Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη (τουρκικά: İstanbul, [isˈtɑnbuɫ], Ιστάνμπουλ) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Η Κωνσταντινούπολη είναι διηπειρωτική πόλη στην Ευρασία, με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Η σύγχρονη πόλη με πληθυσμό 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και πολυπολιτισμική, με ανθρώπους από ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι το κυριότερο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης τόσο για τα εμπορικά αγαθά όσο και για τους ταξιδιώτες. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Η πόλη βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου μητροπολιτικού δήμου.

Η Κωνσταντινούπολη (Πόλη) είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο, που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667 π.Χ.. Από το 330μ.Χ., στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάστηκε Κωνσταντινούπολις, διατηρώντας την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, ο οποίος με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο. Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη (Ανατολική Θράκη) και την Ασία. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (τουρκ. Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (τουρκ. Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (τουρκ. Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (324 -1453), της βραχύβιας Λατινικής (1204-1261) και της Οθωμανικής (1453-1922) με συνέπεια την ανάδειξη πολιτισμών σε μια σύμμεικτη σήμερα παρουσία. Ως πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξε κέντρο του ελληνικού στοιχείου για περισσότερο από χίλια χρόνια. Οι ιστορικές περιοχές της πόλης, με σημαντικά μνημεία, ανήκουν από το 1985 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης ανήκουν η Αγία Σοφία, το Επταπύργιο και τα βυζαντινά τείχη, ο ναός και η πηγή της Ζωοδόχου Πηγής, το κτίριο του Πατριαρχείου, το Φανάρι καθώς και το ανάκτορο Τοπ Καπί, το τζαμί του Σουλεϊμάν και το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ («Μπλε τζαμί»).

Κωσταντινούπολη

Που να πάω-Τι να δω

Pierre Loti

Ο λόφος στο Eyup γνωστός ως Pierre Loti προς τιμήν του Γάλλου ναυτικού και λογοτέχνη που ερωτεύτηκε παράφορα την Κων/πολη και στο σημείο αυτό χαλάρωνε γράφοντας πολλές ρομαντικές ιστορίες είναι ένα εκπληκτικό μέρος που σου δίνει την δυνατότητα να θαυμάσεις μια εξαιρετική θέα. Αυτή του κεράτιου κόλπου και όλης της ευρύτερης περιοχής. Πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Εάν η μέρα είναι υπέροχη και ηλιόλουστη τότε μπορείτε ν’απολαύσετε τον καφέ σας ατενίζοντας τον κεράτιο και ακούγοντας την μελωδική φωνή του μουεζίνη από το τζαμί του Eyup να καλεί τους πίστούς σε προσευχή…

Εκτός από το καφέ Pierre Loti ο λόφος έχει και διάφορα άλλα καφέ… εστιατόρια καθώς και καταστήματα με σουβενίρ… Αυτό βέβαια που κάνει εντύπωση είναι το νεκροταφείο που βρίσκεται στον λόφο σε απόσταση αναπνοής και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το περπατήσετε, αντί δηλαδή να πάρετε το τελεφερίκ να φύγετε και ν’ απολαύσετε τη διαδρομή.

Miniaturk

Το Miniatürk είναι ένα πάρκο με μινιατούρες….μικρογραφίες ιστορικών κτιρίων και βρίσκεται στη βόρειο-ανατολική ακτή του Κεράτιου στην Κωνσταντινούπολη. Άνοιξε στις 2 Μάη του 2003 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με μικρογραφίες στον κόσμο…βλέπουμε αριστουργήματα όπως ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού στο Μαύσωλου.. το σημερινό Bodrum.. και την Αγια Σοφια όπως επίσης την κρεμαστή γέφυρα και ένα…αεροδρόμιο. Σε κάθε έργο μπροστά υπάρχει ηχητικό σύστημα…σέρνοντας το bar code του εισιτηρίου αρχίζει και μιλά στη γλώσσα φυσικά που επιλέγεις.

Ortakoy ή αλλιώς Μεσοχώρι

Το Ortakoy βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ευρωπαϊκής Τουρκίας και απέχει από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης περίπου 15 χλμ. Είναι ένα παραλιακό μέρος όπου μαζεύεται πολύς κόσμος με πολλές καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ. Η θέα του Βοσπόρου είναι μοναδική. Απέναντι η ανατολική ακτή (Ασιατική Τουρκία) που ενώνεται με τη δυτική (Ευρωπαϊκή Τουρκία) με δύο γέφυρες μήκους πολλών χλμ. Αυτή γειτονιά δεν κοιμάται ποτέ. Κάθε Κυριακή γεμίζει με κόσμο λόγω της υπαίθριας αγοράς ενώ τα καλοκαίρια με το ποτό ανά χείρας ρουφάς το ναργιλέ σου στο δρόμο… Εκεί όλα είναι όμορφα….όλα είναι υπέροχα…..νιώθεις ότι είσαι σε άλλες εποχές….όμορφες…..πραγματικά το λατρεύω αυτό το μέρος…….. και φυσικά είναι η περιοχή της πατάτας..δεν φεύγει κανείς από εκεί αν δεν γευτεί το φημισμένο Kumpir…

Yenikoy ή αλλιώς Νιχώρι

«Ξένε, αν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις, (…) εκεί να σταματήσης. Εφθασες, ξένε, στο Νιχώρι». Οι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη από το ομώνυμο ποίημά του περιγράφουν αυτό ακριβώς που νιώθει ο επισκέπτης όταν αντικρίζει για πρώτη φορά το Νιχώρι ή, στα τουρκικά, Yenikoy. Αγκυροβολημένο πάνω στο Βόσπορο, στη βόρεια πλευρά της Πόλης, με τα παλιά του αρχοντικά, τους μικρούς κόλπους, τις προβλήτες με τα πολυτελή σκάφη δίπλα στα καΐκια, τους γλάρους που βολτάρουν στον ουρανό αναζητώντας τη λεία τους, αυτό το παλιό ελληνικό χωριό έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο κοσμικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Μόλις ολοκληρώσετε την περαντζάδα σας -και αφού έχετε επισκεφτεί την εκκλησία της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, όπου στον πίσω κήπο βρίσκονται τρεις τάφοι της οικογένειας Καραθεοδωρή-, επιλέξτε ένα από τα παραλιακά εστιατόρια. Πιάστε τραπέζι δίπλα στην τζαμαρία, να παραγγείλετε ντόπια ρακή, δοκιμάστε θαλασσινές λιχουδιές και αφεθείτε στη μαγεία του Βοσπόρου. Η συμπαντική ενέργειά του θα απορροφήσει όλες τις αρνητικές σας σκέψεις, ενώ τα καράβια που πηγαινοέρχονται θα σας θυμίσουν ότι στη ζωή σημασία δεν έχει μόνο η διαδρομή, αλλά και το φορτίο που κουβαλάς. Εμείς καθίσαμε στο εστιατόριο «Aleko’nun Yeri Deniz Park».

Rumeli Hisari… το κάστρο με την καλύτερη θέα

Το κάστρο Ρούμελι Χισάρ βρίσκεται στο Sariyer της Κωνσταντινούπολης, σε ένα λόφο της ευρωπαϊκής πλευράς του Βοσπόρου. Ο οικισμός που βρίσκεται γύρω του, φέρει το όνομά του. Το Rumeli Hisari χτίστηκε από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μέχμεντ το Δεύτερο, το έτος 1451 – 1452, λίγο πριν κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη. Οι τρεις πύργοι του κάστρου είχαν λάβει τα ονόματα των τριών βεζύριδων του σουλτάνου. Χάλιλ Πασά, Ζάγκανος Πασά και Σάρικα Πασά. Βρίσκεται στο στενότερο τμήμα του καναλιού του Βόσπορου, μόλις 660 μέτρων και πολύ κοντά (ακριβώς απέναντι) στο κάστρο Αναντόλσκι Χισάρ, το οποίο είχε χτιστεί τον καιρό του σουλτάνου Μπαγιαζίτ του Πρώτου.

Η τοποθεσία είχε επιλεχτεί με σκοπό να εμποδιστεί η βοήθεια προς την πρωτεύουσα, η οποία κατέφτανε μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής πολιορκίας. Στις προηγούμενες πολιορκίες της πόλης, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο σουλτάνος είχαν να κάνουν κυρίως με τον αποκλεισμό του Βοσπόρου από πλευράς του βυζαντινού στόλου. Το κάστρο που υπήρχε στο μέρος αυτό από τη Ρωμαϊκή περίοδο, χρησιμοποιούταν ως χώρος φυλάκισης, ενώ αργότερα στην τοποθεσία αυτή είχε ανεγερθεί και μοναστήρι.Στα πλαίσια των πρετοιμασιών για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ο Σουλτάνος Μέχμεντ ο Δεύτερος (1432-1481), γιος του Μούρατ του Δεύτερου, ξεκίνησε την οικοδόμηση του κάστρου αμέσως μετά τη δεύτερη ενθρόνισή του το έτος 1451. Δεν αποδέχτηκε τις παρακλήσεις για ειρήνη του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου XI του Παλαιολόγου (1404-1453), ο οποίος είχε καταλάβει το μήνυμα που έστελνε ο σουλτάνος μέσω της οικοδόμησης του κάστρου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 1452. Καθένας από τους τρεις κύριους πύργους είχε ονομαστεί από τους πασάδες που επέβλεπαν την κατασκευή τους. Ακόμη και ο ίδιος ο σουλτάνος είχε μεταβεί εκεί περισσότερες φορές για να επιβλέψει τις οικοδομικές εργασίες.

Με τη βοήθεια χιλιάδων οικοδόμων και εργατών, η κατασκευή του κάστρου είχε τελειώσει σε χρόνο ρεκόρ, σε 4 μήνες και 16 ημέρες, στις 31 Αυγούστου 1452. Tο κάστρο Rumeli Hisari αποτελείται από ένα μικρό πύργο, τρεις κύριους πύργους και δεκατρείς μικρές σκοπιές, τοποθετημένες και συνδεδεμένες με τα τείχη του. Είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Μουσλιχιντίν και στις αρχές είχε ονομαστεί Μπογκαζκεσέν (Bogazkesen) που σημαίνει „στενό λαρύγγι“, λόγω του στενού περάσματος του Βοσπόρου. Αργότερα μετονομάστηκε στο σημερινό Rumeli Hisari, όνομα το οποίο σε μετάφραση σημαίνει…κάστρο της χώρας των Ρωμαίων…., δηλαδή βυζαντινή Ευρώπη.

Tο κάστρο έχασε την σπουδαιότητά του όταν πλέον στις ακτές χτίστηκαν περισσότερα κτίρια αμυντικής φύσεως. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα χρησιμοποιόταν ως φυλακή, κυρίως για ξένους αιχμάλωτους πολέμου. Το Ρούμελι Χισάρ είχε μερικώς καταστραφεί από σεισμό το έτος 1509 και ανακαινίστηκε περισσότερες φορές τα επόμενα χρόνια. Το 1746, ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε όλα τα ξύλινα τμήματα των μεγαλύτερων πύργων. Ξαναχτίστηκε την περίοδο του σουλτάνου Σελίμ του Τρίτου. Από το 1960, το κάστρο Ρούμελι λειτουργεί ως μουσείο και ανοιχτό θέατρο. Μέσα στο κυρίως κτίριο υπάρχει έκθεση οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, όπως μπάλες κανονιών και αλυσίδες.

Για καφέ στο «Πέρα Παλάς»

Αναμφισβήτητα, το «Πέρα Παλάς» είναι ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία του κόσμου. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και άρχισε να χτίζεται το 1892 από την εταιρεία Wagon Lit, για να στεγάσει τους ταξιδιώτες που έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη από το Παρίσι με το Οριάν Εξπρές. Εδώ, η συγγραφέας Αγκαθα Κρίστι έγραψε το μεγαλύτερο μέρος από το διάσημο μυθιστόρημά της. Μάλιστα, το δωμάτιό της με τον αριθμό «411», στο οποίο εκτίθενται φωτογραφίες και βιβλία της, είναι επισκέψιμο για το κοινό. Ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του ξενοδοχείου, με το που περάσει την περιστρεφόμενη πόρτα, θα νιώσει ότι εισέρχεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο.

Η ατμόσφαιρα είναι κυριολεκτικά αριστοκρατική. Κατευθυνθείτε στο βάθος, μετά τη ρεσεψιόν, και καθίστε σε μία από τις σκαλιστές ξύλινες καρέκλες του 19ου αιώνα με τη βελούδινη μπορντό επένδυση. Παραγγείλτε αχνιστό τούρκικο καφέ και περιεργαστείτε το χώρο. Κινώντας περιστροφικά το κεφάλι σας, θα δείτε στο σαλόνι μαρμάρινες κολόνες, αυτοκρατορικούς πολυελαίους, περσικά χαλιά, μπρονζέ καθρέφτες, επιτραπέζια ρολόγια εποχής και τους έξι γυάλινους διακοσμημένους τρούλους της οροφής. Αχ, αυτοί οι τρούλοι! Σε παραπλανούν. Από τη μια νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ανατολίτικο χαμάμ και ετοιμάζεσαι για το λουτρό σου, από την άλλη θαρρείς ότι ξεκουράζεσαι στο παλάτι σου. Όσο πιο αργά απολαύσετε τον καφέ σας, τόσο πιο πολύ θα σας συνεπάρει η μυστηριώδης αύρα του ξενοδοχείου.Αξιοθέατα της Πόλης

Τι να φάω-Τι να δοκιμάσω

Έχει τόσες επιλογές σε όλα τα είδη φαγητών, από αλμυρά, γλυκά, και πικάντικα που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις! Αν σκοπεύεις να κάνεις ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, τότε παρακάτω θα σου δείξουμε όλα τα φαγητά που δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις – όχι μόνο στο κεντρικό Ταξίμ, αλλά και σε κάθε γωνία της Πόλης!

Τουρκικό τσάι με μήλο

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το τσάι είναι το αγαπημένο μου ρόφημα, οπότε μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ απολαμβάνω το τσάι στην Κωνσταντινούπολη, ειδικά αυτό με γεύση μήλο.Η γεύση είναι μοναδική και ο τρόπος που σερβίρουν το τσάι είναι από μόνο του ένα στοιχείο που δείχνει την παράδοση και τον τρόπο ζωής. Αν προτιμάς και εσύ το τσάι από τον καφέ, ή απλά θέλεις να το δοκιμάσεις, τότε είσαι τυχερός γιατί δεν θα δυσκολευτείς καθόλου: Υπάρχει σε όλα τα στενά της Κωνσταντινούπολης!

Manti (τουρκικό Ravioli)

Όλοι εσείς που είστε #pastalovers, τότε ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά της Κωνσταντινούπολης: το παραδοσιακό πιάτο manti, είναι η τουρκική εκδοχή του ravioli.Τα μάντι είναι μικρά χειροποίητα ζυμαρικά, η γέμιση μπορεί να είναι είτε με αρνίσιο κιμά ή κάποιο άλλο είδους κρέατος, και, στη συνέχεια, ολοκληρώνεται με μια κρεμώδη σως γιαουρτιού.  Το φαγητό αυτό παίρνει πολύ χρόνο να ετοιμαστεί, αλλά μόλις δοκιμάσεις μία μπουκιά θα καταλάβεις πως τα καλά πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους!

İskender Kebab

Μην φύγεις από την Κωνσταντινούπολη αν δεν δοκιμάσεις ένα από τα πιο δημοφιλή (και νόστιμα) πιάτα με βάση το κρέας! Πρόκειται για το περίφημο κεμπάπ – αυτό το πιάτο που αποτελείται από λεπτές φέτες αρνί και σερβίρεται με ζεστή σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι. Αν δεν είσαι χορτοφάγος, είναι το φαγητό που θα σου κλέψει την καρδιά όσο είσαι στην Κωνσταντινούπολη.

Κωνσταντινουπολίτικα μεζέ

Να είσαι σίγουρος ότι δεν θα φύγεις από την Κωνσταντινούπολη, ή από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Τουρκίας χωρίς να σου σερβίρουν διάφορα μεζέ. Τα φαγητά αυτά είναι πεντανόστιμα, και συνήθως σερβίρουν γιαούρτι με διάφορα μπαχαρικά, ντολμαδάκια, χούμους, κεφτεδάκια, σαλάτα με μελιτζάνα, και φυσικά τυρί.

Μπακλαβά

Είναι γλυκό, είναι πλούσιο, και είναι σχεδόν πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό! Στρώματα φύλλου συμπληρώνονται με ψιλοκομμένα καρύδια και είναι από τα αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά στην Κωνσταντινούπολη. Θα το βρει σχεδόν σε κάθε γωνιά του δρόμου στην Τουρκία.

Φαγητά και γλυκίσματα της Κωνσταντινούπολης

Τι να πάρω μαζί μου

Αυτά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

  1. Λευκή δεξαμενή Isadora
  2. Λευκό μπλουζάκι V Μαύρο Reversible Halter Top (φθορά 2 τρόπων, χωρίς ρυτίδες)
  3. Fleece Convertible Cardigan (φορέστε 4+ τρόπους, τέλεια κουβέρτα στο αεροπλάνο)
  4. City Slick Jacket (αναπνεύσιμο, αδιάβροχο, το φορούσε πολύ στην Κωνσταντινούπολη)
  5. Nano Storm Jacket (δεν μοιάζει με αδιάβροχο μπουφάν)
  6. Φόρεμα Maroon Henley Skinny Skyler Pants (τα καλύτερα παντελόνια ταξιδιού ποτέ!)
  7. Capilene Bottoms x2 (στρωμένο κάτω από παντελόνι)
  8. Παντελόνι Navy Heattech Legging Παντελόνι Brown Marjorie Legging (τόσο άνετο είναι το παντελόνι μου στο αεροδρόμιο)
  9. Grey Comfy Shawlette (το φοράς 7+ τρόπους,μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ζακέτα, κασκόλ και μαντίλα)
  10. Chalk Omni-Heat Beanie Γκρι Converse
  11. Chuck Taylors Σουτιέν x3 (2 στράπλες)
  12. Γρήγορο στεγνό εσώρουχο x5 (αυτά είναι ακριβά, αλλά ιδιαίτερα υπέροχα για ταξίδια)
  13. Μαύρο μπαλέτο
  14. Μακιγιάζ και προϊόντα περιποίησης

Ρούχα και άλλα για το ταξίδι

Μετακίνηση

Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα μετρό το οποίο συμπληρώνεται από κρατικά και ιδιωτικά λεωφορεία.Τα τραμ έχουν δρομολόγια από το κέντρο της πόλης έως τα γύρω προάστια.Επίσης,θα μπορούσες να μετακινηθείς και με τις σιδηροδρομικές γραμμές φτάνουν ως το αεροδρόμιο Atatürk, τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων και την Ακσαράι (Aksaray), τον Τερματικό HaydarpasŸa και το προάστιο Gebze.Ένας διαφορετικός και νοσταλγικός τρόπος μεταφοράς είναι τα τελεφερίκ που συνδέουν το Kabatas με το Ταξίμ, την γραμμή Nostaljik Tramvay η οποία τρέχει στην Λεωφόρο Ιστικλάλ (Istiklal Caddesi), την υπόγεια γραμμή Tünel, που χτίστηκε το 1877, η οποία ταξιδεύει τον απότομο λόφο, ανάμεσα στη Karaköy και την Istiklal Caddesi και το μικρό κυκλικό τραμ μεταξύ Kadiköy και Moda.Τα επιβατικά φερυ ταξιδεύουν τον Κεράτιο Κόλπο και τον Βόσπορο. Εισητήρια προμηθεύονται από τα κιόσκια στις αποβάθρες.Τέλος,με το ταξί μπορείς να σταματήσεις σχεδόν οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή στην Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι συνήθως δεν δίνουν φιλοδώρημα, αλλά οι οδηγοί ελπίζουν ότι θα λάβουν από τους τουρίστες. Ζητήστε ο μετρητής (ταξίμετρο) να είναι ενεργοποιημένος, όπως ορίζει ο νόμος.

Τρόποι Μετακίνησης στην Πόλη

See the source image

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κωνσταντινούπολη

Τα σχόλια έχουν κλείσει.