Η Κίνα έφθασε στον πλανήτη Άρη – Σε τροχιά το Tianwen-1

Η πρώτη φωτογραφία που έστειλε στη Γη – Πότε θα σταλεί το ρομποτικό όχημα στην πεδιάδα Utopia Planitia του «Κόκκινου Πλανήτη»

Πλανήτης Άρης

Γύρω από τον πλανήτη Άρη μπήκε σε τροχιά το διαστημικό σκάφος Tianwen-1, που έστειλε η Κίνα, και το οποίο μεταφέρει ρομποτικό όχημα εξερεύνησης.

Μετά από ένα ταξίδι 6,5 μηνών που ξεκίνησε με την εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Γουεντσάνγκ στην επαρχία Χαϊνάν, το κινεζικό διαστημόπλοιο Tianwen-1 έφθασε στον Άρη.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος μπήκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη διαστημική αποστολή της Κίνας στον «Κόκκινο Πλανήτη», που στόχο έχει την εξερεύνηση της επιφάνειας. Το Tianwen-1 μεταφέρει ένα ρομποτικό όχημα, βάρους 240 κιλών, το οποίο και θα σταλεί στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Με αναδιπλούμενα ηλιακά πάνελ για να τροφοδοτείται ενεργειακά, διαθέτει κάμερες υψηλής τεχνολογίας για την καταγραφή εικόνων αλλά και την καθοδήγησή του από τη Γη.

Διαθέτει, επίσης, ειδικά εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στη συλλογή στοιχείων από το έδαφος και την ανάλυση ορυκτών. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με ειδικά ραντάρ. Ιδιαίτερη έμφαση στη συγκεκριμένη διαστημική αποστολή με το Tianwen-1 δίνεται στον εντοπισμό νέων ενδείξεων για την ύπαρξη νερού στον «Κόκκινο Πλανήτη». Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων στο υπέδαφος του πλανήτη Άρη έχουν ανακαλυφθεί λίμνες με αλάτι.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κίνας, σε 3 μήνες θα σταλεί η κάψουλα προσεδάφισης, η οποία και θα μεταφέρει το ρομποτικό όχημα, σε μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη Άρη. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή ως Utopia Planitia.

Εκτόξευση Tianwen-1 από την επαρχία Χαϊνάν στην Κίνα – Ο πύραυλος Long March 5 απογειώθηκε με επιτυχία τον Ιούλιο 2020
Εκτόξευση Tianwen-1 από την επαρχία Χαϊνάν στην Κίνα - Ο πύραυλος Long March 5 απογειώθηκε με επιτυχία τον Ιούλιο 2020

Εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, το κινεζικό διαστημικό όχημα θα εξερευνήσει την επιφάνεια και το υπέδαφος του «Κόκκινου Πλανήτη» για 90 ημέρες.

Σε τροχιά γύρω από τον Άρη το κινεζικό Tianwen-1 – Ποια άλλα δύο σκάφη θα βρίσκονται στον «Κόκκινο Πλανήτη»

Το Tianwen-1 είναι το ένα από τα τρία σκάφη που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη μέσα στον Φεβρουάριο.

Το διαστημόπλοιο «Hope» εκτοξεύτηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μπήκε με επιτυχία σε τροχιά, μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021. Το «Hope» δεν θα πατήσει στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη», αλλά θα συγκεντρώσει δεδομένα για τις μετεωρολογικές συνθήκες και την ατμόσφαιρα του Άρη.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται να φθάσει στον Άρη το αμερικανικό διαστημόπλοιο που μεταφέρει το ρόβερ «Perseverance» (με βάρος που ξεπερνά τον έναν τόνο). Μόλις μπει σε τροχιά το διαστημόπλοιο, θα ξεκινήσει άμεσα η επιχείρηση για να φθάσει το όχημα εξερεύνησης στον κρατήρα Τζεζέρο.