To ‘New Look’ και τα χρόνια της επιτυχίας

12 Φεβρουαρίου, 1947, έξι μοντέλα περπατούν στη πρώτη επείδηξη Dior, παρουσιάζοντας 90 διαφορετικές δημιουργίες. Με το που τελειώνει η επίδειξη, όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε επευφημίες . Μέσα σε αυτούς και η αρχισυντάκτρια του αμερικάνικου περιοδικού Harper’s Bazzar, Carmel Snow, η οποία μέσα στον ενθουσιασμό της καταφέρνει και σφραγίζει την ονομασία αυτού που αργότερα θα γίνει το σήμα κατατεθέν του Christian Dior και ένας σταθμός στην ιστορία της μόδας. “Πρόκειται για μια επανάσταση, αγαπητέ Christian. Τα φορέματά σας έχουν ένα πολύ έντονο new look..”

In 1946 The House of Christian Dior was establised and in 1947 Dior  launched his first collection. Originally, the two lines were named as  "Corolle" and "Huit" …

Οι σειρές ‘Corolle’ και ‘Huit’ ανήκουν στο πλέον καθιερωμένο ‘New Look’ το οποίο έχει κάνει την επανάσταση στο κόσμο της μόδας. Το look αποτελείται από μακριά, πληθωρική φούστα κάτω από το γόνατο που φτάνει στη μέση της γάμπας, πολύ λεπτή μέση και πολύ πιο ενισχυμένο μπούστο από αυτό που είναι της μόδας από το 1910. Η φόρμα που σχηματίζεται θυμίζει αυτή μιας κλεψύδρας και για την επίτευξη των έντονων καμπυλών χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές όπως η χρήση σφιχτού κορσέ. Το New Look αποτελεί την αντίδραση στους μεταπολεμικούς περιορισμούς σχετικά με την ενδυμασία, που απαιτούν αυστηρά μέχρι 20 γιάρδες (περίπου 18 μέτρα) ύφασμα σε ένα κοινό φόρεμα. Ακόμα, αρνητική κριτική δέχεται και από κάποια φεμινιστικά κινήματα τα οποία κατηγορούν το look για ανάδειξη της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο: οι αντιδράσεις αυτές σταματούν με το τέλος τον πολεμικών ελλείψεων. Το New Look έχει καθιερωθεί πια σε Ευρώπη και Αμερική και ο οίκος βομβαρδίζεται από παραγγελίες.

Το 1949 ο Dior είναι ο πρώτος couture σχεδιαστής που δίνει άδεια παραγωγής για τα σχέδια του. Έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία ενός total look -άλλωστε το New Look δεν θα είναι ολοκληρωμένο χωρίς τα αντίστοιχα Dior παπούτσια, καπέλο και γάντια- λανσάρει με το συνεργάτη του Jacques Rouët μία σειρά από luxury προϊόντα του οίκου Dior. Γούνες, γραβάτες, αρώματα είναι μερικά από τα αξεσουάρ που κατασκευάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαπλώνοντας το όνομα Dior σε κάθε χώρα. Η κίνηση αυτή κατακρίνεται έντονα από το French Chamber of Couture με τη κατηγορία ότι μετατρέπει τη haute couture σε κάτι φθηνό. Παρ΄όλα αυτά, σε λίγο καιρό όλοι οι οίκοι μόδας θα ακολουθήσουν τα βήματα του Dior.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση