο, όλο και πιο συχνά το Διαδίκτυο θα είναι ένα επίκαιρο θέμα, όρος που περιγράφει έναν κόσμο όπου δισεκατομμύρια αντικείμενα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες για την ανίχνευση της μέτρησης και την αξιολόγηση της κατάστασής τους. Όλα συνδέονται σε δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα χρησιμοποιώντας τυπικά και ιδιόκτητα πρωτόκολλα. Δισεκατομμύρια συνδεδεμένα στοιχεία, ικανά να συλλέγουν δεδομένα που μπορούν να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να μετατραπούν σε πληροφορίες και, στη συνέχεια, σε υπηρεσίες. Συμβαίνει σε πολλαπλούς τομείς, συμβαίνει και στην ψύξη. Συμβαίνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός επικρατεί όλο και περισσότερο, επίσης στον κόσμο της ψύξης. Ωστόσο, τι σημαίνει αυτό; Ποιες δυνατότητες και πολυπλοκότητες προβλέπει; Δοκιμάσαμε να δώσουμε απαντήσεις, παραδείγματα και τροφή για σκέψη σε αυτά τα ερωτήματα κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης «Ψηφιοποίηση για το μέλλον της ψυχρής αλυσίδας» που πραγματοποιήθηκε στο Refrigera.

Όλα συνδέονται: ψηφιοποίηση και αλλαγές στις απαιτήσεις
Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών, από το IoT έως το Big Data Analytics, από το τηλεχειριστήριο έως την προγνωστική συντήρηση και έως τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κλάδους καινοτομίας στην ψυχρή αλυσίδα στο πεδίο διανομής. Ωστόσο, δεν είναι καινοτομίες από ορισμένες απόψεις. «Η απομακρυσμένη παρακολούθηση της εμπορικής ψύξης υπήρχε τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και γινόταν με σχετικά απλές ηλεκτρονικές τεχνολογίες», εξηγεί η Vitali, Aftersales manager της Epta. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η τεχνολογική εξέλιξη, οι υψηλότερες απαιτήσεις των παικτών «και των ψυκτικών μονάδων» και των εξαρτημάτων για διασύνδεση και επικοινωνία ολοένα και περισσότερων πληροφοριών –προσθέτει η Vitali– Στην πραγματικότητα, η τεχνολογική εξέλιξη επιδιώκει την κατεύθυνση της συνδεσιμότητας του προϊόντος, Ένα παράδειγμα δίνει η Tetra Pak με τα «Συνδεδεμένα πακέτα». Κυκλοφόρησαν το 2019, σήμερα ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια, επισημαίνονται με έναν μόνο ψηφιακό γραμμωτό κώδικα, μετατρέποντας τα πακέτα σε διανύσματα δεδομένων. Αυτή η ψηφιοποίηση επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα από άκρο σε άκρο για τους παραγωγούς, μεγαλύτερη διαφάνεια της αλυσίδας παροχής για τους μεταπωλητές και την πρόσβαση στις πληροφορίες για τους καταναλωτές.

Η τάση γίνεται ακραία: «Αν μόλις πριν από λίγα χρόνια η παρακολούθηση αφορούσε τις πιο σημαντικές μονάδες σε απόσταση BOD και logistics, σήμερα έχει προκύψει η απαίτηση από πελάτες που ζητούν τη δυνατότητα να έχουν περισσότερες πληροφορίες για πιο απλά προϊόντα». Ένα παράδειγμα είναι το τυπικό κινητό plug-in τροφίμων και ποτών όπου είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν βασικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία, αλλά και η γεωγραφική θέση, με άλλα λόγια η ακριβής γεωγραφική θέση όπου είναι εγκατεστημένος ένας συγκεκριμένος μετρητής, ο αριθμός ανοίγματος και άλλα . «Ως εκ τούτου, το προϊόν εξελίσσεται, για να συνδέεται όλο και περισσότερο και να επικοινωνεί όλο και περισσότερες πληροφορίες, επίσης εκείνες που φαινόταν ελάχιστα σχετικές πριν από λίγο».

Ψηφιακός μετασχηματισμός: η σημασία των δεδομένων και της διαχείρισης αλλαγών
Όταν μπορούμε να έχουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, που παράγονται από συσκευές, τι μπορούμε να κάνουμε για να πραγματοποιήσουμε διαδικασίες και μοντέλα που επιτρέπουν την ανίχνευση δεδομένων και την παρέμβαση όπου χρειάζεται; «Δεδομένου ότι σήμερα και στο μέλλον η έννοια των δεδομένων θα είναι απολύτως στρατηγική, η τεχνολογία είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί να παραμερίσει ένα καθαρά οργανωτικό ζήτημα. Η διαχείριση της αλλαγής, δηλαδή η ικανότητα διαχείρισης και εκπαίδευσης των ανθρώπων για την αλλαγή και τη χρήση της σωστής τεχνολογίας, καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός έργου. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο οι διαδικασίες να είναι μετρήσιμες. Εξ ου και η σημασία των δεδομένων», δήλωσε ο Sergio Scornavacca, διευθυντής βιομηχανικής αγοράς και επικεφαλής στη Βόρεια Ιταλία της Minsait, της διεθνούς πραγματικότητας που ειδικεύεται στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Πληροφορική. «Ωστόσο, δεν χρειαζόμαστε Big Data, αλλά Value Data, με άλλα λόγια αυτά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά». Ως προς αυτό, η έννοια της παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (RTDM) είναι υποδειγματική. Είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ένας διαχειριστής μπορεί να εξετάσει, να αξιολογήσει και να τροποποιήσει την προσθήκη, την ακύρωση, την τροποποίηση και τη χρήση δεδομένων σε ένα λογισμικό, μια βάση δεδομένων ή ένα σύστημα. Επιτρέπει στους διαχειριστές δεδομένων να ελέγχουν τις διαδικασίες και τις συνολικές λειτουργίες που εκτελούνται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ή ενώ συμβαίνουν, μέσω γραφημάτων και ράβδων σε μια κεντρική διεπαφή/πίνακα εργαλείων. «Σε αυτή την περίπτωση, δύο κατηγορίες δεδομένων αποκτούν σημασία: τα περιβαλλοντικά δεδομένα, σχετικά με παραμέτρους όπως η θερμοκρασία ή η υγρασία, και τα συναλλακτικά, αυτά που εκτελούνται κατά μήκος της ψυχρής αλυσίδας». Τα δεδομένα συναλλαγών αναφέρονται στις συναλλαγές του οργανισμού και περιλαμβάνουν τα δεδομένα που συλλέγονται, για παράδειγμα, όταν ένα προϊόν πωλείται ή αγοράζεται. 
«Η σημαντική πτυχή (για την οποία φροντίζουμε) είναι να επιτύχουμε την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων, κάτι που ενεργοποιείται από τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Μάθησης και Βαθιάς Μάθησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βοηθάμε τους οργανισμούς να εντοπίσουν κάποια προγράμματα που μπορούν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν καλύτερα αυτά τα δεδομένα, πτυχή που περιλαμβάνεται στο θέμα της κυβερνοασφάλειας».

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © Ψυγείο και Κλιματιστικό          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση