Τερματοφύλακας


PAOK AEK STR 1 8372

Τερματοφύλακας (GK)

 

Ο τερματοφύλακας είναι η πιο εξειδικευμένη θέση στο ποδόσφαιρο. Το έργο του τερματοφύλακα είναι κυρίως αμυντικό: να προφυλαχθεί η εστία της ομάδας από παραβίαση (να μην αφήσει την αντίπαλη ομάδα να σκοράρει). Η θέση του τερματοφύλακα είναι η μόνη θέση που ορίζεται από τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι τερματοφύλακες είναι οι μόνοι παίχτες που έχουν το δικαίωμα να ακουμπήσουν τη μπάλα με τα χέρια και τους ώμους τους, αλλά μόνο εντός της περιοχής τους. Για το λόγο αυτό πρέπει να φοράνε μπλούζες που τους διακρίνουν από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές και το διαιτητή. Εάν ένας τερματοφύλακας αποβληθεί ή τραυματισθεί και δεν υπάρχει αναπληρωματικός τερματοφύλακας, τη θέση του αναλαμβάνει ένας από τους υπόλοιπους 10 ποδοσφαιριστές, ο οποίος πρέπει να φορέσει την κατάλληλη ενδυμασία.

Η πειθαρχία του τερματοφύλακα είναι τόσο εξειδικευμένη ώστε είναι πολύ σπάνιο σε επαγγελματικό παιχνίδι για έναν τερματοφύλακα να παίξει σε οποιαδήποτε άλλη θέση. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ο Χόρχε Κάμπος της Εθνικής Μεξικού, ο οποίος έπαιζε αποτελεσματικά ως επιθετικός, όταν του ζητείτο . Ένας τερματοφύλακας με καλές τεχνικές δεξιότητες μπορεί να εκτελεί τα πέναλτι της ομάδας του ή το ελεύθερο λάκτισμα, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο, αφού ο τερματοφύλακας πρέπει να βρίσκεται στη θέση του εφόσον παραχωρηθεί αμέσως η μπάλα στην αντίπαλη ομάδα.

Η σωματική δύναμη, το ύψος, η αλτική ικανότητα και η σωστή κρίση είναι ικανότητες που απαιτούνται για ένα τερματοφύλακα ώστε να μπορεί να αποκρούσει τη μπάλα στον αέρα, να έχει γρήγορες αντιδράσεις και για να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση για απόκρουση της μπάλας. Οι σταθερές ποδοσφαιρικές ικανότητες του ελέγχου της μπάλας, της ντρίμπλας και του προσπεράσματος δεν απαιτούνται συνήθως για ένα τερματοφύλακα, αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων.

 

Πηγή