Αρχική » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

Η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική είναι ένα είδος μουσικής όπου περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια και τους ρυθμούς των ελληνικών περιοχών και του ελληνικού πληθυσμού που ζει σε κάποιες ξένες χώρες όπως (Κύπρος, Αυστραλία, ΗΠΑ κλπ). Τα μουσικά όργανα τα οποία περιέχει η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική διακρίνονται σε τρία είδη: τα πνευστά,(φλογέρα, γκάιντα, κλαρίνο), τα έγχορδα(λύρα, βιολί, μαντολίνο, λαούτο) και τα κρουστά(ντέφι, τουμπερλέκι, νταούλια) κ.ά.

 

Μία κατηγορία τραγουδιών που συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική παραδοσιακή μουσική είναι τα δημοτικά τραγούδια. Τα δημοτικά τραγούδια παίζονται συνήθως σε γάμους αλλά και σε πανηγύρια. Χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: Ακριτικά, Κλέφτικα, Ιστορικά, Παραλλαγές και Γαμήλια.

 

 

 

.Τα Ελληνικά νησιά της Καρπάθου, της Χάλκης, της Κάσου, και της Κρήτης σχηματίζουν ένα τόξο όπου η Κρητική λύρα είναι κυρίαρχο μουσικό όργανο. Ο Κώστας Μουντάκης κι ο Θανάσης Σκορδαλός είναι πιθανόν οι πιο γνωστοί οργανοπαίχτες λύρας. Η τσαμπούνα παίζεται συχνά μαζί με τη λύρα στην Κάρπαθο συναπαρτίζοντας τα λυροτσάμπουνα. Η Κρήτη είναι γνωστή για την παράδοσή της σε παραδοσιακούς χορούς, η οποία έχει καταβολές στην αρχαία Ελλάδα και περιλαμβάνει γρήγορους σε ρυθμό χορούς όπως το Πεντοζάλι και άλλους όπως η Σούστα, ο Συρτός, το Τριζάλι, ο Κατσαμπαδιανός, ο Χανιώτης, ο Σιγανός, ο Πηδηχτός Λασιθίου, ο Μαλεβιζιώτικος, ο Καστρινός, ο Τσινιάρης, ο Ιεραπετρικός και ο Λαζιώτικος.

 

 

Τα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστά για τα νησιώτικα τραγούδια τους. Το πλείστον των νησιώτικων τραγουδιών συνοδεύονται από την λύρα, το σαντούρι, το λαούτο, την τσαμπούνα, το τουμπάκι , το νταούλι, το ταμπούρλο, την κιθάρα και το βιολί. Στους παραδοσιακούς χορούς συμπεριλαμβάνονται ο Μπάλος, ο Συρτός, η Σούστα, ο Χιώτικος, ο Καλυμνιώτικος, ο Σταυρωτός, ο Λερικός, η Καμάρα, ο Μηχανικός, η Τράτα, η Παναγιά και ο Ικαριώτικος.

 

 

 

Στις Κυκλάδες, το βιολί είναι πιο δημοφιλές απ’ ό,τι η λύρα και υπάρχουν αρκετοί γνωστοί μουσικοί. Οι παραδοσιακοί χοροί των Κυκλάδων περιλαμβάνουν τον Λέρικο, τον Συρτό, τον Συρτό της Σερίφου, τον Συρτό της Νάξου, τον Συρτό της Κύθνου, τον χορό της Αμοργού και τον Μπάλο. Η πιο γνωστή τραγουδίστρια της κυκλαδικής μουσικής είναι η Δόμνα Σαμίου.

 

 

 

Στην Ήπειρο, τα παραδοσιακά τραγούδια είναι πεντατονικά και πολυτονικά. Χαρακτηριστικά τραγούδια περιλαμβάνουν μοιρολόγια, της Τάβλας και φωνητικά με τη συνοδεία του σκάρου. Το κλαρίνο είναι το κυρίαρχο μουσικό όργανο στην Ήπειρο, που χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει τους χορούς, κυρίως με αργό και βαρύ ρυθμό, όπως ο Τσάμικος, ο Κοφτός, ο Μενούσης, το Φισούνι, η Ποδιά, ο Στα δύο, ο Στα τρία, ο Ζαγορήσιος, η Κεντημένη, ο Μετσοβίτικος και ο Γιατρός.

 

 

Τα Ιόνια νησιά δεν υπήρξαν ποτέ κάτω από Οθωμανική κατοχή και τα τραγούδια και οι καντάδες τους είναι εν μέρει βασισμένες στο Δυτικό Ευρωπαϊκό στυλ. Οι Ελληνικές καντάδες ερμηνεύονται από τρεις τραγουδιστές με τη συνοδεία μαντολίνου ή κιθάρας. Οι παραδοσιακοί χοροί περιλαμβάνουν τον Τσιριγοτικό, τον Λευκαδίτικο, τον Μπάλο, τον Συρτό, τον Άη Γιώργη, τον Κερκυραϊκό και τον Κάτω στο γυαλό.

 

 

Τα μουσικά όργανα στην αρχαία μουσική της Θράκης όπως οι γκάιντες και η Βυζαντινή λύρα είναι ακόμα τα συνηθισμένα όργανα της παραδοσιακής μουσικής της Θράκης. Οι παραδοσιακοί χοροί της περιοχής περιλαμβάνουν τον Ταπεινό, το Τσιπάτι, τον Τρομακτόν, τον Σφαρλή, την Σουφλιουτούδα, τον Ζωναράδικο, τον Καστρινό, τον Συνκαθιστό, την Σούστα, τον Μαντιλάτο, την Μπαϊντούσκα και τον Απαδιαστείτε στο χορό. Οι παραδοσιακοί Θρακιώτικοι χοροί είναι συνήθως γρήγοροι σε ρυθμό και είναι κυρίως κυκλικοί χοροί στους οποίους οι άντρες χορεύουν πρώτοι στη σειρά. Η γκάιντα, ένα είδος φλογέρας με ασκό, είναι το χαρακτηριστικότερο μουσικό όργανο. Η Θρακιώτικη γκάιντα, ονομάζεται επίσης αυλός. Είναι υψηλότερης συχνότητας από την Μακεδονική και χαμηλότερης από την Βουλγάρικη γκάιντα ή Ντούρα. Η Θρακιώτικη γκάιντα χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως κατά μήκος της Βορειοανατολικής Ελλάδας.

 

 

Η Ποντιακή μουσική διατηρεί στοιχεία από τις μουσικές παραδόσεις της αρχαίας Ελλάδας, της βυζαντινής μουσικής και της παράδοσης του Καυκάσου. Το βασικό όργανο της Ποντιακής μουσικής είναι η Ποντιακή λύρα. Επίσης χρησιμοποιούνται τα μουσικά όργανα της Δύσης όπως το κίτ βιολί και βιολί. Άλλα όργανα που χρησιμοποιούνται στην Ποντιακή μουσική περιλαμβάνουν τα τύμπανα, το λαούτο, την ασκομαντούρα (ένα είδος γκάιντας), το νταούλι και τον αυλό. Παραδοσιακοί χοροί από τον Πόντο περιλαμβάνει τον Ατσιαπάτ, τον Διπάτ, τον Τικ, τον Διπλό τικ, τον Τρομακτόν, την Ποντιακή σέρρα, τον Εικοσιένα, τον Τρυγόνα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση