Εxteme sports


λήψης

Volcano boarding

Με «πρωτοπόρο» έναν Αυστραλό ταξιδιώτη στο Λεόν της Νικαράγουας, το volcano boarding είναι μια ιδιαίτερη δραστηριότητα στα πλαίσια της οποίας οι συμμετέχοντες ανεβαίνουν στην κορυφή ενός ηφαιστείου παίρνοντας φόρα για να πραγματοποιήσουν κατάβαση πάνω σε μια σανίδα.

Χρησιμοποιώντας τις φτέρνες τους για να φρενάρουν και να αλλάξουν κατεύθυνση, είναι πιθανό να φτάσουν σε ταχύτητα έως και 90 χλμ. την ώρα.

Που να το δοκιμάσετε: León’s Big Foot Hostel.

Κατάβαση βουνού με ποδήλατο

Χρησιμοποιώντας πλήρους ανάρτησης ποδήλατα καταβάσεων, σχεδιασμένα για να περνούν πάνω από πέτρες και ρίζες δέντρων, οι λάτρεις της περιπέτειας δοκιμάζουν να κάνουν κατάβαση σε βουνά με απότομη κλίση και πολλά φυσικά εμπόδια.

Πού να το δοκιμάσετε: η κατάβαση βουνού με ποδήλατο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για τους «backpackers» στη Βολιβία. Αρκετά ασφαλέστερο είναι το Whistler Mountain Bike Park στον Καναδά.

Καταδύσεις σε σπήλαια με γλυκό νερό

Οι καταδύσεις στη θάλασσα είναι αρκετά extreme για κάποιους, αλλά το να καταδυθείτε σε μια τρύπα στη γη για να εξερευνήσετε ένα βυθισμένο σπήλαιο είναι πραγματικά το επόμενο «επίπεδο». Οι σταλακτίτες είναι συνήθως η μεγάλη «ατραξιόν».

Πού να το δοκιμάσετε: Η χερσόνησος Γιουκατάν έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση καταβοθρών στον κόσμο. Περιτριγιυρισμένες από μια καταπράσινη ζούγκλα, αυτές οι φυσικές πισίνες είναι πραγματικά ειδυλλιακές.

Σκι… με ελικόπτερο

Χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο για την ανάβαση σε κάποιο απρόσιτο σημείο – από το οποίο ξεκινάει η κατάβαση -, το heli-skiing (σκι με ελικόπτερο) προσφέρει στους λάτρεις των σπορ την απόλυτη εμπειρία χειμερινού σκι.

Πού να το δοκιμάσετε: όντας απαγορευμένο στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, το heli-skiing είναι δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία. Οι κορυφές στα βουνά Τσουγκάς στην Αλάσκα είναι ανάμεσα σε αυτές με το βαθύτερο και πιο μαλακό χιόνι στον κόσμο.

«Επισκεφτείτε το Tordrillo Mountain Lodge , ένα πολυτελές καταφύγιο κοντά στο Άνκορατζ, για να μάθετε από μερικούς από τους καλύτερους δάσκαλους σκι στον κόσμο».

Flowboarding

Πρόκειται για ένα άθλημα που συνδυάζει (όπως μαρτυρά το όνομα του) το σέρφινγκ με το σκέιτινγκ. Οι αθλητές προσπαθούν να «κατακτήσουν» ένα τεχνητό κύμα με εξοπλισμό που μοιάζει με skateboard.

Πού να το δοκιμάσετε: από τότε που το άθλημα έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του ’80, τα «flowhouses» εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Το FlowRider προσφέρει εμπειρίες σε Καλιφόρνια, Κολοράντο, Δουβλίνο και Σουηδία.

Μπάντζι τζάμπινγκ

Εμπνευσμένο από τους τελετουργικούς δύτες του Βανουάτου, το σύγχρονο άθλημα της πτώσης από μια κατασκευή που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο ενώ είσαι δεμένος με ελαστικό σκοινί διαδόθηκε με τα πρώτα οργανωμένα εμπορικά άλματα του Νεοζηλανδού επιχειρηματία Έι Τζέι Χάκετ.

Που να το δοκιμάσετε: o πύργος του Μακάο που ανήκει στον Χάκετ διαθέτει το υψηλότερο σημείο για ελεύθερες πτώσεις στον κόσμο (233 μέτρα), αλλά το Kawarau Bridge Bungy στο Κουίνσταουν (43 μέτρα) και το Victoria Falls Bungee στη Ζάμπια (111 μέτρα) είναι πιο γραφικά.

Zorbing

Μια ακόμη «εφεύρεση» των Νεοζηλανδών, το zorbing είναι ουσιαστικά η κύλιση σε ένα λόφο μέσα σε μια διάφανη πλαστική μπάλα. «Επιλέξτε να το κάνετε σόλο, με φίλους ή και στο νερό – θα σας διασκεδάσουν όλα».

Πού να το δοκιμάσετε: η πρώτη εταιρεία για zorbing εδρεύει στη Ροτόρουα, αλλά υπάρχει εξοπλισμός σε όλο τον κόσμο. Μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν είναι στη Χάττα του Ντουμπάι.

Αναρρίχηση πάγου

Η αναρρίχηση στον πάγο γεννήθηκε στη δεκαετία του ’70 και αποτελεί τη νεότερη «έκφραση» της ορειβασίας.

Οι ορειβάτες αναρριχώνται σε σχηματισμούς πάγου, με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού που συνήθως περιλαμβάνει παγοβίδες, άκαμπτες αρβύλες, κραμπόν και πιολέ.

Πού να το δοκιμάσετε: το Ouray Ice Park του Κολοράντο, το μεγαλύτερο πάρκο του είδους του στον πλανήτη, ήταν το πρώτο πάρκο αποκλειστικά αφιερωμένο στο άθλημα – όμως είναι επίσης μεγάλο στον Καναδά.

Slacklining

Οι λάτρεις του το αποκαλούν «εξέλιξη του slacklining (περπάτημα με σχοινί). Στο Slacklining οι συμμετέχοντες κάνουν ελιγμούς σε μια λωρίδα νάιλον που είναι τεντωμένη ακριβώς πάνω από το έδαφος. Μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερε extreme, αλλά είναι αρκετά δύσκολο.

Πού να το δοκιμάσετε: «Είστε ευέλικτοι; δοκιμάστε slacklining γιόγκα στις ΗΠΑ με το YogaSlackers. Λατρεύετε την περιπέτεια; Δοκιμάστε το slacklining στο Joshua Tree National Park της Καλιφόρνια. Μπορείτε επίσης απλά να αγοράσετε τον δικό σας εξοπλισμό μέσω του Gibbon Slacklines», τονίζει το Lonely Planet.

Kitesurfing

Πρόκειται για ένα συνδυασμό wakeboarding, σέρφινγκ, windsurfing, αλεξίπτωτου πλαγιάς και γυμναστικής – οι kiteboarders χρησιμοποιούν έναν αετό και «αιωρούνται» πάνω από το νερό ενώ στέκονται σε μια ειδικά σχεδιασμένη σανίδα.

Πού να το δοκιμάσετε: οι συνεχώς θυελλώδεις παραλίες – από το Kitesurf Center του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κάμπερ Σαντς έως την παραλία Καιλούα στο Οάχου της Χαβάης και την παραλία Ελ Γκούνα στην Αίγυπτο – είναι ιδανικές.

Cheese rolling

Εχοντας τις «ρίζες» του στο Γκούτσεστερ της Αγγλίας του 15ου αιώνα, αυτή η – αρκετά επικίνδυνη για τραυματισμούς – ιδιαίτερη δραστηριότητα βάζει τους συμμετέχοντες να κατεβαίνουν από έναν απότομο λόφο για να κυνηγήσουν ένα τυρί.

Πού να το δοκιμάσετε: Το ετήσιο Cooper Cheese Rolling του Γκούτσεστερ είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός στον κόσμο.

Skydiving

Ξεχάστε τον αιωροπτερισμό και το αλεξίπτωτο πλαγιάς – δεν υπάρχει τίποτα σαν την έκρηξη αδρεναλίνης που προκαλεί η πτώση από ένα αεροσκάφος που βρίσκεται στα 12.000 πόδια.

Πού να το δοκιμάσετε: επιλέξτε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον όπως το Μπάιρον Μπέι της Αυστραλίας (Skydive Australia), οι Ελβετικές Αλπεις (Skydive Switzerland) ή το Κι Γουέστ της Φλόριντα (Skydive Key West).

Ράφτινγκ

Οι λάτρεις του Ράφτινγκ περιηγούνται σε ορμητικά σημεία με βαθμό δυσκολίας από το ένα έως το πέντε (οτιδήποτε πάνω από αυτό θεωρείται ανέφικτο) μέσα σε ένα φουσκωτό σκάφος. Ενώ η πρώτη βάρκα για ράφτινγκ πιστέυεται ότι κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1840, η εμπορική δραστηριότητα του αθλήματος ξεκίνησε έναν αιώνα αργότερα.

Πηγή