Η βιομηχανία ένδυσης αντιπροσωπεύει το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των διεθνών ρύπων, αμέσως μετά το πετρέλαιο. Η γρήγορη μόδα επικεντρώνεται στην ταχύτητα και το χαμηλό κόστος. Επομένως, πολλά στάδια παραγωγής που κρίνονται απαραίτητα ώστε τόσο η διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα να είναι περιβαλλοντικά ορθά, θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου χρήματος. Η χρήση τοξικών χημικών ουσιών, η ρύπανση των υδάτων και η αύξηση των επιπέδων των απορριμμάτων από υφάσματα αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα της τεράστιας ζημίας που βαραίνει τον πλανήτη.Ως βασικό εργαλείο της γρήγορης μόδας  χρησιμοποιείται ο πολυεστέρας, λόγω του χαμηλού κόστους και της πολυλειτουργικότητας του. Κατασκευασμένος από έναν μη ανανεώσιμο πόρο υψηλής έντασης άνθρακα, το πετρέλαιο, ο πολυεστέρας, όχι μόνο επηρεάζει καταστροφικά το περιβάλλον κατά την παραγωγή του, αλλά το ύφασμα που προκύπτει είναι επίσης μη βιοαποικοδομήσιμο, με αποτέλεσμα όταν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων να χρειάζονται πάνω από 200 χρόνια για να αποσυντεθεί.

Τα ρούχα από πολυεστέρα, κατά την πλύση τους σε οικιακά πλυντήρια, αποβάλλουν μικροΐνες, οι οποίες  προστίθενται στα αυξανόμενα επίπεδα πλαστικού στους ωκεανούς. Μέσα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων διοχετεύονται στις πλωτές οδούς και, επειδή δεν βιοδιασπόνται, αποτελούν σοβαρή απειλή για την υδρόβια ζωή. Μελέτες έχουν σημειώσει αύξηση της θνησιμότητας ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών από την κατανάλωση μικροϊνών αλλά και τις αρνητικές τους επιδράσεις στον άνθρωπο, καθώς μέσω της τροφικής αλυσίδας τα επιβλαβή αυτά πλαστικά καταλήγουν στο πιάτο του.

Τα ζωντανά χρώματα, οι εκτυπώσεις και το φινίρισμα των υφασμάτων είναι ελκυστικά χαρακτηριστικά των ενδυμάτων μόδας, αλλά πολλά από αυτά επιτυγχάνονται με τοξικές χημικές ουσίες. Η βαφή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία ρύπανσης καθαρού νερού παγκοσμίως, μετά τη γεωργία. Η εκστρατεία Detox της Greenpeace ασκεί από το 2013 πιέσεις στις μάρκες μόδας να αναλάβουν δράση για την απομάκρυνση τοξικών χημικών ουσιών από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αφού διενέργησε έλεγχο σε μια πληθώρα προϊόντων από επώνυμες αλυσίδες ρούχων και επιβεβαίωσε την παρουσία επικίνδυνων χημικών κατά την παραγωγή τους.

γρήγορη μόδα και περιβάλλον

 

Σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=YOA0D0i5-fA