Gringotts Wizarding Bank

Η Γκρίνγκοτς ήταν η μόνη τράπεζα στην Μεγάλη Βρετανία η οποία άνηκε και λειτουργούσε από καλικάντζαρους. Μάλιστα το όνομα της τράπεζας οφείλεται στον καλικάντζαρο Γκρίνγκοτ ο οποίος την ίδρυσε το 1474. Η Γκρίνκγκοτς είναι πολύ σημαντική για την ζωή των μάγων καθώς τους εξυπηρετεί σε διάφορα θέματα. Μάγοι και μάγισσες φυλάγουν εκεί χρυσάφι ή σημαντικά κειμήλια και  αλλάζουν τα μαγικά νομίσματα σε αυτά των μαγκλ ή και το αντίθετο. Πάντως όλοι είναι σίγουροι πως τα πράγματα τους είναι ασφαλή μιας και όπως λέει ο Χάγκριντ μετά το Χόγκουαρτς, το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο τον μάγων είναι η τράπεζα Γκρίνγκοτς. Επιπλέον το μότο της τράπεζας ήταν Fortius Quo Fidelius, μια λατινική φράση που σημαίνει ‘’Δύναμη μέσω της πίστης’’.

Τοποθεσία:

Η Γκρίνγκοτς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Διαγωνείου Αλέα, στην πλησιέστερη από το μαγαζί Leaky Cauldron. Επιπλέον άλλα μαγαζιά με τα οποία γειτόνευε ήταν το Flourish and Blotts, το Florean Fortescue’s Ice Cream Parlour και το Pottage’s Cauldron Shop.

gringotts bank

Περιγραφή:

Το κτίριο της Γκρίνγκοτς είναι αρκετά εντυπωσιακό και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μαγαζιά της Διαγωνείου Αλέα τόσο στο ύψος όσο και στην εξωτερική εικόνα. Η τράπεζα είναι ένα λευκό μαρμάρινο κτίριο πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα γλυπτό λευκού δράκου. Σίγουρα αυτό το άγαλμα προειδοποιεί τους επισκέπτες της για τα δρακόντεια μέτρα της Γκρίνγκοτς.  Ωστόσο το κτίριο γίνεται πιο επιβλητικό όσο προχωράει κανείς μέσα. Οι εξωτερικές, λευκές, μαρμάρινες σκάλες δίνουν την θέση τους σε μπρούτζινες σκάλες οι οποίες φυλάσσονται από ένα ξωτικό ντυμένο σε χρυσή-σμαραγδένια στολή. Αυτή είναι η είσοδος στην τράπεζα η οποία οδηγεί σε μια μικρότερη είσοδο. Εκεί πάνω στις ασημένιες πόρτες είναι γραμμένο το εξής μήνυμα:

Enter, stranger, but take heed

of what awaits the sin of greed

For those who take, but do not earn

Must pay most dearly in their turn.

So if you seek beneath our floors

A treasure that was never yours

Thief, you have been warned, beware

Of finding more than treasure there

Πέρα από αυτές τις πόρτες, επίσης φυλαγμένες από καλικάντζαρους, βρίσκεται η μεγάλη κεντρική αίθουσα. Εκεί κάθονται εκατοντάδες καλικάντζαροι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν κάθε μάγο. Οι καλικάντζαροι είναι οι ιδανικότεροι για την συγκεκριμένη δουλειά καθώς θα έκαναν τα πάντα για να προστατεύσουν το χρυσάφι τους και οτιδήποτε άλλο πολύτιμο. Έτσι έχουν εγκαταστήσει δεκάδες προστατευτικά μέτρα και είναι πάντα σε εγρήγορση για κάποιον τυχόν κλέφτη.

Gringotts Page Hero

Θησαυροφυλάκια:

Παρόλο που η είσοδος και η κεντρική αίθουσα είναι φτιαγμένες από μάρμαρο και διακοσμημένα περίτεχνα, τα θησαυροφυλάκια, τα οποία εκτείνονται χιλιόμετρα κάτω από την πόλη, είναι φτιαγμένα από πέτρα.  Η μεγάλη πέτρα η οποία οδηγεί στα θησαυροφυλάκια ανοίγει μόνο με μια ειδική κάρτα που έχουν οι καλικάντζαροι της Γκρίνγκοτς. Για να πάνε στο θησαυροφυλάκιο που τους ενδιαφέρει ο μάγος μαζί με έναν καλικάντζαρο επιβιβάζεται σε βαγόνια μεγάλης ταχύτητας.

d11c79df5f74e8ae62d5eea548daff3a

Όσον αφορά τα θησαυροφυλάκια, αυτά διαφέρουν τόσο σε μέγεθος όσο και σε βαθμό προστασίας. Τα θησαυροφυλάκια των πλουσιότερων και παλαιότερων οικογενειών μάγων βρίσκονται βαθύτερα κάτω από την επιφάνεια. Αντιθέτως τα υπόλοιπα, που είναι πιο μικρά, βρίσκονται πιο πάνω στην επιφάνεια της γης και για να ανοίξουν χρειάζονται παρά μόνο ένα κλειδί ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια απαιτούν το άγγιγμα ενός καλικάντζαρου ώστε να ανοίξει.

Βέβαια υπάρχουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις λίγο πιο περίπλοκες από το να πάει απλά ο μάγος στο θησαυροφυλάκιο του και να εισπράξει ότι θέλει. Αρχικά  αρκετές φορές η οικογένεια Γουέσλι έπαιρνε χρυσό από το θησαυροφυλάκιο των Πότερ για να το δώσουν στον Χάρι. Πιθανότατα θα υπάρχει κάποιο ξόρκι το οποίο αναγκάζει τον μάγο να δώσει το χρυσό σε αυτόν που είναι δικαιωματικά δικό του. Επιπλέον αν κάποιο θησαυροφυλάκιο ανήκει σε κάποιον εγκληματία τότε αυτό παραμένει φυλαγμένο και ανέπαφο όπως ακριβώς των Λεστρέιντζ.

Ασφάλεια:

Όπως προαναφέραμε η ασφάλεια στα θησαυροφυλάκια ποικίλει ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Τα υψίστης ασφάλειας θησαυροφυλάκια είτε απαιτούν το άγγιγμα ενός καλικάντζαρου για να ανοίξει είτε κάποιο συγκεκριμένο ξόρκι. Από την άλλη πλευρά για τα μικρότερα μπορεί να αρκεί και ένα απλό κλειδί. Πέρα από αυτά υπάρχουν και δεκάδες άλλα προστατευτικά μέτρα όπως δράκοι, τρολς, και σφίγγες ώστε να προστατεύουν τα υψίστης ασφαλείας θησαυροφυλάκια όπως το θησαυροφυλάκιο των Λεστρέιντζ. Δυστυχώς όμως αυτά σε αυτά τα πλάσματα δεν φέρονταν με καλό τρόπο καθώς όπως είδαμε με τον δράκο στο έβδομο βιβλίο, μόλις άκουγε χτυπήματα μετάλλου φοβόταν πιθανόν αφού παλαιότερα είχε κακοποιηθεί. Έτσι στην ουσία αυτά τα πλάσματα δεν προστάτευαν από μόνα τους τα θησαυροφυλάκια αλλά απλώς αποθάρρυναν τους μάγους να κλέψουν χάρης στην εμφάνιση τους. Ακόμη υπήρχαν και ο Σφίγγες, τα μυθικά, αιγυπτιακά πλάσματα, τα οποία όμως δεν ήταν και πολύ εύχρηστα διότι οι μάγοι δεν μπορούσαν να βρουν την σωστή απάντηση στον γρίφο της. Επιπρόσθετα ένα πολύ χρήσιμο ξόρκι ήταν η ‘Καταστροφή του Κλέφτη’ ένα μαγεμένο νερό μέσα στο οποίο περνούσαν όλοι όσοι έμπαιναν στα θησαυροφυλάκια και ‘ξεπλένονταν’ από κάθε ξόρκι και φίλτρο. Όπως είδαμε στους Κλήρους του Θανάτου όταν ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη πέρασαν από αυτό το νερό, ο Ρον ξαναπήρε την κανονική του μορφή και η Ερμιόνη έχασε την επίδραση του Πολυχυμικού Φίλτρου.  Τέλος δύο ακόμα ξόρκια που συναντήσαμε στο έβδομο βιβλίο ήταν η πολλαπλασιαστική και η τσουροφλιστική κατάρα. Όταν ένας κλέφτης έπιανε κάποιο αντικείμενο που δεν του άνηκε τότε αυτό πολλαπλασιαζόταν και θερμαινόταν.

Μάλιστα όλα αυτά κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ενισχύθηκαν τόσο που για να πάρει ένας μάγος χρήματα από το θησαυροφυλάκιο του ή να κάνει κάποια συναλλαγή χρειαζόταν πάνω από πέντε ώρες.

ironbellyresize

Διορισμός:

Παρόλο που η πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν καλικάντζαροι, υπήρχαν και αρκετοί μάγοι που δούλευαν εκεί όπως ο Μπιλ Γουέσλι. Οι περισσότεροι αναλάμβαναν τον ρόλο να σπάνε κατάρες. Η καριέρα στην τράπεζα ήταν πολύ γνωστή τόσο που διαφημιζόταν και στο Χόγκουαρτς. Επιπλέον μερικοί μάγοι ήταν υπεύθυνοι για τα μαγικά πλάσματα που υπήρχαν εκεί όπως για τους δράκους. Τέλος κάποιοι άλλοι μάγοι εργάζονταν και ως φύλακες μαζί με τους καλικάντζαρους.

Παραβιάσεις:

Πέρα από όλα τα προστατευτικά μέτρα, δύο φορές η τράπεζα παραβιάστηκε. Την πρώτη φορά ο Κουίρελ επιχείρησε να κλέψει την Φιλοσοφική Λίθο το 1991 αλλά δεν τα κατάφερε. Η δεύτερη φορά ωστόσο στεύθηκε με επιτυχία αφού ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη κατάφεραν να πάρουν το κύπελλο της Χέλγκα Χάφλπαφλ από το θησαυροφυλάκιο των Λεστρέιντζ.

HPDH2 08595

Γνωστά θησαυροφυλάκια:

Θησαυροφυλάκιο 687: Οικογένεια Πότερ

Θησαυροφυλάκιο 711: Οικογένεια Μπλακ

Θησαυροφυλάκιο 713: Πιθανόν άνηκε στην οικογένεια Φλαμέλ

Θησαυροφυλάκιο 998: Κουίρινους Κουίρελ

Άλλα γνωστά θησαυροφυλάκια των οποίων τον αριθμό δεν ξέρουμε είναι των Γουέσλι και των Λεστρέιντζ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων