Διατροφή και πολιτισμός
Απρ 20212
Φασολάκια κοκκινιστά με λουκάνικο
Μαρ 202131
Συστατικά:
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. λουκάνικο, χωριάτικο
- 500 γρ. πατάτες
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 300 γρ. νερό
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κύβο κότας
- αλάτι
- πιπέρι
- 600 γρ. φασολάκια πλατιά
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
Για το σερβίρισμα:
- φέτες ψωμί
- 100 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- φύλλα δυόσμου
Χταπόδι τηγανητό
Μαρ 202131
Συστατικά:
- 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 100 γρ. νερό
- 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 σκ. σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κιλό χταπόδι
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- αλάτι
- πιπέρι
- 400 ml ηλιέλαιο
Τάκος με κοτόπουλο
Μαρ 202131
Συστατικά:
- 6 τορτίγιες, 12 εκ.
- 200 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, ψημένο
- 1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
- 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 80 γρ. σάλτσα BBQ, ή κέτσαπ
- 100 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το σερβίρισμα:
- κόλιανδρο
- φέτες λάιμ
Γιουβέτσι κοτόπουλο
Μαρ 202131
Συστατικά:
- 1 1/2 κιλό μπούτια κοτόπουλου
- 10 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 στικ κανέλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 300 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί κόκκινο
- 600 γρ. νερό
- 680 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
Κουνέλι στιφάδο στη χύτρα ταχύτητας
Μαρ 202130
Συστατικά:
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1 1/2 κιλό κουνέλι
- αλάτι
- πιπέρι
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 γρ. κρασί κόκκινο
- 50 γρ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 150 γρ. νερό
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. κόκκους μπαχάρι
- 1 στικ κανέλα
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 κύβο κότας
- 2 σκ. σκόρδο
Πουτίγκα με σοκολάτα γάλακτος και μπανάνα
Μαρ 202130
Συστατικά:
- 50 γρ. βούτυρο
- 180 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 250 γρ. ψωμί για τοστ
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αβγά, μεσαία
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 400 γρ. μπανάνες
- 50 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα
- βούτυρο, για το ταψί
- κακάο, για το ταψί
Αρμενοβίλ
Μαρ 202130
Συστατικά:
Για τους μπεζέδες:
- 60 γρ. ασπράδια
- 1 πρέζα αλάτι
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα:
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα
Για την κρέμα:
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 300 γρ. φυτική κρέμα, παγωμένη
- 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση:
- 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
Μακαρόν με ιταλική μαρέγκα
Μαρ 202123
Συστατικά:
Για τη γκανάς:
- 260 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 25 γρ. γλυκόζη
- 240 γρ. κουβερτούρα
Για το σιρόπι:
- 75 γρ. νερό
- 170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για την πάστα αμυγδάλου:
- 170 γρ. ζάχαρη άχνη
- 170 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 2 ασπράδια, από μέτρια αβγά
Κορμός σοκολάτας με ζαχαρούχο γάλα
Μαρ 202123
Συστατικά:
- 250 γρ. βούτυρο
- 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. κακάο
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 450 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 60 γρ. κονιάκ
- 80 γρ. καρύδια
- 1 πρέζα αλάτι
Σχόλια