Κβαντική Φυσική Και Καθημερινότητα

Μια σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα στον μάλλον ακατανόητο ακόμα και για τους επιστήμονες χώρο της κβαντικής φυσικής. Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν, για πρώτη φορά, να φέρουν πιο κοντά την απόκοσμη κβαντομηχανική με την πιο «προσγειωμένη» μηχανική της καθημερινής πραγματικότητας, καθώς παρατήρησαν την λεγόμενη «κβαντική εμπλοκή» σε δύο ζευγάρια ατόμων.

Το νέο πείραμα γεφυρώνει περαιτέρω το χάσμα ανάμεσα στον εξωπραγματικό κόσμο της κβαντομηχανικής (που βασίζεται στους νόμους των πιθανοτήτων και που οι φυσικοί επιμένουν ότι αποτελεί την «αληθινή» πραγματικότητα) και τους διαφορετικούς (κλασικούς-ντετερμινιστικούς) νόμους της φυσικής πραγματικότητας που όλοι αντιλαμβανόμαστε με την καθημερινή εμπειρία μας.

Η «εμπλοκή» είναι ένα κβαντικό φαινόμενο, το οποίο ο ίδιος ο Αϊνστάιν είχε χαρακτηρίσει «στοιχειωμένο», καθώς οι κινήσεις και γενικότερα οι ιδιότητες δύο σωματιδίων ή αντικειμένων αλληλοεπηρεάζονται μυστηριωδώς, ακόμα και όταν αυτά απέχουν μεταξύ τους μεγάλες αποστάσεις. Οι φυσικοί ακόμα αγνοούν με ποιο τρόπο τα σωματίδια στέλνουν (και μάλιστα σε μηδενικό χρόνο) μηνύματα το ένα στο άλλο.