ΚΑΦΕΣ

Ο καφές είναι ένα ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας ή καφεόδεντρο. Η καφέα ή Καφεόδενδρο Το φυτό απ’ το οποίο προέρχεται ο καφές (κόκκοι) είναι ένας αειθαλής θάμνος που μοιάζει πολύ με την κερασιά και  έχει 66 αναγνωρισμένες ποικιλίες. Τα καφεόδενδρα ζουν περίπου 25 – 30 χρόνια και ευδοκιμούν κυρίως σε τροπικά κλίματα.  Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η Coffea arabica μεγάλωνε ελεύθερα σαν θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιούταν αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβώλους.

Πόσο κοστίζουν οι πιο ακριβοί καφέδες του κόσμου; | clickatlife

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Πολυάριθμες μελέτες πραγματοποιήθηκαν για τον καφέ και την καφεΐνη, οι οποίες έδειξαν ότι η διεγερτική ουσία δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η καφεΐνη μπορεί να έχει και οφέλη για την υγεία μας και τα χρόνια νοσήματα. Η καθημερινή (ορθή σε ποσότητα) κατανάλωση καφέ, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην αποκατάσταση της καρδιάς μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. . Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Τα διεγερτικά στοιχεία που περιλαμβάνει η καφεΐνη ενισχύουν μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή για τη συμβολή στην αναγέννηση καρδιακών κυττάρων και για την πρόληψη καρδιακών βλαβών, Επίσης, η μοριακή δράση της καφεΐνης φαίνεται να ενισχύει τη λειτουργία των καρδιακών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων, ενώ ενισχύει επίσης τα μιτοχόνδρια, τα οποία δίνουν στα κύτταρα την ενέργεια τους. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τόσο ο καφές γενικά, όσο και η καφεΐνη ειδικότερα, ασκούν ισχυρή προστατευτική δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικά νοσήματα της μεγάλης ηλικίας, όπως είναι η άνοια τύπου Alzheimer και η νόσος του Parkinson. Ο καφές μπορεί να είναι εξαιρετικά καλός για το συκώτι. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Βοηθάει το αναπαραγωγικό σύστημα Αν ψάχνετε ένα ρόφημα για να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη και τον καρκίνο του ενδομήτριου, ο καφές είναι ιδανικός. Τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν 39-77% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.