Γεράνι: πότε το φυτεύουμε – πως το περιποιούμαστε

Το γεράνι είναι ένα από τα ωραιότερα και ανθεκτικότερα στις καιρικές συνθήκες λουλούδια. Η σκούφια του κρατάει από τη Νότια Αφρική ευδοκιμεί όμως πολύ στις Μεσογειακές χώρες όπου το ευνοούν ιδιαίτερα οι κλιματολογικές συνθήκες και βέβαια στη χώρα μας όπου είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή λουλούδια.

Β Α Σ Ι Κ Α  T I P S :

  • Το γεράνι χρειάζεται τακτικό πότισμα , όχι όμως στη συχνότητα άλλων αντίστοιχων φυτών ενώ ‘προσαρμόζεται’ εύκολα σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους.
  • Με τα πρώτα γερά κρύα η ανθοφορία του σταματάει, ωστόσο παραμένει καταπράσινο στολίζοντας κήπους και μπαλκόνια. Αυτό δε που είναι αξιοσημείωτο για το συγκεκριμένο φυτό είναι ότι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία – πράγμα σπάνιο.
  • Ένα μικρό μυστικό για να βοηθάμε το γεράνι μας να παράγει νέα λουλούδια είναι ν’ αφαιρούμε τα ξεραμένα λουλούδια και φύλλα όσο πιο συχνά μπορούμε.
  • Είναι σαφώς προτιμότερο το γεράνι να φυτεύεται σε σημείο που ‘λιάζεται’ κι όχι σε κάποιο σκιερό μέρος καθώς στην δεύτερη περίπτωση επηρεάζεται η ανθοφορία του.
  • Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό με το γεράνι είναι ότι μπορεί ν’ αναπαραχθεί κι από ένα απλό κλαδί υφιστάμενου γερανιού το οποίο φυτεύουμε σε γλάστρα ή στο χώμα καθαρίζοντας το σε ύψος περίπου 5 εκατοστών από τη βάση του από υφιστάμενα φύλλα.
  • Μπορούμε να το φυτέψουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι καλύτερο όμως να επιλέξουμε άνοιξη ή φθινόπωρο ώστε να προλάβει να προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες που θ’ ακολουθήσουν, δηλαδή στο κρύο ή τη δυνατή ζέστη.

Με λίγα λόγια το γεράνι είναι ένα φυτό ιδανικό για τους κήπους και τις γλάστρες μας. Δεν ζητάει ιδαίτερη φροντίδα, είναι πολύ ανθεκτικό στις καιρικές μεταβολές και προσφέρει πλούσια ανθοφορία. Γι’ αυτό άλλωστε και κυριαρχεί στο ελληνικό τοπίο.