Το εμβόλιο

Ξέρετε ποιος εφηύρε το εμβόλιο; Ήταν ο Έντουαρτ Τζέννερ! Τον ήξερες;

Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1749 στη μικρή πόλη Μπέρκλεϊ του Γκλόστερσερ. Ήταν πολύ παρατηρητικός και  χρησιμοποιούσε την παρατηρητικότητά με ασχολίες όπως η μελέτη φυτών και η συλλογή απολιθωμάτων.

Όταν πήρε το δίπλωμα της ιατρικής, ο Τζέννερ  αποφάσισε να καταπολεμήσει την ευλογία, μία αρρώστια. Του χρειαζόταν, όμως, εκτός από τη στατιστική παρατήρηση, και μια πιο απτή απόδειξη. Έκανε κάποια πειράματα και κατάλαβε πως η δαμαλίτιδα , μια άλλη αρρώστια, μπορούσε να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο στον άλλο με εμβολιασμό. Ήταν βέβαιος ότι ο εμβολιασμένος έτσι δεν θα είχε φόβο να τον πιάσει η ευλογιά.  Ο πρώτος εμβολιασμός έγινε στις 14 Μαΐου του 1796 σε ένα μικρό αγόρι που το έλεγαν Τζέιμς Φιπς. Ο Τζέννερ τον εμβολίασε  με μικρόβιο δαμαλίτιδας. Αν η θεωρία του ήταν σωστή, ο Τζέιμς δεν θα πάθαινε ποτέ ευλογιά.

Ο Τζέννερ εμβολίασε τον μικρό Τζέιμς  με πολύ ήπια μορφή δαμαλίτιδας. Τον επόμενο Ιούλιο, όταν ο μικρός είχε συνέλθει τελείως, ο Τζέννερ τον εμβολίασε και πάλι, αυτή τη φορά με τον  ιό της ευλογιάς. Ο μικρός δεν προσβλήθηκε από την ευλογιά κι έτσι ο Τζέννερ είχε  την επιβεβαίωση της θεωρίας του.

Αν όμως η θεωρία του Τζέννερ δεν ήταν σωστή τότε   ο οκτάχρονος Τζέιμς θα είχε πεθάνει από ευλογία και θα θεωρούσαν τον Τζέννερ δολοφόνο!

Εγώ με όλα αυτά τα άρθρα πείνασα! Μπείτε εδώ και δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ μας! 

 

2 Σχόλια


  1. Πάντως εγώ ήξερα ποιος έφτιαξε το εμβόλιο αλλά δεν ήξερα για τον μικρό Τζέιμς. Τέλειο άρθρο και πολύ ενδιαφέρον!!! Εγώ από την σπεσιαλιτέ σου θα έτρωγα φυσικά πίτσα πεπερόνι.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *