Φτιάξτε σταλακτίτες!

Μια φορά κι έναν καιρό, στο Δημοτικό Σχολείο του Πύργου Τριφυλίας, φτιάξαμε σταλακτίτες στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής.

Όχι, δεν επισκεφθήκαμε καμία σπηλιά, ούτε φτιάξαμε ανθρακικό ασβέστιο σε χημικό εργαστήριο!

Αφού χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες, ακολουθήσαμε οδηγίες και κατασκευάσαμε τέσσερις μηχανισμούς για τεχνητούς σταλακτίτες!

 

Στις φωτογραφίες βλέπετε διάφορες φάσεις της δημιουργίας του σταλακτίτη.

 

 

Τα υλικά του μυστικού μηχανισμού: δύο ποτηράκια, νερό, ένα πιάτο, πλαστελίνη, ένα κομμάτι σπάγγου, αρκετό αλάτι και ΥΠΟΜΟΝΗ!

(Η υπομονή είναι απαραίτητη, διότι εάν πειράζετε κάθε τόσο τον μηχανισμό είναι πιθανόν να καταστρέψετε τους σταλακτίτες! Και προσοχή ιδιαίτερα στους σταλακτίτες των άλλων ομάδων! Μπορεί να προκληθούν παρεξηγήσεις! Το λέω επειδή ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ…  Υπομονή, λοιπόν!).

Γεμίζουμε τα ποτήρια με νερό (αλλά όχι μέχρι πάνω) και διαλύουμε μέσα τους αρκετό αλάτι. Έπειτα, βυθίζουμε τον σπάγγο σε κάθε ποτήρι, ώστε να φτάνει μέχρι τον πάτο. Τέλος, στερεώνουμε τον σπάγγο με λίγη πλαστελίνη και τοποθετούμε τα ποτήρια σε τέτοια απόσταση, ώστε ο σπάγγος να σχηματίζει καμπύλη (χωρίς όμως να ακουμπά κάτω). Ανάμεσα στα ποτήρια βάζουμε ένα πιάτο, γιατί πρόκειται να τρέξει νερό…

 

 

Σημείωση: Εμείς τότε χρησιμοποιήσαμε πλαστικά υλικά μιας χρήσης, αλλά σκέφτομαι τώρα ότι εκείνο το πλαστικό ακόμα δεν έχει λιώσει… Και ίσως τα παιδιά της τάξης μου να γεράσουν και τα ποτηράκια ακόμα να μην έχουν διασπαστεί τελείως!! ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ,Ε;

Γι αυτό εσείς μπορείτε να υιοθετήσετε μια πιο οικολογική συμπεριφορά και να χρησιμοποιήσετε κανονικά πιάτα και ποτήρια που ίσως να είναι παλιά και να μην χρειάζονται στο σπίτι!

 

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση