Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία είναι μια έννοια που μας βοηθά να περιγράψουμε πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα. Όταν ένα σώμα είναι θερμό, λέμε ότι έχει υψηλή θερμοκρασία, όταν είναι ψυχρό, λέμε ότι έχει χαμηλή θερμοκρασία. Τη θερμοκρασία τη μετράμε με ειδικά όργανα, τα θερμόμετρα.

Όταν λέμε:”πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα”, εννοούμε πόσο γρήγορα κινούνται τα μόριά ενός σώματος. Όσο πιο γρήγορα κινούνται τα μόρια, τόσο πιο θερμό είναι.

Όμως, θα αναρωτιέστε, υπάρχει κάποια θερμοκρασία που τα μόρια σταματάνε να κινούνται; Η θεωρητικά χαμηλότερη θερμοκρασία στο σύμπαν είναι το

🙂 ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ:-) =273,15C.

Όμως για να πιάσει κανείς αυτή τη θερμοκρασία πρέπει να έχει φτιάξει έναν μηχανισμό που να απομονώνει ένα κομμάτι του σύμπαντος εντελώς, πράγμα αδύνατο. Ούτως   ή αλλιώς, και σε αυτή τη θερμοκρασία τα μόρια δεν σταματάνε να κινούνται.  

Εκτός από τα θερμόμετρα, που θα μιλήσουμε για αυτά μάλλον το Σάββατο, μπορούμε να μετρήσουμε την θερμοκρασία και με άλλων τρόπο . Αυτός ο τρόπος είναι η “θερμοκρασία με χρώματα”που θα μιλήσουμε για αυτήν μάλλον αύριο! 

7 Σχόλια


  1. Τέλειο άρθρο !!!! Μπορώ να κάθομαι και 500 ωρες στον υπολογιστή να διαβάζω τα άρθρα σου ,γιατί ειναι τόσο ευχάριστα και δεν χορταίνεις να τα διαβάζεις!!!!!!!

    Απάντηση

  2. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Να φανταστείς ότι ο δάσκαλος μου μας έβαλε μία έκθεση! Λέγετε “Η Θερμοκρασία, σχετικές πληροφορίες” δεν ήξερα τίποτα… Τώρα έμαθα… Ευχαριστώ πολύ! Μπράβο!

    Απάντηση

  3. Ωραίο άρθρο, πολύ ενδιαφέρον. Ανυπομονώ για το επόμενο άρθρο στο blog σου. Και μια ερώτηση: Τι εννοείς όταν λες «θερμοκρασία με χρώματα» Έτσι μετράς με άλλο τρόπο την θερμοκρασία?

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *