Είδη σοκολάτας

Ανάλογα με το χρώμα εμφανίζονται 4 βασικά είδη σοκολάτας:
Η μαύρη
Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται από κακαόμαζα (το κακάο) ως το κυρίαρχο συστατικό ενώ ζάχαρη, γάλα και άλλα τυχών συστατικά έχουν περισσότερο βοηθητικό και γευστικό ρόλο, το σκούρο χρώμα προέρχεται από τους ζυμωμένους σπόρους σοκολάτας που αποκτούν αυτό το σκούρο σκοτεινό χρώμα καθώς και αυτή τη συγκεκριμένη γεύση, λόγο μικρότερων ποσοτήτων γάλακτος/ζάχαρης συχνά αναφέρετε και ως σοκολάτα υγείας. [1]
Η γάλακτος
Η σοκολάτα γάλακτος χρησιμοποιείται κυρίως ως γλύκισμα παρά ως πρώτη ύλη, το κακάο και το βούτυρο του κακάο δίνει το όνομα της σοκολάτας παρόλο που η κακαόμαζα είναι σε μικρότερο ποσοστό, το όνομα της προέρχεται από την προσθήκη γάλακτος (συνήθως γάλα σε σκόνη) ενώ το χρώμα και η γεύση προέρχεται από τον συνδυασμό γάλακτος, κακαόμαζας και βούτυρο κακάο.
Η λευκή
Η διαφορά με τις παραπάνω είναι ότι απουσιάζει εντελώς η κακαόμαζα η όποια απέδιδε το σκούρο χρώμα και έτσι αφήνετε λευκή (ζαχαρί) το βούτυρο κακάο είναι το μόνο συστατικό που προέρχεται από τους κακαόσπορους, λόγο της απουσίας κακαόμαζας το βούτυρο κακάο έχει ποιο έντονη γεύση στη λευκή σοκολάτα ενώ βασικό ρόλο έχει και η βανίλια
Η ροζ
Η ροζ σοκολάτα προέρχεται από μια κατοχυρωμένη διαδικασία παραγωγής της ελβετικής Barry Callebaut η όποια καλύπτει την διαδικασία από την συγκομιδή των σπόρων μέχρι το τελικό στάδιο, παρόλο που η διαδικασία αποτελεί εμπορικό μυστικό σύμφωνα με δημοσιεύσεις απουσιάζει η πρωταρχική διαδικασία της ζύμωσης που απέδιδε το σκούρο χρώμα στους κακαόσπορους και έδινε την έντονη γεύση του κακάο, εξ’ού και τα συμπεράσματα όσων τη δοκίμασαν πως δεν έχει την γεύση της κλασικής σοκολάτας πάρα μόνων γεύση ξηρών καρπών, στη συνέχεια μια επεξεργασία με κιτρικό οξύ κάνει εντονότερη την “εξώτική” γεύση της, παρόμοιος τα άλλα πρωταρχικά στάδια παρασκευής αντικαθίστανται με τα στάδια της πατέντας.Η εταιρία αναφέρει πως το ρος χρώμα προέρχεστε από τη ροζ ποικιλία των κακαόσπορων και όχι από χρωστικές. Λόγο δε της ελεγχόμενης παραγωγής μόνο συγκεκριμένες εταιρίες φτιάχνουν προϊόντα με αυτή τη σοκολάτα.
Είδη σοκολάτας αναλόγως τη χρήση, μερικά από τα δημοφιλέστερα είναι:
• Κουβερτούρα (για γλυκά)
• Σοκολάτα υγείας (με λιγότερο γάλα και ζάχαρη)
• Σοκολάτα γάλακτος (με περισσότερο γάλα και ζάχαρη)
• Αμυγδάλου (γάλακτος)
• Πραλίνας φουντουκιού (γάλακτος)
• Λευκή
• Τρούφα (για γλυκά)
• Υγρή σοκολάτα για επικάλυψη γλυκών.
• Γκοφρέτες με επικάλυψη σοκολάτας.
Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται από την περιεκτηκότητα σε:
• Κακάο- στερεά
• Βούτυρο κακάο
• Ζάχαρη
• Γάλα
• Πρόσθετους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια)
• Πρόσθετα άλλα υλικά (σταφίδες, διογκωμένο ρύζι, κόκκους πιππεριού, μπαχαρικά, κλπ αλλά και φρούτα όπως φράουλα, μπανάνα κλπ.)
Συνεπώς τα είδη σοκολάτας που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλά καθώς κάθε εταιρία έχει την δική της συνταγή για παράδειγμα η λευκή σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο αλλά όχι τα στερεά στα οποία οφείλεται το καφέ χρώμα και η αντιοξειδωτική δράση της σοκολάτας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση