Ιστορία

O Gianni Versace εργάζεται από μικρή ηλικία μαζί με τη μητέρα του στο οικογενειακό τους ραφείο, μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 1972, την ημέρα του φεύγει από την πόλη Reggio Calabria, για να μετακομίσει στο Μιλάνο, όπου αρχικά σχεδιάζει κάποιες συλλογές για την Florentine Flowers. Την ίδια χρονιά, συνεργάζεται με τον De Parisini της Santa Margherita, και έτσι το όνομα του Gianni Versace αρχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα στους ειδικούς της μόδας. Το 1976, φτάνει στο Μιλάνο ο Santo Versace, ο μεγαλύτερος αδερφός του Gianni, απόφοιτος από σχολή σχετική με την οικονομία και το εμπόριο και κάτοχος ενός στούντιο στη Μεσσήνη. Τα δύο αδέρφια, μαζί με τον Claudio Luti, αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια εταιρεία που θα φέρει το όνομα του Gianni. Ήδη τον Μάρτιο του 1978, η πρώτη συλλογή ρούχων Versace παρουσιάζεται στο μουσείο τέχνης «la Permanente» στο Μιλάνο, έχοντας μεγάλη απήχηση από το κοινό.

Το 1979 χρονολογείται το ξεκίνημα μιας σημαντικής συνεργασίας για την εταιρεία με το φωτογράφο Richard Avedon, ο οποίος θα υπογράψει μερικές από τις πιο διάσημες διαφημιστικές καμπάνιες της μάρκας. Στη συνέχεια η εταιρεία θα στηριχτεί και σε άλλους σημαντικούς φωτογράφους για τα έργα της όπως τους Helmut Newton, Bruce Weber, Steven Meisel και Herb Ritts. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση των υλικών, που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την παραγωγή των ρούχων, καθώς επίσης και στους ασυνήθιστους συνδυασμούς τους. Στο μεταξύ, οι συλλογές ρούχων της Versace γίνονται όλο και πιο επαναστατικές και αμφιλεγόμενες: το 1981 θα παρουσιαστούν φουτουριστικά ρούχα φτιαγμένα από συρματόπλεγμα ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’80 θα παρουσιαστεί ένα look που θυμίζει υποτέλεια και υποταγή, προκαλώντας μεγάλο σκάνδαλο στα μέσα ενημέρωσης.

Πάρα ταύτα, τον Απρίλιο του 1995, το περιοδικό Time τον ανακηρύσσει ως άνθρωπο της χρονιάς. Το 1988 μπαίνει στην εταιρεία και η μικρότερη αδερφή του Gianni, η Donatella, η οποία αναλαμβάνει τη διεύθυνση της μάρκας Versus, η πιο νεανική σειρά ρούχων της εταιρείας Versace. Το 1991 γεννιέται το εμπορικό σήμα Versace Signature και το 1993 η συλλογή Versace Home, αφιερωμένη στην εσωτερική διακόσμηση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αναπτύσσεται και το project Atelier, ένα πειραματικό εργαστήρι με σκοπό τη δημιουργία συλλογών υψηλής ραπτικής, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1990 στο Παρίσι. Από το 1988 οι σειρές ρούχων Versus, Versace Jeans Couture και Versace Jeans Signature διανέμονται με άδεια από την IT Holdings. Το 1993 ο σχεδιαστής θα διαγνωστεί από μια σπάνια μορφή καρκίνου στο εσωτερικό του αυτιού. Ο Versace καταφέρνει να ξεπεράσει τον καρκίνο, αλλά εξαιτίας της εμπειρίας του αυτής αποφασίζει να εμπιστευτεί μέρος της περιουσίας του στους συγγενείς του. Έτσι, το 50% παραμένει στον Gianni, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές μοιράζονται στα αδέρφια του. O Santo κατέχει το 30% των υπόλοιπων μετοχών και η Donatella το 20%.

Στις 15 Ιουλίου 1997, η είδηση του θανάτου του σχεδιαστή Τζιάνι Βερσάτσε, που δολοφονήθηκε μπροστά από τη βίλα του στην παραλία του Μαϊάμι από τον Andrew Cunanan, αναστάτωσε τόσο την εταιρεία όσο και ολόκληρο τον κόσμο. Ο θάνατος του σχεδιαστή, ο οποίος αφήνει όλη του την περιουσία στην 11χρονη ανιψιά του, την Allegra, προκαλεί μια αναπόφευκτη οικονομική κρίση στη μάρκα. Το 2004, φτάνει στην εταιρεία ο Giancarlo Di Risio, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, ο οποίος αναδιοργανώνει την εταιρεία, εξαλείφοντας ορισμένες άδειες και κόβοντας κάποια περιττά έξοδα. Έπειτα από κάποια χρόνια, ο Santo Versace θα αναφέρει : «Χρειαστήκαμε δύο χρόνια για να μπορέσουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας μετά τον θάνατό του. Όμως ο Gianni δεν έχει πεθάνει πραγματικά, σήμερα έχει την ίδια δύναμη που είχε και όταν ζούσε». Μετά τον θάνατο του σχεδιαστή, η Donatella Versace ανέλαβε τη θέση της creative director της εταιρείας. Το 1998 οργανώθηκε μια μεταθανάτια έκθεση προς τιμή του σχεδιαστή στο μητροπολιτικό μουσείο τέχνης στη Νέα Υόρκη. Τον Οκτώβρη του 2002, οργανώθηκε η έκθεση Gianni Versace στο VA, στο μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο η οποία ήταν αφιερωμένη στη ζωή και τα έργα του σχεδιαστή, υπό την αιγίδα της Claire Wilcox, συγγραφέα του βιβλίου Η τέχνη και οι δημιουργίες του Gianni Versace. Το 2007 δημοσιεύεται στο βιβλίο «Ο μύθος Versace», αφιερωμένο στη ζωή του σχεδιαστή από το συγγραφέα Minnie Gastel.

Μετά την οικονομική κρίση της εταιρείας το 2001-2002, το 2003 ο Fabio Massimo Cacciatori ξεκινάει την αναδιοργάνωση. Από το 2004 Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Giancarlo Di Risio από την Isernia, ο οποίος προέρχεται από την IT Holdings. Τον Ιούλιο του 2009, διορίζεται νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Gian Giacomo Ferraris που προέρχεται από τον όμιλο Jil Sander και δημιουργεί τις σειρές ρούχων Versace Collection και Versace Jeans. Έτσι, η εταιρεία λειτουργεί τόσο στην υψηλή ραπτική όσο και στην prêt-à-porter. Τον Ιούνιο του 2016, έρχεται στην εταιρεία ο Jonathan Akeroyd, οποίος κατείχε τη θέση του CEO στην Alexander McQueen μέχρι τις αρχές του Μαΐου του 2016.

Το Φεβρουάριο του 2014, το 20% μητρικής εταιρείας GiVi (30% του Santo Versace, 20% της Donatella Versace και 50% της Αllegra Versace Beck), αγοράστηκε από τον αμερικανικό όμιλο Blackstone Group για 210 εκατομμύρια ευρώ, αποτιμώντας την εταιρεία 1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το[νεκρός σύνδεσμος] τυπικό λογότυπο με την μέδουσα της εταιρείας Versace, μια λεπτομέρεια από την πόρτα της κατοικίας του Gianni Versace στην παραλία του Μαϊάμι.
Το Σεπτέμβριο του 2018, η εταιρεία αγοράστηκε εξ’ ολοκλήρου (80% της οικογένειας Versace και 20% της Βlackstone) από τον Αμερικάνο σχεδιαστή και επιχειρηματία Michael Kors για 1,83 εκατομμύρια ευρώ (2,12 εκατομμύρια δολάρια). Με την εξαγορά αυτή, ο όμιλος του Michael Kors, δηλαδή η εταιρεία Μichael Kors Limited, με μετοχές στην Wall Street, αλλάζει το όνομα στην Capri Holdings επειδή το νησί θεωρείται ως σύμβολο γοητείας και πολυτέλειας. Η Donatella Versace εξακολουθεί να είναι creative directore της εταιρείας. Επίσης, η ίδια, η κόρη της και ο αδερφός της λαμβάνουν 150 εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές της Capri Holdings. Η απόφαση να πωληθεί η εταιρεία, θα πει η Donatella Versace, πάρθηκε με σκοπό να φτάσει η μάρκα στο απόγειό της.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων