Μέσοι


λήψης 3

Μέσοι (MF)

 

Οι μέσοι είναι ποδοσφαιριστές των οποίων η θέση είναι μεταξύ των επιθετικών και των αμυντικών. Το κύριο καθήκον τους είναι να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας, να παίρνουν την μπάλα από τους αμυντικούς και να την παραχωρούν στους επιθετικούς. Οι περισσότεροι προπονητές τοποθετούν τουλάχιστον ένα μέσο για τη διάλυση των επιθέσεων των αντιπάλων, ενώ οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν τη δημιουργία γκολ ή έχουν ίσες υπευθυνότητες μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Οι μέσοι αναμένεται να καλύψουν πολλούς τομείς στο γήπεδο, αλλά μπορούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να βοηθήσουν στην άμυνα ή στην επίθεση.

 

Κεντρικός αμυντικός μέσος (DM)

 

Ένας κεντρικός αμυντικός μέσος είναι ένας κεντρικός μέσος που τοποθετείται μπροστά από τους αμυντικούς, ώστε να παρέχει μια πιο σταθερή άμυνα, αποτελώντας τροχοπέδη στην ελευθερία των αντιπάλων να επιτεθούν. Ο κεντρικός αμυντικός μέσος κρατάει την μπάλα και μαρκάρει τους αντίπαλους επιθετικούς και αμυντικούς. Επίσης, βοηθάνε και στην τακτική π.χ. οδηγώντας τους κεντρικούς επιθετικούς έξω από τις πτέρυγες όπου έχουν λιγότερη επιρροή καλύπτοντας τις θέσεις του.

Αν και τα καθήκοντα του κεντρικού αμυντικού μέσους είναι κυρίως αμυντικά, ορισμένοι κεντρικοί αμυντικοί μέσοι αναπτύσσονται ως οργανωτές παιχνιδιού, χάρη στην ικανότητά τους να καθορίζουν το ρυθμό με το πέρασμα τους. Δεδομένου ότι δεν είναι εξειδικευμένοι αμυντικοί. συνήθως υποστηρίζονται από ένα πιο αμυντικογενή μέσο.

Οι κεντρικοί αμυντικοί μέσοι πρέπει να διαθέτουν την αίσθηση της καλής τοποθέτησης στο γήπεδο, ικανότητες αντιμετώπισης και αναμανονής (των παιχτών και των κινήσεων της μπάλας). Επίσης, πρέπει να διαθέτουν καλές δεξιότητες περάσματος και την ικανότητα να κρατούν την μπάλα στη μεσαία γραμμή κάτω από συνεχή πίεση. Το σημαντικότερο είναι να διαθέτουν μεγάλη αντοχή, αφού είναι οι παίχτες που καλύπτουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις σε ένα επαγγελματικό παιχνίδι ποδοσφαίρου. Σε ένα τυπικό παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ, ένας χαφ μπορεί να καλύψει έως και 12 χιλιόμετρα, αγωνιζόμενος και τα 90 λεπτά.

Μερικοί κεντρικοί αμυντικοί μέσοι είναι σε θέση να παίζουν «box to box» χρησιμοποιώντας τη δύναμης τους, την ικανότητα προσπεράσματος τους και την ευχέρεια τους να επηρεάζουν το ρυθμό παιχνιδιού της ομάδας τους. και, ως κανόνα και όχι εξαίρεση, χρησιμοποιούν τη δύναμή τους, περνώντας από την ικανότητά τους, και ο ρυθμός εργασίας τους για να επηρεάσει το παιχνίδι της ομάδας τους.

 

Κεντρικός μέσος (CM)

 

Ο κεντρικός μέσος διαδραματίζει διάφορους ρόλους στο παιχνίδι, ανάλογα με τις δυνατότητες του και τις τακτικές της ομάδας. Είναι ο σύνδεσμος μεταξύ άμυνας και επίθεσης αλλά πρέπει επίσης να αμύνονται όταν οι αντίπαλοι έχουν την κατοχή. Η κεντρική τους θέση τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν μια σφαιρική άποψη του αγώνα και αφού το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του παιχνιδιού λαμβάνει μέρος στην περιοχή τους, οι μέσοι ασκούν συχνά το μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου για το πως παίζεται ο αγώνας.

 

Κεντρικός επιθετικός μέσος (AM)

 

Ένας κεντρικός επιθετικός μέσος ή μεσοεπιθετικός είναι ένας κεντρικός μέσος που τοποθετείται σε μια πιο προωθημένη θέση στο κέντρο, συνήθως πίσω από τους επιθετικούς. Αυτοί οι παίχτες συνήθως χρησιμεύουν ως άξονας για την επίθεση της ομάδας. Ο κύριος ρόλος του κεντρικού επιθετικού μέσου είναι να δημιουργεί ευκαιρίες για επίτευξη γκολ. Ο μεσοεπιθετικός είναι μια σημαντική θέση η οποία απαιτεί να διαθέτει ο παίχτης ανώτερες τεχνικές ικανότητες όσο αφορά τη διέλευση αλλά και την ικανότητα να διαβάζει την αντίπαλη άμυνα, προκειμένου να δώσει πάσες, που θα διαπεράσουν την αντίπαλη άμυνα, στους επιθετικούς.

 

Ακραίος μέσος (αριστερός LM ή δεξιός RM)

 

Ένας ακραίος μέσος είναι ο μέσος που τοποθετείται στις πτέρυγες του κέντρου του γηπέδου.

Όπως όλοι οι επιθετικογενείς παίχτες πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζουν τις πάσες των μέσων που είναι ικανές να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την επίτευξη γκολ. Παραδοσιακά, οι δεξιόποδες παίχτες παίζουν στη δεξιά πτέρυγα και οι αριστερόποδες στην αριστερή, λόγω οικειότητας και άνεσης. Ωστόσο, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι προπονητές συνήθως απαιτούν από τους ακραίους μέσους να είναι ικανοί να παίζουν και στις δύο πτέρυγες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ώστε να μπορεί να γίνει μια γρήγορα αλλαγή τακτικής.

Πηγή