Όπλα μαζικής καταστροφής

Μία διεστραμμένη πτυχή της επιστήμης

Αρχική » ΟΗΕ

ΟΗΕ

Μια συνθήκη-σταθμός στην ιστορία των πυρηνικών όπλων είναι η Συνθήκη μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT). Με τη συνθήκη δεσμέυτηκαν πέντε κράτη με πυρηνικά (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Γαλλία) να προχωρήσουν σε πυρηνικό αφοπλισμό. Τέσσερις χώρες δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη (Ινδία, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν), ενώ ενώ η Βόρεια Κορέα την εγκατέλειψε.

Ο ρυθμιστικός παράγοντας για τα όπλα αυτά είναι η Σύμβαση για την Απαγόρευση της Ανάπτυξης, Παραγωγής, Αποθήκευσης και Χρήσης Χημικών Όπλων και Καταστροφής τους. Ο σκοπός της συμφωνίας αυτής είναι να εξαλειφθούν τελείως τα χημικά όπλα από τα οπλοστάσια μεγάλων δυνάμεων. Τα Χημικά Όπλα είναι απεχθή από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ιδίως μετά την χρήση τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά πρωτόκολλα, όπως η Συνθήκη της Γενεύης περιορίζουν κατά πολύ την χρήση Χημικών Όπλων στα πεδία μαχών.

Η Συνθήκη της Γενεύης απαγορεύει την χρήση Βιολογικών Όπλων μεταξύ εθνών, αλλά δεν αποτρέπει την αποθήκευση και ανάπτυξη τους. Το 1972 έγινε μια νέα σύμβαση για τα βιολογικά όπλα, η Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα η οποία τερμάτισε πολλά μυστικά προγράμματα κρατών που έως τότε ανέπτυσσαν Βιολογικά Όπλα.

el.wikipedia.org

Όνομα συντάκτη

Όνομα: ΜΟΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση