Ντουμπάι

Το Ντουμπάι (αραβικάدبيّ‎) είναι ένα από τα επτά εμιράτα και θεωρείται η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διοικητικό κέντρο του εμιράτου, το Ντουμπάι με πληθυσμό 5.506.009 κατοίκων.

Βρίσκεται στα παράλια του Περσικού κόλπου βορειοανατολικά από το Άμπου Ντάμπι και δίπλα στη Σάρζα. Το εμιράτο της Σάρζα, που γειτονεύει με το Ντουμπάι, θεωρείται περισσότερο αυστηρό όσον αφορά στην τήρηση των μουσουλμανικών κανόνων (π.χ. ενδυμασία, αλκοόλ κλπ.).

Το Ντουμπάι είναι το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο της χώρας. Η πόλη έχει δύο λιμάνια, από το Σεπτέμβριο του 2009 μετρό και τεράστιο, πολυτελές και υπερτεχνολογικό διεθνές αερολιμένα (Dubai International Airport). Μία από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, η Emirates Airlines, εδρεύει στο Ντουμπάι.Το Ντουμπάϊ είναι ένας προορισμός που δεν διαθέτει ιστορία καθώς τώρα γράφει τη δική του, γιαυτο μουσεία και παρόμοια αξιοθέατα δεν θα δούμε καθόλου στη πόλη. Θα επισκεφτούμε το Dubai mall ένα από τα μεγαλύτερα mall στον κόσμο, το ψηλότερο κτίριο στο κόσμο τον ουρανοξύστη Burj Khalifa, το σιντριβάνι που χορεύει, το Emirates mall και το τεχνητό χιονοδρομικό Ski Dubai, την περιοχή της Τζουμέιρα όπου βρίσκεται και το μοναδικό επτάστερο ξενοδοχείο στο κόσμο το Burj Al Arab, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του Ντουμπάϊ, και θα κάνουμε σαφάρι στην έρημο με αυτοκίνητα 4×4.

 

Που να πάω-Τι να δω

Θα πρέπει σίγουρα να απολαύσεις μια βόλτα σε μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις άμμου στον κόσμο, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτή!Ακόμη θα πρέπει να επισκεφτείς την προστατευμένη περιοχή όπου εκεί  θα συναντήσεις καμήλες, αλλά και αρκετά σπάνια είδη ζώων.Μην ξεχάσεις να κάνεις  μια βόλτα με ελικόπτερο!Η θέα του Εμιράτου από ψηλά κόβει την ανάσα. Η τεράστιας έκτασης ακτογραμμή της σε συνδυασμό με τους ουρανοξύστες προσφέρουν ένα απίστευτο θέαμα!Επισκέψου τις υπαίθριες αγορές, όπου παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο φουτουριστικές πόλεις, το Ντουμπάι έχει και γραφικές αγορές που θυμίζουν Μέση Ανατολή! Εδώ, θα αγοράσεις από μπαχαρικά, μέχρι χρυσάφι! Μην ξεχνάς να κάνεις παζάρι!Επίσης, μπορείς να επισκεφτείς το Μουσείο του Ντουμπάι!Εδώ θα ανακαλύψεις την ιστορία του Ντουμπάι. Αρχικά, εξήγαγε μαργαριτάρια, έπειτα μετάξι και τώρα πετρέλαιο!Επισκέψου το Μπουρτζ Χαλίφα!Ατένισε το Ντουμπάι από το ψηλότερο σημείο! Σε αυτόν τον ουρανοξύστη έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας Mission Impossible, με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise. Κάνε μια βόλτα στη Μαρίνα του Ντουμπάι!Η Μαρίνα του Ντουμπάι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Εδώ, κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή σκάφη, που κυκλοφορούν σήμερα. Παράλληλα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα μοντέρνα καφέ της περιοχής.Κάνε μια βουτιά στις παραλίες!Στις αμμώδεις παραλίες του Ντουμπάι θα νιώσετε ένα καυτό κύμα αέρα να σας τυλίγει και μια απέραντη θάλασσα να σας περιμένει να βουτήξετε. Οι περισσότερες είναι οργανωμένες και έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε αρκετά θαλάσσια σπορ.Κάνε τα ψώνια σου στα Malls!Το Ντουμπάι διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πολυκαταστήματα παγκοσμίως, με επώνυμα προϊόντα, αλλά και θεματικά πάρκα στο εσωτερικό τους. Το  Dubai Mall διαθέτει ένα τεράστιο ενυδρείο, ενώ μπορείτε να κάνετε και βόλτα με γόνδολα στην τεχνητή λίμνη που έχει φτιαχτεί στο εσωτερικό του. Στο Emirates Mall μπορείτε να δοκιμάστε πατινάζ στο παγοδρόμιο ή σκι. Δες το φεστιβάλ νερού!Όπως το Λας Βέγκας έχει το  Bellagio, έτσι και το Ντουμπάι έχει το δικό του απίστευτο σιντριβάνι. Κάθε βράδυ το νερό τρέχει για 10 λεπτά ανά μισή ώρα μέχρι τα μεσάνυχτα. Τα τραγούδια, τα φώτα και η χορογραφία αλλάζουν ξανά και ξανά, έτσι ώστε να μην είστε θεατές στην ίδια παράσταση δύο φορές.Μπορείτε να πιείτε ένα ποτό σε ένα από τα εστιατόρια στο συντριβάνι.

Τι να φάω-Τι να δοκιμάσω

Αν και η κουζίνα του Ντουμπάι είναι αρκετά διεθνής, πολλά εστιατόρια σερβίρουν επίσης μια ποικιλία από αραβικά πιάτα από τη Μέση Ανατολή. Λιβανέζικα, ιρανικά και συριακά γεύματα μπορείτε να βρείτε στην πόλη.Τα πιο αξιοσημείωτα παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν ποικιλίες ψαριών στη σχάρα και κρέατος, εκτός από χοιρινό κρέας.Αυτά είναι μερικά από τα τυπικά πιάτα που μπορείτε να βρείτε στο Ντουμπάι:                                          Mezze: Ποικιλία μικρών πιάτων που σερβίρονται ως ορεκτικά.
Χούμους: Κρέμα ρεβίθια, σουσάμι και ελαιόλαδο.
Tabbouleh: Κρύο πιάτο που αποτελείται από μαϊντανό, ντομάτα, μαρούλι, ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα.
Shawarma: Πίτα με λεπτές φέτες αρνιού, κοτόπουλου ή υαλοπινίου, που σερβίρεται με λαχανικά και σάλτσα.
Φαλάφελ: Κροκέτα ρεβίθια ή φασολών.
Κούσσα μαχσί: Βρασμένα κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και κρέας.
Τσάι Ζαντζαμπέελ: Τσάι τζίντζερ.
Le-ge-matt: Μπάλα γάλακτος, αλάτι και τηγανητό γιαούρτι, όλα καλυμμένα με μέλι.
um Ali: Σφολιάτα και αμύγδαλα, συνήθως σερβίρονται ζεστά.
Esh Asaraya: Τσιζκέικ με κρέμα

Φαγητά της Ανατολής

Τι να πάρω μαζί μου

Ενώ το Ντουμπάι είναι μια χαλαρή πόλη όταν πρόκειται για ξένους, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να ντυθείτε με μετριοπαθή. Όταν βρίσκεστε στην πόλη και έξω από τις παραλίες, φορέστε χαλαρά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας, ειδικά αν θέλετε να μπείτε σε ένα τζαμί ή ένα ωραίο εστιατόριο. Το Ντουμπάι είναι μια ζεστή και υγρή έρημος πόλη κατά μήκος των ακτών του Περσικού Κόλπου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες συχνά μπορούν να φτάσουν πάνω από 100 βαθμούς. Τα τέλη Μαΐου έως τον Οκτώβριο είναι οι πιο ζεστοί μήνες, οπότε θα θελήσετε να συσκευάσετε αντικείμενα που αποτρέπουν το ηλιακό έγκαυμα, όπως αντηλιακό, καπέλα, γυαλιά ηλίου και βάλσαμο για τα χείλη. Τα σανδάλια χρειάζονται για να αποτρέψετε τα πόδια σας από το κάψιμο στην άμμο της παραλίας. Αυτά τα είδη μπορούν επίσης να αγοραστούν στο Ντουμπάι. Φέρτε μερικά μαγιό για να παίξετε στην παραλία, τις πισίνες του ξενοδοχείου και τα τοπικά υδάτινα πάρκα. Συνιστάται να φέρετε μια αδιάβροχη κάμερα για να τραβήξετε αυτές τις διασκεδαστικές, υγρές μέρες στο Ντουμπάι. Τα ρούχα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα ώστε να εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου. Μια ομπρέλα λειτουργεί επίσης καλά για να κρατήσει τον ήλιο από το κεφάλι σας.Ακόμη,για να καταπολεμήσεις τον ξηρό αέρα της ερήμου του Ντουμπάι, συσκεύασε την ενυδατική κρέμα και χρησιμοποίησε την μερικές φορές την ημέρα, ειδικά μετά το ντους. Ένας μικρός, φορητός ανεμιστήρας ή ένας φθηνός κινεζικός πτυσσόμενος ανεμιστήρας θα σας βοηθήσει να περάσετε μερικές από τις πιο ζεστές μέρες. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πεζοπορία στην αραβική άμμο του Ντουμπάι, οπότε φρόντισε να συσκευάσεις  μπότες πεζοπορίας σχεδιασμένες για το κλίμα του Ντουμπάι. Ένα μικρό σακίδιο για να κρατάτε το νερό σας, ένα επιπλέον ζευγάρι ρούχων και άλλα βασικά είδη για ημερήσιες εκδρομές στο Ντουμπάι είναι ένα άλλο καλό προϊόν. Λόγω της υψηλής υγρασίας, τα ρούχα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν, επομένως ίσως θελήσετε να συσκευάσετε επιπλέον εσώρουχα και κάλτσες για να αποφύγετε ένα περιττό ταξίδι για ψώνια για περισσότερα. Όλα τα κοινά προϊόντα περιποίησης μπορούν να μεταφερθούν από το σπίτι ή να αγοραστούν κατά την άφιξη.

Πράγματα για το ταξίδι

Μετακίνηση

Μπορείς να μετακινηθείς στο Ντουμπάι με το αυτοκίνητο διότι το οδικό δίκτυο του Ντουμπάι εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου για να παρέχει μια απρόσκοπτη ταξιδιωτική εμπειρία τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους. Η κύρια αρτηρία της πόλης, Sheikh Zayed Road, συνδέει διάφορες γειτονιές και σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε. Με εκπληκτικά κτίρια, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και στις δύο πλευρές αυτού του αυτοκινητόδρομου, η οδήγηση κάτω από αυτόν τον αυτοκινητόδρομο είναι ένα αξιοθέατο που μπορείτε να δείτε.Ακόμη,μπορείς με λεωφορείο επειδή  υπάρχουν περισσότερα από 1.500 κλιματιζόμενα λεωφορεία στο Ντουμπάι που κάνουν τα ταξίδια με οικονομικό τρόπο. Τα κλιματιζόμενα καταφύγια βρίσκονται σε κάθε στάση λεωφορείου και οι αναχωρήσεις προγραμματίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να κάνουν τις μετακινήσεις χωρίς προβλήματα. Γιατί να μην πάρετε λεωφορείο για οποιονδήποτε από τους κύριους σταθμούς λεωφορείων που βρίσκονται στο Παλιό Ντουμπάι και να ξεκινήσετε έναν συναρπαστικό περίπατο στους ιστορικούς δρόμους του Ντουμπάι γεμάτοι ιστορία και πολιτισμό.Επίσης, μπορείς και με μετρό επειδή είναι ο ευκολότερος τρόπος να περιηγηθείς στην πόλη είναι μέσω του παγκόσμιου συστήματος του μετρό του Ντουμπάι. Αυτός ο οικονομικός, ασφαλής και αξιόπιστος τρόπος ταξιδιού σας συνδέει με τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Το μετρό προσφέρει δύο γραμμές: Κόκκινο και Πράσινο. Ο πρώτος διασχίζει τον Jebel Ali προς το Rashidiya, ενώ ο τελευταίος διασχίζει το Old Dubai.Επιπλέον,μπορείς μέσω νερού διότι το Ντουμπάι διαθέτει επίσης ένα ολοκληρωμένο δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών. Οι θαλάσσιες μετακινήσεις σας επιτρέπουν να ζήσετε έναν από τους παλαιότερους και πιο οικονομικούς τρόπους ταξιδιού στην πόλη: το abra. Αυτά τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη είναι προσβάσιμα από οποιονδήποτε σταθμό στο Bur Dubai ή στο Deira. Υπάρχουν επίσης πιο σύγχρονα θαλάσσια ταξί που προσφέρουν θέα στην προκυμαία και ταχύτερη πρόσβαση σε περισσότερους από 43 σταθμούς σε όλη την πόλη.Τέλος, μπορείς εάν θέλεις να εξερευνήσεις το Ντουμπάι με τα πόδια, υπάρχουν καλά σχεδιασμένοι και εύκολα αναγνωρίσιμοι διάδρομοι μέσω της πόλης με σαφείς πινακίδες για να σας καθοδηγήσουν στη διαδρομή σας. Θα βρείτε επίσης πεζογέφυρες που συνδέουν διαφορετικές περιοχές και εξασφαλίζουν ασφαλείς διαβάσεις σε αυτοκινητόδρομους. Οι ιδιαίτερα ελεγχόμενες διασταυρώσεις κυκλοφορίας διασφαλίζουν ότι οι οδηγοί σας περιμένουν να διασχίσετε το δρόμο και να βοηθήσετε στη διατήρηση της οδικής ασφάλειας.

Μετακίνηση στο Ντουμπάι

See the source image

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ντουμπάι

Τα σχόλια έχουν κλείσει.