Μπορώ μία εβδομάδα χωρίς διαδίκτυο;

Εθισμός είναι η εξάρτηση από μια συνήθεια. Προκαλείται από κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κλπ. Υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού. Ο εθισμός καθώς εξελίσσεται γίνεται τρόπος ζωής. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγιδευμένοι σε κάποιον από τους πολλούς εθισμούς.

Στην ουσία σήμερα αντιμετωπίζεται ως εθισμός σχεδόν κάθε συνήθεια που ακολουθείται εκτός μέτρου από ένα άτομο το οποίο γνωρίζει ότι δυσκολεύεται ή αδυνατεί να την κατευνάσει και πολύ περισσότερο να της δώσει ένα τέλος (Πηγή:Βικιπαίδεια).

Το είδος εθισμού, που μας απασχολεί, στο παρόν άρθρο είναι του διαδικτύου, του οποίου η βαρύτητα δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα άλλα είδη, αφού δεν παύει να ανήκει στη σφαίρα του ΕΘΙΣΜΟΥ, που πάντα είναι επικίνδυνη.

Αν και το ποσοστό εθισμού στο διαδίκτυο στη χώρα μας ανήκει στη τάξη του 9% και συγκριτικά με τις δυτικές χώρες βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, είναι εξίσου ανησυχητικό και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού η αναγνώρισή του είναι πολλές φορές δύσκολη παρά του ότι οι συνέπειές του είναι εμφανείς και επικίνδυνες για τον έφηβο ή τον ενήλικα.

Ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φθάσει ο εθισμός στο Διαδίκτυο. Και οι δύο γονείς ήταν τόσο πολύ απασχολημένοι με το να μεγαλώνουν εικονικά την ψηφιακή κόρη τους με το όνομα Anima στο δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι Prius Online, ώστε άφησαν το ηλικίας τριών μηνών μωρό τους να πεθάνει από την πείνα! Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ, εκτιμάται ότι το 30% των Νοτιοκορεατών που είναι κάτω των 18 ετών, δηλαδή περίπου 2,4 εκατομμύρια άτομα, κινδυνεύουν από τον εθισμό στο Internet. Είναι πολλά εκατομμύρια οι χρήστες που έχουν δημιουργήσει μια δεύτερη εικονική ζωή στο Διαδίκτυο και πολλοί απ’ αυτούς ζουν μαζί ψηφιακά χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ στην πραγματικότητα (Πηγή: Κοινότητα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Αιγαίου). Και αν αυτό το γεγονός φαίνεται “μακριά” από την ελληνική πραγματικότητα…μάλλον πέφτουμε σε σφάλμα.

Ένα Έλληνας, εθισμένος στα Διαδικτυακά παιχνίδια, πείστηκε πως χρωστάει 17.000€ και έτσι, αποφάσισε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας… Η υπόθεσή του έγινε γνωστή στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και αφού εντοπίστηκε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χρειάστηκε τη βοήθεια ψυχολόγων για να πειστεί ότι δεν έχασε τα 17.000 ευρώ (Πηγή: Κοινότητα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Αιγαίου).

Αν είστε γονέας είναι σημαντικό να πάρετε τα μέτρα σας. Συζητήστε με το παιδί σας τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο και θέστε από κοινού όρια. Επίσης, παροτρύνετέ το προς “πραγματικές ” δραστηριότητες. Είναι καλό και οι δικές σας επιλογές αναφορικά με το διαδίκτυο να είναι συνώνυμες με αυτά που συμβουλεύετε…

Αν πάλι είστε είστε έφηβος ή ενήλικας και βρίσκεται στο δίλημμα αν τα όσα ειπώθηκαν σας αφορούν, δεν έχετε παρά να απαντήσετε στο ακόλουθο ερώτημα:

Μπορώ μία εβδομάδα χωρίς διαδίκτυο;“.

Αν η απάντηση σας δεν είναι καταφατική επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με το διαδίκτυο. Θέστε όρια (1-2 ώρες χρήσης του διαδικτύου είναι αρκετές) και προτιμήστε να γεμίσετε το χρόνο σας με δραστηριότητες που αγαπάτε και νιώθετε έτσι πως καμία μέρα δεν πηγαίνει χαμένη…