RIVERDALE

Το Ρίβερντεϊλ (αγγλικάRiverdale) είναι μια αμερικάνικη εφηβική δραματική σειρά που προβάλλεται από το 2017 από τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CW και από το Netflix. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 26 Ιανουαρίου 2017. Προσαρμόστηκε για την τηλεόραση από τον επικεφαλής δημιουργό του Archie Comics, Roberto Aguirre-Sacasa και τον παραγωγό Greg Berlanti. Στις 7 Μαρτίου 2017, το CW ανανέωσε τη σειρά για μια δεύτερη σεζόν, η οποία προβλήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2017, αποκαλύφθηκε ότι αναπτύσσεται μια σειρά spin-off, με τίτλο Οι Ανατριχιαστικές Περιπέτειες της Σαμπρίνα.

Η σειρά αποτελείται από ένα cast που βασίζεται στους χαρακτήρες του Archie Comics, με τον Κ.Τζ. Άπα στο ρόλο του Archie Andrews, την Λίλι Ράινχαρτ ως Betty Cooper, την Καμίλα Μέντες ως Veronica Lodge και τον Κόουλ Σπράους ως Jughead Jones, τον αφηγητή της σειράς.

Σεζόν Επεισόδια Α’ Προβολή
Πρεμιέρα σεζόν Φινάλε σεζόν
1 13 26 Ιανουαρίου 2017 11 Μαΐου 2017
2 22 11 Οκτωβρίου 2017 16 Μαΐου 2018
3 22 10 Οκτωβρίου 2018 15 Μαΐου 2019
4 19 9 Οκτωβρίου 2019 6 Μαΐου 2020

Κριτικοί

Στο Rotten Tomatoes, η πρώτη σεζόν έχει βαθμολογία 87% με βάση 53 κριτικές, με σταθμισμένο μέσο όρο 7,27/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: “Η Riverdale προσφέρει μια διασκεδαστική επανεξέταση του κλασικού υλικού της, το οποίο αποδεικνύει ότι είναι μυστηριώδες, περίεργο, τολμηρό και πάνω απ ‘όλα εθιστικό”.[1] Στο Metacritic, η σεζόν έχει βαθμολογία 67 από τα 100 με βάση 35 κριτικούς, υποδεικνύοντας “γενικά ευνοϊκές κριτικές”. [2] Ο Dave Nemetz της TVLine έδωσε στη σειρά ένα “B +” λέγοντας ότι φάνηκε ότι “είναι ένα δημιουργημένο με μαεστρία, εμπλέκοντας την εφηβική σαπουνόπερα άμεσα, με μεγάλο δυναμικό”.[3]

Επικρίσεις

Ορισμένοι συγγραφείς επέκριναν τη σειρά για το χειρισμό των χαρακτήρων των μειονοτήτων. Κατά την ανασκόπηση της πρώτης σεζόν, ο Kadeen Griffiths of Bustle δήλωσε ότι «η επίδειξη περιθωριοποιεί και αγνοεί τους ανθρώπους του χρώματος στο cast στο σημείο όπου μπορεί να μην είναι εκεί».[4] Σε ένα άρθρο για το Vulture, η Angelica Jade Bastien συζήτησε τη θεραπεία του Josie και των Pussycats (που παίζουν οι Αφρικανοί Αμερικανοί), σημειώνοντας: “Δεν είναι χαρακτήρες τόσο πολύ όσο είναι ένα όχημα για ένα μήνυμα. Οι συνάδελφοί μου είναι έτοιμοι να γνωστοποιήσουν το μήνυμα ότι ο Riverdale είναι πιο μοντέρνος και περιεκτικότερος από τα teen dramas του παρελθόντος, παρόλο που δεν το έχει αποδείξει πέρα ​​από το casting.[5] Ο Monique Jones του Ebony σημείωσε: “Παρά τις επιλογές πολλαπλών φυλετικών casting, φαίνεται ότι η Riverdale εξακολουθεί να είναι μια πόλη που είναι ως επί το πλείστον λευκή. “Εκφράζει επίσης την αγάπη της για τη σχέση μεταξύ Archie Andrews και Valerie Brown, αλλά δήλωσε ότι” ο Archie δεν θα πρέπει να είναι αυτό που μας ελκύει ενδιαφέρον για την Valerie “.